Puszysty sernik na zimno z wiaderka

Opublikowano: 02.02.2022 r., 12:45 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik na zimno z wiśniami
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
Puszysty sernik na zimno z wiaderka to wspaniała wersja tego klasycznego ciasta w sam raz dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni.
Przygotowanie 10 min
391 kcal
Kcal w porcji
203 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (200 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (500 g)
  • Konfitura wiśniowa (250 g)
  • Sok cytrynowy (25 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, lodówka

Przepis na puszysty sernik na zimno z wiaderka krok po kroku

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a na niej poukładaj herbatniki.

Do dużej miski przełóż twaróg i zmieszaj go przy pomocy miksera z mlekiem skondensowanym, ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny.

Masę wyłóż na herbatniki i przełóż do lodówki. Schładzaj 2 - 3 godziny.

Udekoruj wierzch dżemem wiśniowym.

Jak oceniasz przepis na puszysty sernik na zimno z wiaderka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat puszystego sernika na zimno z wiaderka

Puszysty sernik na zimno z wiaderka to wspaniała wersja tego klasycznego ciasta w sam raz dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Wystarczy naprawdę kilka chwil, by go przygotować, a prezentuje się po prostu wspaniale. To najbardziej puszysty sernik, jaki można przygotować na zimno. To dobre rozwiązanie na smaczne ciasto.

Przepis na puszysty sernik na zimno z wiaderka jest bardzo prosty, dlatego będzie doskonałą opcją dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Podstawowym składnikiem tego dania jest oczywiście ser. Najlepiej sprawdza się specjalny twaróg sernikowy, który można kupić w większości dużych sklepów. Najlepiej sprawdza się zwłaszcza ten niskotłuszczowy. Dzięki temu całość nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na układ krwionośny. To ciasto ze względu na to, że bazuje w dużej większości na twarogu, ma niski indeks glikemiczny, więc jest najlepszym wyborem dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą. Na spód układa się herbatniki lub biszkopty. Dużo lepiej się sprawdzają jednak herbatniki. Dla osób, które poszukują znacznie bardziej fit wersji, można również posłużyć się zdrowszymi ciasteczkami bezcukrowymi. Choć większość serników na zimno podaje się z galaretkami, jednak w tym przypadku nie ma takiej konieczności. Sernik z tego przepisu można też przygotować z normalnego twarogu, jednak wcześniej należy dobrze go zmielić, żeby był bardzo delikatny i drobny. W tym przypadku sernik jest bardzo waniliowy, jednak można dodać do niego budyniu o innych smaku, by całkowicie zmienić jego oblicze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić puszysty sernik na zimno z wiaderka, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Nie wymaga żadnej obróbki termicznej, co niewątpliwie jest dużym plusem. Potrzeba do niego tylko kilku produktów, a głównym jest oczywiście twaróg, który dostępny jest w każdym większym sklepie. To dobry pomysł na pyszne ciasto dla początkujących osób. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

Alergeny w puszystym serniku na zimno z wiaderka

Lista alergenów dla puszystego sernika na zimno z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • twaróg sernikowy
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

Wartości odżywcze puszystego sernika na zimno z wiaderka

na 100g gotowej potrawy

To deser, który nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(203g)
Energia (kcal)
192.86
391.51
Białko (g)
8.55
17.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(203g)
Węglowodany (g)
26.29
53.38
Węglowodany przyswajalne (g)
26.08
52.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.44
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(203g)
Tłuszcz (g)
6.01
12.19
Tłuszcze nasycone (g)
3.73
7.56
Tłuszcze nienasycone (g)
2.28
4.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.88
3.81
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
0.71
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
17.42
35.36
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(203g)
Witamina A (µg (mcg))
37.67
76.47
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.75
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.18
2.39
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.21
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.91
74.93
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.47
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.56
1.15
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.77
44.20
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.63
19.55
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(203g)
Sód (mg)
321.28
652.20
Potas (mg)
164.39
333.72
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
132.13
268.22
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
203.90
413.91
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.24
26.88
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
0.74
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.50
1.02
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystego sernika na zimno z wiaderka 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puszystego sernika na zimno z wiaderka

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
500 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
7.08
Za 500 g
Konfitura wiśniowa
250 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
10.23
Za 250 g
Sok cytrynowy
25 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.25
Za 25 ml
Koszt składników
44.50