Puszyste placki z jabłkami

Opublikowano: 26.07.2022 r., 10:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste placki z jabłkami podane na białym talerzu.
Puszyste placki z jabłkami
Puszyste placki z jabłkami to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Placuszki można podać także na deser. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na słodkie placuszki.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Miksowanie 10 min
501 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mleko 3,2% 2 niepełne szklanki (400 ml)
  • Proszek do pieczenia (15 g)
  • Jabłko 2 duże sztuki (400 g)
  • Cukier (100 g)
  • Masło klarowane (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

Przepis na puszyste placki z jabłkami krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij na puszystą pianę.

Wlej mleko i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Zmiksuj do powstania gładkiej masy.

Obierz jabłka ze skórki i pokrój w kostkę.

Dodaj jabłka do masy i wymieszaj.

Dopraw cynamonem i wymieszaj dokładnie.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż partiami placki na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na puszyste placki z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat puszystych placków z jabłkami

Puszyste placki z jabłkami to bardzo dobry pomysł na pyszne placuszki dla dzieci i dorosłych. Smaczne placki podać można z sosem jogurtowym lub śmietanowym. Placuszki można przygotować z mąki pełnoziarnistej lub białej. Przepis na puszyste placki z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, mleko, proszek do pieczenia, jabłka, cynamon, cukier, masło klarowane.

Jak zrobić puszyste placki z jabłkami? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij na puszystą pianę. Wlej mleko i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zmiksuj do powstania gładkiej masy. Obierz jabłka ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj jabłka do masy i wymieszaj, Dopraw cynamonem i wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż partiami placki na złoty kolor.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest, że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując smaczne placki z jabłkami idealnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie. Domowe placuszki są najlepsze na świeżo. Pyszne placki podać można z sosem czekoladowym na śniadanie. Placuszki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w puszystych plackach z jabłkami

Lista alergenów dla puszystych placków z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze puszystych placków z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Puszyste placki z jabłkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Błonnik pomaga zwiększyć masę pokarmową, co sprawia, że zachowujemy uczucie sytości na dłużej. Placki będą doskonałe w diecie osób odchudzających się.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
179.20
501.75
Białko (g)
6.23
17.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
27.21
76.18
Węglowodany przyswajalne (g)
23.83
66.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.38
9.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
5.40
15.13
Tłuszcze nasycone (g)
3.46
9.69
Tłuszcze nienasycone (g)
1.94
5.44
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.87
187.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
56.14
157.18
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.78
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.60
1.67
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
0.83
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
54.62
152.93
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.33
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.97
25.12
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.91
38.95
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
33.06
92.58
Potas (mg)
191.36
535.82
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
94.28
263.98
Fosfor (mg)
129.57
362.79
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.69
18.75
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
2.97
Cynk (mg)
0.32
0.90
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystych placków z jabłkami 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puszystych placków z jabłkami

Koszt składników
32.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
400 ml
2 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Proszek do pieczenia
15 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Jabłko
400 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Koszt składników
32.10