Puszysty sernik z serków homogenizowanych

Opublikowano: 20.02.2023 r., 10:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszysty sernik z serków homogenizowanych podany na drewnianej desce do krojenia.
Puszysty sernik z serków homogenizowanych
Puszysty sernik z serków homogenizowanych to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całe rodziny. Sernik na bazie serków jest bardzo szybki do przygotowania. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
490 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Serek homogenizowany waniliowy (700 g)
  • Cukier pół szklanki (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Żelatyna 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Herbatniki (200 g)
  • Masło (80 g)
  • Galaretka owocowa (75 g)
Liczba porcji:

Przepis na puszysty sernik z serków homogenizowanych krok po kroku

Herbatniki rozdrobnij w malakserze.

Dodaj masło i wymieszaj dokładnie.

Wyłóż masą blaszkę.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15 minut.

Serki homogenizowane umieść w misce.

Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie.

Dodaj żelatynę do serków, wlej śmietanę i dodaj cukier.

Zmiksuj do połączenia składników.

Wlej masę na wystudzony spód.

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i wystudź.

Lekko stężałą galaretkę wylej na schłodzone ciasto.

Umieść w lodówce na kilka godzin.

Podziel na porcje i podawaj na talerzyku deserowym.

Jak oceniasz przepis na puszysty sernik z serków homogenizowanych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat puszystego sernika z serków homogenizowanych

Puszysty sernik z serków homogenizowanych to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Najlepszy sernik świetnie sprawdzi się podany jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań ze znajomymi. Przepis na sernik z serków homogenizowanych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: serki homogenizowane, cukier, śmietanka kremówka, żelatyna, herbatniki, masło, galaretka.

Jak zrobić puszysty sernik z serków homogenizowanych? Herbatniki rozdrobnij w malakserze. Dodaj masło i wymieszaj dokładnie. Wyłóż masą blaszkę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Serki homogenizowane umieść w misce. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj żelatynę do serków, wlej śmietanę i dodaj cukier. Zmiksuj do połączenia składników. Wlej masę na wystudzony spód. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i wystudź. Lekko stężałą galaretkę wylej na schłodzone ciasto. Umieść w lodówce na kilka godzin. Podziel na porcje i podawaj na talerzyku deserowym.

Serek homogenizowany to produkowany z mleka krowiego produkt mleczarski o bardzo gęstej konsystencji. Homogenizacja oznacza rozdrobnienie. Serek przygotowuje się z twarogu z dodatkiem śmietany. Serek jest bardzo dobrym źródłem białka. Zawiera także pokaźną ilość wapnia. Jest bardziej zasobny w tłuszcz niż jogurty naturalne. Śmietana kremówka to wyrób powstający z tłuszczu mlecznego osadzającego się na wierzchu mleka. Śmietana słodka może być wykorzystywana w kuchni do przygotowania słodkich i słonych potraw. Spotkać można śmietany o wyższej zawartości tłuszczu – 36%, które idealnie nadają się do ubijania oraz o zawartości tłuszczu 30% te najlepiej sprawdzają się do gotowania.

Podsumowując: smaczny deser bez pieczenia będzie idealny jako deser po niedzielnym obiedzie. Najlepszy sernik na zimno jest bardzo puszysty. Deser na zimno można wzbogacić także świeżymi owocami. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać przez kilka dni.

Alergeny w puszystym serniku z serków homogenizowanych

Lista alergenów dla puszystego sernika z serków homogenizowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Herbatniki
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze puszystego sernika z serków homogenizowanych

na 100g gotowej potrawy

Puszysty sernik z serków homogenizowanych to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Sernik zawiera dużą ilość cukru i podnosi szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
258.08
490.36
Białko (g)
10.73
20.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
24.58
46.70
Węglowodany przyswajalne (g)
24.28
46.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
13.10
24.90
Tłuszcze nasycone (g)
10.27
19.52
Cholesterol (mg)
16.92
32.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
186.98
355.25
Wapń (mg)
52.99
100.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
50.39
95.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.40
0.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystego sernika z serków homogenizowanych 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puszystego sernika z serków homogenizowanych

Koszt składników
32.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek homogenizowany waniliowy
700 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 5
9.00
Za 700 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Żelatyna
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Galaretka
75 g
owocowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Koszt składników
32.30