Przepis na puszyste pancakes krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
patelnia duża, mikser, miska

Oddziel białka od żółtek.

W misce wymieszaj mąkę, żółtka, mleko i proszek do pieczenia do uzyskania jednolitej masy.

Białka ubij na sztywną pianę.

Ubitą pianę dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło

Porcje ciasta wylewaj na patelnię i smaż placki obustronnie do złocistego koloru

Placki podawaj polane syropem klonowym.

Puszyste pancakes polane syropem klonowym i owocami jagodowymi.
Puszyste pancakes.
Koszt przygotowania dania
4.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
574 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Puszyste pancakes - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o puszystych pancakes

Puszyste pancakes to jedno z najpopularniejszych i klasycznych dań tradycyjnej kuchni amerykańskiej, a obecnie znane i popularne na całym świecie. Niektórzy traktują je jako odmianę tradycyjnych naleśników znanych i od lat przygotowywanych w krajach europejskich, od których odróżnia je jednak wiele cech - w szczególności grubość i puszystość placków naleśnikowych. Amerykańskie placki śniadaniowe to danie, któremu ciężko się oprzeć dlatego warto poznać ten oryginalny, łatwy przepis.

Pankejki puszyste powstają na bazie mąki pszennej, mleka oraz jajek. Nie można zapomnieć także o obowiązkowym środku spulchniającym, na przykład sodzie kuchennej, proszku do pieczenia, czy świeżych lub suszonych drożdżach, których nie powinien pominąć żaden przepis na puszyste pancakes. Jak zrobić ciasto na pancakes? Cały proces jest bardzo szybki i prosty. Wszystkie wymienione składniki wystarczy wymieszać trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej masy, a następnie porcje ciasta wylewać na rozgrzaną, wysmarowaną tłuszczem patelnię i smażyć do zarumienienia z obu stron. Najlepiej wykorzystać mąkę pszenną, dzięki której ciasto będzie lekki i delikatne.

Skoro wiesz już jak zrobić puszyste pancakes, czas zastanowić się nad dodatkami. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami lub konfiturami, czy musem owocowym, syropem klonowym, bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.

Puszyste pankejki amerykańskie najczęściej podawane są na śniadanie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by stanowiły pożywny deser, podwieczorek czy kolację. Warto pamiętać, że placki naleśnikowe najlepiej smakują na ciepło, więc dobrze jest zjeść je bezpośrednio po przygotowaniu.

Puszyste pancakes to idealne danie dla miłośników wszystkich słodkości i słodkich śniadań, a brak ograniczeń w kwestii dodatków i urozmaicenia placków sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ostatnimi czasy coraz popularniejsze stają się wersje wytrawne, na przykład z bekonem i jajkiem sadzonym, które również przywędrowały do Europy ze Stanów.

Wartości odżywcze puszystych pancakes

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
168.94 kcal
574.40 kcal
Białko
7.86 g
26.73 g

Węglowodany w puszystych pancakes

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
25.36 g
86.22 g
Węglowodany przyswajalne
25.33 g
86.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.03 g
0.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
4.14 g
14.08 g
Tłuszcze nasycone
2.63 g
8.95 g
Tłuszcze nienasycone
1.51 g
5.12 g
Tłuszcze jednonasycone
1.13 g
3.83 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.38 g
1.29 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
66.48 mg
226.03 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na puszyste pancakes

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A
77.52 µg (mcg)
263.57 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.30 mg
Witamina B12
0.42 µg (mcg)
1.44 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.19 mg
0.66 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.88 µg (mcg)
2.98 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.22 mg
0.74 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
77.33 µg (mcg)
262.93 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
1.07 mg
Ryboflawina
0.29 mg
0.99 mg
Niacyna
1.97 mg
6.70 mg
Foliany
52.22 µg (mcg)
177.54 µg (mcg)
Beta karoten
3.81 µg (mcg)
12.96 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na puszyste pancakes

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
44.93 mg
152.75 mg
Potas
289.26 mg
983.49 mg
Wapń
142.96 mg
486.05 mg
Fosfor
219.68 mg
746.92 mg
Magnez
19.16 mg
65.14 mg
Żelazo
2.01 mg
6.83 mg
Cynk
0.76 mg
2.60 mg
Miedź
0.07 mg
0.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystych pancakes 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w puszystych pancakes

Lista alergenów dla puszystych pancakes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania puszystych pancakes

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
350 ml
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 ml
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Masło
10 g
2 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Syrop klonowy
10 g
1 łyżka
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 10 g
Koszt składników
40.10
Jak oceniasz przepis na puszyste pancakes
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób