Przepis na pyry z gzikiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, duża miska, papier do pieczenia

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odstaw do przestygnięcia.

W misce wymieszaj twaróg ze śmietaną, drobno posiekanym szczypiorkiem. Dopraw dolą i pieprzem.

Ziemniaki lekko natnij, tworząc krzyżyk na wierzchu.

Na każdym ziemniaku ułóż porcję gziku.

pyry z gzikiem
pyry z gzikiem
Koszt przygotowania dania
14.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
164 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Pyry z gzikiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pyrach z gzikiem

Pyry z gzikiem to tradycyjne, polskie, domowe danie. Jest bardzo proste, łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczne. Ziemniaki z gzikiem popularne są w szczególności w kuchni wielkopolskiej i kujawskiej. Najlepsze, poznańskie pyry z gzikiem są połączeniem ugotowanych w mundurkach ziemniaków podawanych z twarogiem, śmietaną i szczypiorkiem. Do przyprawienia ziemniaków i gziku najczęściej wystarczy sól oraz pieprz, można jednak dodać również drobno posiekany świeży czosnek. Zamiast śmietany do gziku możesz wykorzystać również mleko lub jogurt, a także dodać inne ulubione dodatki – w każdej wersji będzie bardzo smaczny. Bardzo dobrze sprawdza się między innym pokrojona w kostkę rzodkiewka, drobno posiekana cebula. Jak zrobić pyry z gzikiem na obiad? To naprawdę banalnie proste i na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając żadnego doświadczenia kulinarnego. Każdy ugotowany, ostudzony ziemniak należy następnie naciąć i nałożyć porcję gziku. Do jego zrobienia potrzebny Ci będzie jedynie twaróg, śmietana, szczypiorek, pieprz i sól. Tradycyjny, domowy gzik najczęściej przygotowuje się z sera twarogowego tłustego lub półtłustego i śmietany o zawartości tłuszczu wynoszącej 12, lub 18%. Możesz jednak przygotować go z twarogu chudego i jogurtu – to pomysł na to, aby gzik z pyrami był wciąż pysznym daniem, ale w zdecydowanie mniej kalorycznej wersji. Przepis na pyry z gzikiem dedykowany jest przede wszystkim osobom, które cenią sobie prostotę w kuchni i lubią klasyczne, polskie dania. Ten prosty przepis świetnie sprawdzi się na obiad lub lekką kolację, a także jako dodatek do mięs, ryb, czy potraw z grilla. Jeśli szukasz pomysły na to, jak przygotować ziemniaki koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz prosty, uniwersalny przepis, który na pewno zagości w Twojej kuchni na stałe. Pamiętaj, że możesz go dowolnie modyfikować, dodając więcej przypraw, czy dodatków, tak aby, jak najbardziej odpowiadał Twoim preferencjom.

Wartości odżywcze pyr z gzikiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
96.63 kcal
164.27 kcal
Białko
4.74 g
8.06 g
Fenyloalanina
0.22 mg
0.37 mg
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej

Węglowodany w pyrach z gzikiem

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
11.75 g
19.97 g
Węglowodany przyswajalne
10.50 g
17.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.25 g
2.13 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
3.56 g
6.05 g
Tłuszcze nasycone
2.64 g
4.49 g
Tłuszcze nienasycone
0.92 g
1.56 g
Tłuszcze jednonasycone
0.76 g
1.30 g
Tłuszcze wielonasycone
0.15 g
0.26 g
Cholesterol
11.80 mg
20.06 mg

Witaminy w przepisie na pyry z gzikiem

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
27.71 µg (mcg)
47.11 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
0.33 mg
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Witamina C
12.23 mg
20.80 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Witamina E
0.07 mg
0.12 mg
Retinol
24.53 µg (mcg)
41.71 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.14 mg
Niacyna
0.66 mg
1.13 mg
Foliany
14.13 µg (mcg)
24.02 µg (mcg)
Beta karoten
37.33 µg (mcg)
63.45 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pyry z gzikiem

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
98.70 mg
167.79 mg
Potas
295.30 mg
502.01 mg
Wapń
43.92 mg
74.66 mg
Fosfor
88.87 mg
151.08 mg
Magnez
17.35 mg
29.49 mg
Żelazo
0.52 mg
0.88 mg
Cynk
0.34 mg
0.57 mg
Miedź
0.08 mg
0.13 mg
Mangan
0.09 mg
0.16 mg
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pyr z gzikiem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pyrach z gzikiem

Lista alergenów dla pyr z gzikiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania pyr z gzikiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki młode
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Szczypiorek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
15.20
Jak oceniasz przepis na pyry z gzikiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób