Puszyste ciasto z borówkami

Opublikowano: 01.04.2022 r., 16:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste ciasto z borówkami podane na talerzyku.
Puszyste ciasto z borówkami
Puszyste ciasto z borówkami będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na prosty owocowy placek. Jest smaczny, słodki i niezwykle orzeźwiający.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
323 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (260 g)
  • Cukier (150 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier wanilinowy (8 g)
  • Borówka amerykańska (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na puszyste ciasto z borówkami krok po kroku

Przygotuj wszystkie składniki i odstaw je na chwilę, tak, by wszystkie były w temperaturze pokojowej.

Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj masę za pomocą miksera, przez około 10 minut. Gotowa masa powinna być jasna i puszysta.

Do masy dodawaj powoli olej, wciąż ubijając, przez około 5-7 minut.

Do osobnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, następnie przesyp powoli do miski z masą. Wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki.

Masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie poukładaj borówki na wierzchu ciasta.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez około 50 minut.

Jak oceniasz przepis na puszyste ciasto z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat puszystego ciasta z borówkami

Puszyste ciasto z borówkami będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na prosty owocowy placek. Jest smaczny, słodki i niezwykle orzeźwiający. Jest proste w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki są dostępne nie tylko we wszystkich sklepach, ale również w większości domowych spiżarni. To ciasto wspaniale sprawdzi się nawet na drugie śniadanie, gdyż jest lekkie, ale wypełnione owocami po brzegi.

Przepis na puszyste ciasto z borówkami pozwala stworzyć niezwykle smaczny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Delikatny biszkopt wspaniale łączy się ze świeżymi owocami. Całość, pełna słodyczy, przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jeśli zastanawiasz się co upiec na niedzielne popołudnie do pysznej kawy, ten przepis będzie idealną odpowiedzią.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić puszyste ciasto z borówkami, które będzie naprawdę pyszne, ale również łatwe i szybkie, to ten prosty przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Wychodzi z niego ciasto, które jest po prostu najlepsze. To dobre rozwiązanie nawet dla osób początkujących. Dzięki małej ilości składników główne skrzypce grają miękkie ciasto i słodkie jagody, które połączone razem tworzą wspaniałą całość. To idealna opcja na letnie dni, gdyż jest bardzo maślane, a przy okazji wypełnione po brzegi jagodami. To ciasto wspaniale sprawdzi się jako wypiek do popołudniowej kawy. Aby go przygotować wystarczy tylko odrobina wolnego czasu w ciągu dnia. To dobre rozwiązanie dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci przygotować pyszne jak z prawdziwych francuskich cukierni w kilka chwil. Na pewno ucieszy również osoby, które nie przepadają za zbyt pracochłonnymi recepturami. Całość jest nieskomplikowana i niezbyt czasochłonna, dlatego poradzą sobie z tym ciastem nawet początkujący kucharze i cukiernicy. Choć ciasto jest bardzo proste, to jest niezwykle pyszne. Jego prostota jest zdecydowanie atutem. Dzięki małej ilości składników główne skrzypce grają miękkie ciasto i słodkie jagody, które połączone razem tworzą wspaniałą całość.

Alergeny w puszystym cieście z borówkami

Lista alergenów dla puszystego ciasta z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze puszystego ciasta z borówkami

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
259.01
323.76
Białko (g)
5.41
6.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
33.35
41.69
Węglowodany przyswajalne (g)
32.40
40.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
1.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
12.03
15.03
Tłuszcze nasycone (g)
1.80
2.25
Tłuszcze nienasycone (g)
10.22
12.78
Cholesterol (mg)
64.59
80.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.53
1.91
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.64
50.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
26.07
32.59
Potas (mg)
112.53
140.67
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.79
37.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
86.25
107.81
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.91
14.89
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.58
1.98
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.51
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystego ciasta z borówkami 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puszystego ciasta z borówkami

Koszt składników
43.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
260 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier wanilinowy
8 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 8 g
Borówka amerykańska
500 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 500 g
Koszt składników
43.70