Przepis na puszyste placki z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij na puszystą pianę.

Wlej mleko i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Zmiksuj do powstania gładkiej masy.

Obierz jabłka ze skórki i pokrój w kostkę.

Dodaj jabłka do masy i wymieszaj.

Dopraw cynamonem i wymieszaj dokładnie.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż partiami placki na złoty kolor.

Puszyste placki z jabłkami podane na białym talerzu.
Puszyste placki z jabłkami
Koszt przygotowania dania
10.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
501 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Puszyste placki z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o puszystych plackach z jabłkami

Puszyste placki z jabłkami to bardzo dobry pomysł na pyszne placuszki dla dzieci i dorosłych. Smaczne placki podać można z sosem jogurtowym lub śmietanowym. Placuszki można przygotować z mąki pełnoziarnistej lub białej. Przepis na puszyste placki z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, mleko, proszek do pieczenia, jabłka, cynamon, cukier, masło klarowane.

Jak zrobić puszyste placki z jabłkami? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij na puszystą pianę. Wlej mleko i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zmiksuj do powstania gładkiej masy. Obierz jabłka ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj jabłka do masy i wymieszaj, Dopraw cynamonem i wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż partiami placki na złoty kolor.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest, że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując smaczne placki z jabłkami idealnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie. Domowe placuszki są najlepsze na świeżo. Pyszne placki podać można z sosem czekoladowym na śniadanie. Placuszki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze puszystych placków z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
179.20 kcal
501.75 kcal
Białko
6.23 g
17.44 g

Węglowodany w puszystych plackach z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
27.21 g
76.18 g
Węglowodany przyswajalne
23.83 g
66.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.38 g
9.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
5.40 g
15.13 g
Tłuszcze nasycone
3.12 g
8.74 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.94 g
5.44 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol
66.87 mg
187.25 mg

Witaminy w przepisie na puszyste placki z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
56.14 µg (mcg)
157.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.78 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.60 µg (mcg)
1.67 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.29 mg
0.83 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Retinol
54.62 µg (mcg)
152.93 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.33 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna
0.07 mg
0.19 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany
8.97 µg (mcg)
25.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten
13.91 µg (mcg)
38.95 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na puszyste placki z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
33.06 mg
92.58 mg
Potas
191.36 mg
535.82 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń
94.28 mg
263.98 mg
Fosfor
129.57 mg
362.79 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez
6.69 mg
18.75 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo
1.06 mg
2.97 mg
Cynk
0.32 mg
0.90 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.05 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystych placków z jabłkami 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w puszystych plackach z jabłkami

Lista alergenów dla puszystych placków z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło klarowane

Cena przygotowania puszystych placków z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
400 ml
2 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Proszek do pieczenia
15 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Jabłko
400 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Koszt składników
32.10
Jak oceniasz przepis na puszyste placki z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 20,0% osób