Przepis na puszyste ciasto bananowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka

Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj jajka i miksuj dalej do połączenia się składników.

Banany rozgnieć widelcem lub za pomocą blendera na miazgę i dodaj do masy z jajkami. Dalej miksuj ciasto na małych obrotach.

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wsyp ją do masy. Dokładnie wymieszaj całość do połączenia się składników.

Masę przelej do blaszki. Ciasto piecz w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 stopni C.

Puszyste ciasto bananowe na desce
Puszyste ciasto bananowe
Koszt przygotowania dania
9.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
264 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Puszyste ciasto bananowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o puszystym cieście bananowym

Pyszne puszyste ciasto bananowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić puszyste ciasto bananowe? Przygotowanie go jest proste. Na początku do miski dodajemy masło o temperaturze pokojowej i cukier. Składniki za pomocą miksera ucieramy na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy całość do momentu połączenia się produktów. Banany rozgniatamy za pomocą widelca lub blendera na miazgę. Dodajemy je do masy z jajkami i dalej miksujemy. Mąkę owsianą, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią łączymy i dodajemy do miski z masą. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 stopni.

Przepis na puszyste ciasto bananowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z bananów, które posiadają wiele wartości odżywczych. Banany to doskonałe źródło potasu, który odpowiada za unormowanie ciśnienia krwi. Ponadto znajdziemy w nich takie witaminy jak A, C, która wzmocnią naszą odporność, E, K i witaminy z grupy B oraz wapń, który wpływa na nasz układ kostny oraz fosfor. Zawierają również pektyny, które są odpowiedzialne za obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Są także bogate w przeciwutleniacze oraz karetonoidy, które chronią nas przed chorobami oczu. A to tylko niewielka cześć prozdrowotnych właściwości bananów!

Ciasto bananowe odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze puszystego ciasta bananowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
293.53 kcal
264.18 kcal
Białko
5.56 g
5.01 g

Węglowodany w puszystym cieście bananowym

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
30.36 g
27.33 g
Węglowodany przyswajalne
27.79 g
25.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.57 g
2.31 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
17.44 g
15.69 g
Tłuszcze nasycone
10.71 g
9.64 g
Tłuszcze nienasycone
6.72 g
6.05 g
Tłuszcze jednonasycone
5.17 g
4.65 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.55 g
1.40 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
84.10 mg
75.69 mg

Witaminy w przepisie na puszyste ciasto bananowe

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A
139.40 µg (mcg)
125.46 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
0.18 mg
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Witamina C
3.60 mg
3.24 mg
Witamina D
0.25 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Witamina E
0.57 mg
0.52 mg
Retinol
135.92 µg (mcg)
122.33 µg (mcg)
Tiamina
0.18 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.37 mg
0.33 mg
Niacyna
0.49 mg
0.44 mg
Foliany
22.09 µg (mcg)
19.88 µg (mcg)
Beta karoten
38.00 µg (mcg)
34.20 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na puszyste ciasto bananowe

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
24.69 mg
22.22 mg
Potas
255.13 mg
229.61 mg
Wapń
25.99 mg
23.39 mg
Fosfor
142.18 mg
127.97 mg
Magnez
46.14 mg
41.52 mg
Żelazo
1.25 mg
1.13 mg
Cynk
0.98 mg
0.88 mg
Miedź
0.15 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystego ciasta bananowego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w puszystym cieście bananowym

Lista alergenów dla puszystego ciasta bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania puszystego ciasta bananowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista
200 g
2 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Banan
360 g
3 banany
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 360 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
20.90
Jak oceniasz przepis na puszyste ciasto bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób