Puszyste ciasto na pizzę
- Drożdże suche - Całe opakowanie (7 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki mąki (480 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżeczki (20 ml)
Przepis na puszyste ciasto na pizzę krok po kroku
W niepełnej szklance letniej wody rozmieszaj opakowanie suchych drożdży. Następnie dodaj 1 łyżeczkę oliwy.
Do przesianej mąki dodaj sól i wymieszaj ją. Wlej rozczyn i połącz składniki. Ugniataj ciasto ok. 15 min, aż będzie miało jednolitą konsystencję.
Ciasto wysmaruj oliwą z oliwek (3 łyżeczki) i umieść w misce. Przykryj ją ściereczką i został do wyrośnięcia na kilka godzin.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę i powoli rozciągaj je aż do brzegów.
Ciasto polej sosem pomidorowym i ułóż na nim wybrane dodatki.
Pizzę piecz ok. 20 min w 200 stopniach (grzanie góra dół). Jeżeli nie wiesz, czy ciasto już jest upieczone, sprawdź spód. Powinien być złocisty.
-
Ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizze bez drożdży
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Szybkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania
-
Spód do pizzy
-
Cienkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę z drożdżami
-
Ciasto drożdżowe na pizzę
-
Ciasto na pizzę włoską
-
Pizza z mikrofali
-
Idealne ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę na zakwasie
-
Ciasto na pizzę z mlekiem
-
Proste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bezglutenowe
-
Ciasto na pizzę
Więcej informacji na temat puszystego ciasta na pizzę
Puszyste ciasto na pizzę można uzyskać zarówno z drożdży suchych, jak i mokrych. Choć samo wykonanie pizzy jest w miarę szybkie, to jednak, aby ciasto było pulchne, należy nieco odczekać, zanim wstawi się je do piekarnika. W Internecie możesz natknąć się na różne sposoby przygotowania takiej pizzy, ale warto wypróbować nasz przepis.
Przygotowanie wraz z upieczeniem pizzy powinno zająć ok. 50 min, ale należy doliczyć jeszcze kilka godzin przeznaczonych na wyrośnięcie ciasta. Wbrew pozorom, nie musisz odstawiać miski z wyrobionym ciastem do ciepłego miejsca. Puszysta pizza na dużą blachę wyjdzie także z ciasta, które 20h będzie leżeć w chłodzie. Jeżeli planujesz zaprosić gości, ciasto przygotuj dzień wcześniej. Gdy znajomi i rodzina do ciebie przyjdą, wyrośnięte ciasto przenieś na blaszkę, wysmaruj sosem, obsyp dodatkami i włóż do piekarnika.
Każdy przepis na miękkie ciasto może być inaczej określony. Amerykańską pizzę charakteryzuje to, że ma elastyczny i cienki spód, a chrupiące brzegi. Jest to tzw. uliczne jedzenie, ponieważ kupuje się ją na kawałki i bardzo wygodnie się ją je. Istnieje jednak jeszcze jeden rodzaj pizzy znany i lubiany na tamtym kontynencie. Ta pizza przygotowywana jest w blaszce o wysokich brzegach, aby wyrosła wysoka i gruba. Można ją porównać do naszej domowej pizzy na grubym cieście.
Suche drożdże możesz od razu wsypać do mąki, ale jeśli chcesz mieć pewność, że wszystkie dobrze się rozpuszczą, to wcześniej warto zrobić rozczyn. Pamiętaj także o tym, aby ciasta na pizzę nie wałkować wałkiem, a jedynie formować palcami (ani w czasie jego wyrabiania, ani po wyrośnięciu i przed wstawieniem do piekarnika). W tym przepisie ciasto drożdżowe nie jest z mlekiem.
Prawdziwa włoska pizza jest na cienkim spodzie, a i też nie wszyscy przepadają za tą na grubym cieście, ale część osób delektuje się miękkością i po prostu lubi smak tego ciasta. Jeżeli należysz do tych osób, to ten przepis jest dla ciebie. Puszysta pizza na całą blachę powinna też przyciągnąć uwagę twoich gości. Jeśli odpowiednio ją przygotujesz, możesz nawet przekonać do niej miłośników cienkiego ciasta.
Alergeny w puszystym cieście na pizzę
Lista alergenów dla puszystego ciasta na pizzę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze puszystego ciasta na pizzę
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.