Puszysta babka z truskawkami
- Truskawki (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Cukier (150 g)
- Masło (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mleko 2% (125 ml)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Cukier wanilinowy (5 g)
Przepis na puszystą babkę z truskawkami krok po kroku
Masło roztop w rondelku i ostudź.
Umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Odsącz je delikatnie z nadmiaru soku.
W misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj roztopione masło, mleko i dokładnie wymieszaj.
Do masy jajecznej przesiej mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj ciasto, aż składniki się połączą.
Do przygotowanego ciasta dodaj pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić owoce w masie.
Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy do babki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40-45 minut, aż babka będzie złocista i sucha w środku (sprawdź patyczkiem).
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat puszystej babki z truskawkami
Babka z truskawkami to deser, który idealnie sprawdzi się nie tylko na święta wielkanocne. Będzie doskonałym wyborem zwłaszcza latem z dodatkiem świeżych truskawek.
Przepis na babkę z truskawkami będzie dobrym wyborem dla wszystkich miłośników słodyczy. Dowiesz się z niego jak zrobić babkę z truskawkami, by powstało pyszne ciasto. Ta szybka babka to łatwy placek, który możesz spokojnie przygotować każdego dnia. Babka truskawkowa to jedno z tych ciast, które nie jest popularne, jednak gdy zrobi się je choć raz, zostaje z nami na zawsze. Zwłaszcza że jest to prosty przepis, z którego wychodzi smaczne ciasto.
Przepis na babkę z truskawkami to doskonały pomysł na szybkie i pyszne ciasto, które zadowoli każdego smakosza. To idealne połączenie delikatnego, puszystego ciasta i soczystych truskawek, które nadają mu wyjątkowego, świeżego smaku. Jak zrobić babkę z truskawkami? Wystarczy kilka podstawowych składników i dosłownie chwila w kuchni, by stworzyć słodki wypiek, który zachwyci zarówno domowników, jak i gości.
Szybka babka truskawkowa świetnie sprawdzi się jako deser na każdą okazję – na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu jako przekąska do kawy. Jest to prosty przepis, który nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych, więc nawet początkujący w kuchni bez problemu sobie z nim poradzą. Wszystko, co musisz zrobić, to przygotować ciasto, dodać pokrojone truskawki i wstawić babkę do piekarnika. Efekt końcowy to pyszne i smaczne ciasto, które doskonale smakuje o każdej porze dnia.
Ta babka truskawkowa wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Soczyste, czerwone truskawki wkomponowane w delikatne ciasto sprawiają, że wypiek wygląda apetycznie i kolorowo. Możesz również posypać babkę cukrem pudrem lub polać ją lukrem, co doda jej dodatkowej słodyczy i elegancji.
Jeśli szukasz szybkiego przepisu na placek, który będzie prosty w przygotowaniu, a jednocześnie efektowny, ten przepis na babkę z truskawkami jest strzałem w dziesiątkę. Idealna na ciepłe, letnie dni, ale sprawdzi się również jako deser na zimowe wieczory, kiedy tęsknimy za smakiem świeżych owoców. Dzięki truskawkom babka zyskuje niepowtarzalny, lekki smak, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.
Alergeny w puszystej babce z truskawkami
Lista alergenów dla puszystej babki z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze puszystej babki z truskawkami
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc warto sięgać po nią tylko od czasu do czasu. Można cukier zamienić na słodzik np. erytrytol, jeśli jest dobrze tolerowany.
Energia i białka
(94g)
Węglowodany
(94g)
Tłuszcze
(94g)
Witaminy
(94g)
Składniki mineralne
(94g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.