Puszyste ciasto bananowe
- Mąka owsiana pełnoziarnista - 2 szklanki (200 g)
- Cukier (50 g)
- Banan - 3 banany (360 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło (150 g)
Przepis na puszyste ciasto bananowe krok po kroku
Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj jajka i miksuj dalej do połączenia się składników.
Banany rozgnieć widelcem lub za pomocą blendera na miazgę i dodaj do masy z jajkami. Dalej miksuj ciasto na małych obrotach.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wsyp ją do masy. Dokładnie wymieszaj całość do połączenia się składników.
Masę przelej do blaszki. Ciasto piecz w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 stopni C.
-
Placek bananowiec
-
Kopiec kreta
-
Ciasto z bananami
-
Placek z bananami
-
Babeczki bananowe
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Omlet bananowy
-
Bananowiec ciasto
-
Babka bananowa
-
Brownie z cukinii
-
Gofry bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Muffinki z bananami
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasto bananowe
Więcej informacji na temat puszystego ciasta bananowego
Pyszne puszyste ciasto bananowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić puszyste ciasto bananowe? Przygotowanie go jest proste. Na początku do miski dodajemy masło o temperaturze pokojowej i cukier. Składniki za pomocą miksera ucieramy na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy całość do momentu połączenia się produktów. Banany rozgniatamy za pomocą widelca lub blendera na miazgę. Dodajemy je do masy z jajkami i dalej miksujemy. Mąkę owsianą, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią łączymy i dodajemy do miski z masą. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis na puszyste ciasto bananowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z bananów, które posiadają wiele wartości odżywczych. Banany to doskonałe źródło potasu, który odpowiada za unormowanie ciśnienia krwi. Ponadto znajdziemy w nich takie witaminy jak A, C, która wzmocnią naszą odporność, E, K i witaminy z grupy B oraz wapń, który wpływa na nasz układ kostny oraz fosfor. Zawierają również pektyny, które są odpowiedzialne za obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Są także bogate w przeciwutleniacze oraz karetonoidy, które chronią nas przed chorobami oczu. A to tylko niewielka cześć prozdrowotnych właściwości bananów!
Ciasto bananowe odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w puszystym cieście bananowym
Lista alergenów dla puszystego ciasta bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze puszystego ciasta bananowego
Ciasto posiada średni IG, dzięki czemu możemy je bezpiecznie włączyć do naszego jadłospisu.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.