Pyry z gzikiem
- Ziemniaki młode (1000 g)
- Ser twarogowy półtłusty (500 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Szczypiorek 1 pęczek (20 g)
Przepis na pyry z gzikiem krok po kroku
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odstaw do przestygnięcia.
W misce wymieszaj twaróg ze śmietaną, drobno posiekanym szczypiorkiem. Dopraw dolą i pieprzem.
Ziemniaki lekko natnij, tworząc krzyżyk na wierzchu.
Na każdym ziemniaku ułóż porcję gziku.
Więcej informacji na temat pyr z gzikiem
Pyry z gzikiem to tradycyjne, polskie, domowe danie. Jest bardzo proste, łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczne. Ziemniaki z gzikiem popularne są w szczególności w kuchni wielkopolskiej i kujawskiej. Najlepsze, poznańskie pyry z gzikiem są połączeniem ugotowanych w mundurkach ziemniaków podawanych z twarogiem, śmietaną i szczypiorkiem. Do przyprawienia ziemniaków i gziku najczęściej wystarczy sól oraz pieprz, można jednak dodać również drobno posiekany świeży czosnek. Zamiast śmietany do gziku możesz wykorzystać również mleko lub jogurt, a także dodać inne ulubione dodatki – w każdej wersji będzie bardzo smaczny. Bardzo dobrze sprawdza się między innym pokrojona w kostkę rzodkiewka, drobno posiekana cebula. Jak zrobić pyry z gzikiem na obiad? To naprawdę banalnie proste i na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając żadnego doświadczenia kulinarnego. Każdy ugotowany, ostudzony ziemniak należy następnie naciąć i nałożyć porcję gziku. Do jego zrobienia potrzebny Ci będzie jedynie twaróg, śmietana, szczypiorek, pieprz i sól. Tradycyjny, domowy gzik najczęściej przygotowuje się z sera twarogowego tłustego lub półtłustego i śmietany o zawartości tłuszczu wynoszącej 12, lub 18%. Możesz jednak przygotować go z twarogu chudego i jogurtu – to pomysł na to, aby gzik z pyrami był wciąż pysznym daniem, ale w zdecydowanie mniej kalorycznej wersji. Przepis na pyry z gzikiem dedykowany jest przede wszystkim osobom, które cenią sobie prostotę w kuchni i lubią klasyczne, polskie dania. Ten prosty przepis świetnie sprawdzi się na obiad lub lekką kolację, a także jako dodatek do mięs, ryb, czy potraw z grilla. Jeśli szukasz pomysły na to, jak przygotować ziemniaki koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz prosty, uniwersalny przepis, który na pewno zagości w Twojej kuchni na stałe. Pamiętaj, że możesz go dowolnie modyfikować, dodając więcej przypraw, czy dodatków, tak aby, jak najbardziej odpowiadał Twoim preferencjom.
Alergeny w pyrach z gzikiem
Lista alergenów dla pyr z gzikiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze pyr z gzikiem
W ramach ograniczenia kaloryczności można wybrać twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu, a śmietanę zastąpić jogurtem.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.