Puszyste racuchy z jabłkami

Opublikowano: 27.04.2022 r., 12:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Racuchy z jabłkami na talerzu
Puszyste racuchy z jabłkami
Puszyste racuchy z jabłkami to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie na słodko dla dzieci. Racuchy są bardzo szybkie do przygotowania. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 25 min
642 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier (50 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jabłko - 2 duże sztuki (500 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (100 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

Przepis na puszyste racuchy z jabłkami krok po kroku

Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę.

Do miski wbij jajko, dodaj cukier i ubij mikserem do powstania puszystej masy.

Następnie do miski wlej mleko.

Do miski dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubijaj masę przy pomocy miksera.

Gdy składniki dobrze połączą się, do miski dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj masę.

Na patelni rozgrzej olej.

Na rozgrzanym oleju partiami smaż placuszki z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na puszyste racuchy z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat puszystych racuchów z jabłkami

Puszyste racuchy z jabłkami to dobry pomysł na deser dla dzieci i nie tylko. Prosty przepis nie wymaga wyrastania, więc jest bardzo szybki do przygotowania. Przepis na puszyste racuchy z jabłkami jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pysznych racuchów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, proszek do pieczenia, mąka pszenna, mleko, jabłka, cukier puder oraz olej rzepakowy. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami? Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę. Do miski wbij jajko, dodaj cukier i ubij mikserem do powstania puszystej masy. Następnie do miski wlej mleko. Do miski dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubijaj masę przy pomocy miksera. Gdy składniki dobrze połączą się, do miski dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj masę. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju partiami smaż placuszki z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem. Racuchy z jabłkami możesz także podać z dodatkiem powideł śliwkowych lub dżemu.

Jabłka są bogatym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich również spore ilości błonnika pokarmowego, który spożywany w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego. Dodatkowo błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są również doskonałym źródłem witaminy C, która wpływa na odporność organizmu.

Podsumowując pyszne racuchy z jabłkami świetnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek nie tylko dla dzieci. Placuszki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Te pyszne racuchy zawierają składniki odżywcze, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Racuchy doskonale smakują z dodatkiem cukru pudru, dżemu lub powideł śliwkowych.

Alergeny w puszystych racuchach z jabłkami

Lista alergenów dla puszystych racuchów z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze puszystych racuchów z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Puszyste racuchy z jabłkami to doskonała propozycja na przemycenie do diety dzieci owoców. Zawierają one sporo kalorii, dlatego warto zwrócić uwagę na ich ilość w jadłospisie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
229.62
642.93
Białko (g)
5.17
14.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
33.71
94.38
Węglowodany przyswajalne (g)
32.83
91.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
2.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
8.48
23.74
Tłuszcze nasycone (g)
1.60
4.47
Tłuszcze nienasycone (g)
6.88
19.27
Cholesterol (mg)
16.46
46.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.90
5.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.15
126.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
15.06
42.17
Potas (mg)
244.27
683.97
Wapń (mg)
92.05
257.74
Fosfor (mg)
160.08
448.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.81
41.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.79
5.01
Cynk (mg)
0.44
1.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystych racuchów z jabłkami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puszystych racuchów z jabłkami

Koszt składników
25.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jabłko
500 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Olej rzepakowy
100 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
25.10