Puszysty sernik z serków homogenizowanych
- Serek homogenizowany waniliowy (700 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Żelatyna - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Herbatniki (200 g)
- Masło (80 g)
- Galaretka - owocowa (75 g)
Przepis na puszysty sernik z serków homogenizowanych krok po kroku
Herbatniki rozdrobnij w malakserze.
Dodaj masło i wymieszaj dokładnie.
Wyłóż masą blaszkę.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15 minut.
Serki homogenizowane umieść w misce.
Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie.
Dodaj żelatynę do serków, wlej śmietanę i dodaj cukier.
Zmiksuj do połączenia składników.
Wlej masę na wystudzony spód.
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i wystudź.
Lekko stężałą galaretkę wylej na schłodzone ciasto.
Umieść w lodówce na kilka godzin.
Podziel na porcje i podawaj na talerzyku deserowym.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat puszystego sernika z serków homogenizowanych
Puszysty sernik z serków homogenizowanych to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Najlepszy sernik świetnie sprawdzi się podany jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań ze znajomymi. Przepis na sernik z serków homogenizowanych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: serki homogenizowane, cukier, śmietanka kremówka, żelatyna, herbatniki, masło, galaretka.
Jak zrobić puszysty sernik z serków homogenizowanych? Herbatniki rozdrobnij w malakserze. Dodaj masło i wymieszaj dokładnie. Wyłóż masą blaszkę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Serki homogenizowane umieść w misce. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj żelatynę do serków, wlej śmietanę i dodaj cukier. Zmiksuj do połączenia składników. Wlej masę na wystudzony spód. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i wystudź. Lekko stężałą galaretkę wylej na schłodzone ciasto. Umieść w lodówce na kilka godzin. Podziel na porcje i podawaj na talerzyku deserowym.
Serek homogenizowany to produkowany z mleka krowiego produkt mleczarski o bardzo gęstej konsystencji. Homogenizacja oznacza rozdrobnienie. Serek przygotowuje się z twarogu z dodatkiem śmietany. Serek jest bardzo dobrym źródłem białka. Zawiera także pokaźną ilość wapnia. Jest bardziej zasobny w tłuszcz niż jogurty naturalne. Śmietana kremówka to wyrób powstający z tłuszczu mlecznego osadzającego się na wierzchu mleka. Śmietana słodka może być wykorzystywana w kuchni do przygotowania słodkich i słonych potraw. Spotkać można śmietany o wyższej zawartości tłuszczu – 36%, które idealnie nadają się do ubijania oraz o zawartości tłuszczu 30% te najlepiej sprawdzają się do gotowania.
Podsumowując: smaczny deser bez pieczenia będzie idealny jako deser po niedzielnym obiedzie. Najlepszy sernik na zimno jest bardzo puszysty. Deser na zimno można wzbogacić także świeżymi owocami. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać przez kilka dni.
Alergeny w puszystym serniku z serków homogenizowanych
Lista alergenów dla puszystego sernika z serków homogenizowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek homogenizowany waniliowy
- Śmietanka kremowa 30%
- Herbatniki
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze puszystego sernika z serków homogenizowanych
Puszysty sernik z serków homogenizowanych to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Sernik zawiera dużą ilość cukru i podnosi szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.