Puszysty sernik z mlekiem w proszku

Opublikowano: 03.03.2022 r., 10:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowy sernik na talerzyku
Puszysty sernik z mlekiem w proszku
Puszysty sernik z mlekiem w proszku to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają to tradycyjne ciasto. Jest prosty, szybki i niezwykle smaczny. A także puszysty.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
352 kcal
Kcal w porcji
162 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło (200 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Mleko w proszku (60 g)
  • Budyń (proszek) (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 20 cm

Przepis na puszysty sernik z mlekiem w proszku krok po kroku

W rondelku roztop masło i schłodź je nieco.

Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj budynie, mleko, cukier, masło i wbij jajka.

Masę wymieszaj dokładnie mikserem i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C 60 minut.

Jak oceniasz przepis na puszysty sernik z mlekiem w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat puszystego sernika z mlekiem w proszku

Puszysty sernik z mlekiem w proszku to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają to tradycyjne ciasto. Jest prosty, szybki i niezwykle smaczny. A także puszysty.

Przepis na puszysty sernik z mlekiem w proszku jest doskonałą opcją dla wszystkich początkujących kucharzy i cukierników. Jest niezwykle prosty, a przy tym smaczny i zdrowy. To wspaniały pomysł na pyszny deser, który idealnie sprawdzi się na imprezy. Sernik przygotowany w tej wersji jest smaczny, prosty, a przy okazji naprawdę ciekawy. Zachwyca swoim puszystym wypełnieniem, które przypomina gąbkę. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Do stworzenia tego sernika przyda się tylko kilka prostych podstawowych sprzętów kuchennych. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. To ciasto proste, jednak ze względu na wyjątkowe połączenie składników po prostu smakuje wyjątkowo. Serniki cieszą w Polsce bardzo dużą popularnością. Ma to związek z ich kremową strukturą i przepysznym smakiem. Sernik pieczony również nie będzie wyjątkiem. W dodatku świetnie smakuje na ciepło, a także schłodzony.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić puszysty sernik z mlekiem w proszku, który będzie smaczny, a przy okazji bardzo prosty, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jest to ciasto bez mąki pszennej, dzięki temu będzie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Będzie świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnego przepisu na sernik, który, choć pyszny zdążył się już znudzić. Ten dzięki skórce cytrynowej nabiera nowego, nowoczesnego aromatu i choć wygląda jak tradycyjny, to po spróbowaniu pozytywnie zaskakuje każdego niebanalną kompozycją smakową. Niektórzy do masy dodają kwaśnej śmietany, jednak jest to zupełnie zbędny dodatek, który nadmiernie obciąża całe ciasto. Sernik bez dodatku śmietany jest niesamowicie lekki i pożywny, a jego masa jest bardzo aksamitna i kremowa. Dzięki temu świetnie się prezentuje i przyciąga wzrok wszystkich gości. To dobry wybór na bezglutenowe ciasto. Jest pyszne, a przy okazji bardzo łatwe. To pomysł na najlepszy domowy sernik, który powstaje w kilka chwil.

Alergeny w puszystym serniku z mlekiem w proszku

Lista alergenów dla puszystego sernika z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
    • Mleko w proszku
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze puszystego sernika z mlekiem w proszku

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, które zawiera dość sporo cukru, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(162g)
Energia (kcal)
217.68
352.65
Białko (g)
9.80
15.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(162g)
Węglowodany (g)
13.65
22.11
Węglowodany przyswajalne (g)
13.48
21.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(162g)
Tłuszcz (g)
13.80
22.36
Tłuszcze nasycone (g)
9.28
15.03
Tłuszcze nienasycone (g)
4.52
7.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.82
6.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
1.14
Cholesterol (mg)
86.49
140.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(162g)
Witamina A (µg (mcg))
127.44
206.45
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.65
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.53
Witamina E (mg)
0.47
0.77
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
125.24
202.90
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.27
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.99
22.66
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.59
43.07
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(162g)
Sód (mg)
250.27
405.43
Potas (mg)
148.20
240.08
Wapń (mg)
108.56
175.87
Fosfor (mg)
126.51
204.95
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.73
10.91
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.29
0.46
Cynk (mg)
0.43
0.70
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystego sernika z mlekiem w proszku 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puszystego sernika z mlekiem w proszku

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mleko w proszku
60 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 60 g
Budyń (proszek)
60 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 60 g
Koszt składników
41.00