Puszyste placki z jabłkami
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mleko 3,2% - 2 niepełne szklanki (400 ml)
- Proszek do pieczenia (15 g)
- Jabłko - 2 duże sztuki (400 g)
- Cukier (100 g)
- Masło klarowane (40 g)
Przepis na puszyste placki z jabłkami krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij na puszystą pianę.
Wlej mleko i zmiksuj.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Zmiksuj do powstania gładkiej masy.
Obierz jabłka ze skórki i pokrój w kostkę.
Dodaj jabłka do masy i wymieszaj.
Dopraw cynamonem i wymieszaj dokładnie.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż partiami placki na złoty kolor.
Więcej informacji na temat puszystych placków z jabłkami
Puszyste placki z jabłkami to bardzo dobry pomysł na pyszne placuszki dla dzieci i dorosłych. Smaczne placki podać można z sosem jogurtowym lub śmietanowym. Placuszki można przygotować z mąki pełnoziarnistej lub białej. Przepis na puszyste placki z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, mleko, proszek do pieczenia, jabłka, cynamon, cukier, masło klarowane.
Jak zrobić puszyste placki z jabłkami? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij na puszystą pianę. Wlej mleko i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zmiksuj do powstania gładkiej masy. Obierz jabłka ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj jabłka do masy i wymieszaj, Dopraw cynamonem i wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż partiami placki na złoty kolor.
Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest, że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując smaczne placki z jabłkami idealnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie. Domowe placuszki są najlepsze na świeżo. Pyszne placki podać można z sosem czekoladowym na śniadanie. Placuszki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w puszystych plackach z jabłkami
Lista alergenów dla puszystych placków z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło klarowane
Wartości odżywcze puszystych placków z jabłkami
Puszyste placki z jabłkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Błonnik pomaga zwiększyć masę pokarmową, co sprawia, że zachowujemy uczucie sytości na dłużej. Placki będą doskonałe w diecie osób odchudzających się.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.