Puszyste ciasto z borówkami
- Mąka pszenna typ 500 (260 g)
- Cukier (150 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier wanilinowy (8 g)
- Borówka amerykańska (500 g)
Przepis na puszyste ciasto z borówkami krok po kroku
Przygotuj wszystkie składniki i odstaw je na chwilę, tak, by wszystkie były w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj masę za pomocą miksera, przez około 10 minut. Gotowa masa powinna być jasna i puszysta.
Do masy dodawaj powoli olej, wciąż ubijając, przez około 5-7 minut.
Do osobnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, następnie przesyp powoli do miski z masą. Wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki.
Masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie poukładaj borówki na wierzchu ciasta.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez około 50 minut.
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Tarta z borówkami
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat puszystego ciasta z borówkami
Puszyste ciasto z borówkami będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na prosty owocowy placek. Jest smaczny, słodki i niezwykle orzeźwiający. Jest proste w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki są dostępne nie tylko we wszystkich sklepach, ale również w większości domowych spiżarni. To ciasto wspaniale sprawdzi się nawet na drugie śniadanie, gdyż jest lekkie, ale wypełnione owocami po brzegi.
Przepis na puszyste ciasto z borówkami pozwala stworzyć niezwykle smaczny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Delikatny biszkopt wspaniale łączy się ze świeżymi owocami. Całość, pełna słodyczy, przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jeśli zastanawiasz się co upiec na niedzielne popołudnie do pysznej kawy, ten przepis będzie idealną odpowiedzią.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić puszyste ciasto z borówkami, które będzie naprawdę pyszne, ale również łatwe i szybkie, to ten prosty przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Wychodzi z niego ciasto, które jest po prostu najlepsze. To dobre rozwiązanie nawet dla osób początkujących. Dzięki małej ilości składników główne skrzypce grają miękkie ciasto i słodkie jagody, które połączone razem tworzą wspaniałą całość. To idealna opcja na letnie dni, gdyż jest bardzo maślane, a przy okazji wypełnione po brzegi jagodami. To ciasto wspaniale sprawdzi się jako wypiek do popołudniowej kawy. Aby go przygotować wystarczy tylko odrobina wolnego czasu w ciągu dnia. To dobre rozwiązanie dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci przygotować pyszne jak z prawdziwych francuskich cukierni w kilka chwil. Na pewno ucieszy również osoby, które nie przepadają za zbyt pracochłonnymi recepturami. Całość jest nieskomplikowana i niezbyt czasochłonna, dlatego poradzą sobie z tym ciastem nawet początkujący kucharze i cukiernicy. Choć ciasto jest bardzo proste, to jest niezwykle pyszne. Jego prostota jest zdecydowanie atutem. Dzięki małej ilości składników główne skrzypce grają miękkie ciasto i słodkie jagody, które połączone razem tworzą wspaniałą całość.
Alergeny w puszystym cieście z borówkami
Lista alergenów dla puszystego ciasta z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze puszystego ciasta z borówkami
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.