Przepis na puszysty sernik z serków homogenizowanych krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:

Herbatniki rozdrobnij w malakserze.

Dodaj masło i wymieszaj dokładnie.

Wyłóż masą blaszkę.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15 minut.

Serki homogenizowane umieść w misce.

Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie.

Dodaj żelatynę do serków, wlej śmietanę i dodaj cukier.

Zmiksuj do połączenia składników.

Wlej masę na wystudzony spód.

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i wystudź.

Lekko stężałą galaretkę wylej na schłodzone ciasto.

Umieść w lodówce na kilka godzin.

Podziel na porcje i podawaj na talerzyku deserowym.

Puszysty sernik z serków homogenizowanych podany na drewnianej desce do krojenia.
Puszysty sernik z serków homogenizowanych
Koszt przygotowania dania
25.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
490 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
62

Puszysty sernik z serków homogenizowanych - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o puszystym serniku z serków homogenizowanych

Puszysty sernik z serków homogenizowanych to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Najlepszy sernik świetnie sprawdzi się podany jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań ze znajomymi. Przepis na sernik z serków homogenizowanych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: serki homogenizowane, cukier, śmietanka kremówka, żelatyna, herbatniki, masło, galaretka.

Jak zrobić puszysty sernik z serków homogenizowanych? Herbatniki rozdrobnij w malakserze. Dodaj masło i wymieszaj dokładnie. Wyłóż masą blaszkę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Serki homogenizowane umieść w misce. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj żelatynę do serków, wlej śmietanę i dodaj cukier. Zmiksuj do połączenia składników. Wlej masę na wystudzony spód. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i wystudź. Lekko stężałą galaretkę wylej na schłodzone ciasto. Umieść w lodówce na kilka godzin. Podziel na porcje i podawaj na talerzyku deserowym.

Serek homogenizowany to produkowany z mleka krowiego produkt mleczarski o bardzo gęstej konsystencji. Homogenizacja oznacza rozdrobnienie. Serek przygotowuje się z twarogu z dodatkiem śmietany. Serek jest bardzo dobrym źródłem białka. Zawiera także pokaźną ilość wapnia. Jest bardziej zasobny w tłuszcz niż jogurty naturalne. Śmietana kremówka to wyrób powstający z tłuszczu mlecznego osadzającego się na wierzchu mleka. Śmietana słodka może być wykorzystywana w kuchni do przygotowania słodkich i słonych potraw. Spotkać można śmietany o wyższej zawartości tłuszczu – 36%, które idealnie nadają się do ubijania oraz o zawartości tłuszczu 30% te najlepiej sprawdzają się do gotowania.

Podsumowując: smaczny deser bez pieczenia będzie idealny jako deser po niedzielnym obiedzie. Najlepszy sernik na zimno jest bardzo puszysty. Deser na zimno można wzbogacić także świeżymi owocami. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać przez kilka dni.

Wartości odżywcze puszystego sernika z serków homogenizowanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
258.08 kcal
490.36 kcal
Białko
10.73 g
20.40 g

Węglowodany w puszystym serniku z serków homogenizowanych

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
24.58 g
46.70 g
Węglowodany przyswajalne
24.28 g
46.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.30 g
0.57 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
13.10 g
24.90 g
Tłuszcze nasycone
10.27 g
19.52 g
Cholesterol
16.92 mg
32.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na puszysty sernik z serków homogenizowanych

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód
186.98 mg
355.25 mg
Wapń
52.99 mg
100.68 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Magnez
50.39 mg
95.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
0.40 mg
0.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystego sernika z serków homogenizowanych 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w puszystym serniku z serków homogenizowanych

Lista alergenów dla puszystego sernika z serków homogenizowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Herbatniki
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Cena przygotowania puszystego sernika z serków homogenizowanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek homogenizowany waniliowy
700 g
1.80
Za 140.0 g
Liczba opakowań 5
9.00
Za 700 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Żelatyna
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
80 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Galaretka
75 g
owocowa
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Koszt składników
32.30
Jak oceniasz przepis na puszysty sernik z serków homogenizowanych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób