Puszysty omlet na słodko fit a’la sernik bez mąki
- Jajko (2 szt.)
- Ser twarogowy chudy (250 g)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (100 g)
- Budyń (proszek) (30 g)
- Odżywka białkowa (30 g)
- Serek homogenizowany waniliowy - bez dodatku cukru (120 g)
- Maliny (100 g)
- Erytrytol (35 g)
- Masło klarowane (5 g)
- Orzechy nerkowca (10 g)
Przepis na puszysty omlet na słodko fit a’la sernik bez mąki krok po kroku
Białka oddziel od żółtek. Białka powinny być bardzo zimne. Dodaj do białek szczyptę soli. Ubij mikserem białka na sztywną pianę.
Blenderem zblenduj ser biały, jogurt naturalny, erytrytol, budyń, odżywkę białkową, żółtko.
Do masy serowej dodaj białka i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
Na patelni rozgrzej masło. Na rozgrzane masło wylej masę i smaż omlet na wolnym ogniu pod przykryciem do ścięcia.
Przewróć omlet na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
Usmażonego omleta wyłóż na talerz. Posmaruj serkiem i posyp malinami i posiekanymi nerkowcami.
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet owsiany
-
Omlet z białek
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet z pomidorami
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet francuski
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z jabłkiem
-
Omlet z owocami
-
Omlet czekoladowy
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet grzybek
-
Omlet z mąką
-
Omlet marchewkowy
-
Omlet na słodko
Więcej informacji na temat puszystego omleta na słodko fit a’la sernik bez mąki
Najlepszy puszysty omlet na słodko fit, który przypomina sernik to doskonały przepis na dietetycznego omleta. Nie zawiera mąki ani cukru, za to zapewnia dużą podaż białka.
Ten omlet jest zdrowy i prosty. Nie zawiera dodanego cukru i zrobisz go w dodatku bez mąki. Zamiast mąki potrzebować będziesz odżywki białkowej oraz budyniu. Odżywkę - jeśli nie masz - możesz w zupełności zamienić na budyń. Omlet podawaj z serkiem waniliowym bez dodatku cukru oraz malinami. Polej wszystko roztopioną czekoladą. Orzechy nerkowca będą pasowały idealnie jako posypka. Cudowny, pyszny omlecik.
Alergeny w puszystym omlecie na słodko fit a’la sernik bez mąki
Lista alergenów dla puszystego omleta na słodko fit a’la sernik bez mąki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
- odżywka białkowa
- Serek homogenizowany waniliowy
- Masło klarowane
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzechy nerkowca
Wartości odżywcze puszystego omleta na słodko fit a’la sernik bez mąki
Dobry posiłek dla osób, które ograniczają podaż węglowodanów w swojej diecie. Odżywka białkowa znakomicie zastępuje mąkę i tym samym zwiększa również podaż białka w menu. Omlet ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(390g)
Węglowodany
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy
(390g)
Składniki mineralne
(390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.