Puree ziemniaczane z chrzanem

Opublikowano: 15.09.2024 r., 13:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puree ziemniaczane z chrzanem, masło
Puree ziemniaczane z chrzanem
Puree ziemniaczane z chrzanem to opcja idealna na co dzień. Jest proste w przygotowaniu, a przy okazji niezwykle ciekawe. Będzie dobrą opcją również na święta.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 25 min
228 kcal
Kcal w porcji
262 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Chrzan - tarty (15 g)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Masło (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, chrzan tarty
Sprzęt kuchenny
garnek, blender

Przepis na puree ziemniaczane z chrzanem krok po kroku

Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój na mniejsze kawałki.

Do gotującej wody dodaj łyżkę soli i wrzuć ziemniaki. Gotuj do całkowitej miękkości ok.20 min.

Odcedź ziemniaki. Dodaj chrzan i masło.

Wszystko razem porządnie zmiksuj blenderem na gładką masę, podawaj jako dodatek do dań głównych.

Jak oceniasz przepis na puree ziemniaczane z chrzanem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat puree ziemniaczanego z chrzanem

Puree ziemniaczane z chrzanem to opcja idealna na co dzień. Jest proste w przygotowaniu, a przy okazji niezwykle ciekawe. Będzie dobrą opcją również na święta. Dlaczego? Bo to właśnie wtedy chrzan króluje w naszych kuchniach. Choć nie warto ograniczać jego udziału do tych kilku dni. Zamiast tego, sięgnij po smaczny pomysł na chrzanowe puree i odmień nawet najnudniejszy obiad.

Przepis na puree ziemniaczane z chrzanem to świetna opcja dla wszystkich osób, którym znudziły się tradycyjne ziemniaczki. Takie puree jest niezwykle smaczne. Za jego smak odpowiada oczywiście chrzan. Wspaniale łączy się on z ziemniakami. To dlatego, że mają one neutralny smak, który przy małym dodatku chrzanu staje się bardziej wyrazisty. To połączenie na myśl od razu przywodzi wielkanocne dania - żurek z ziemniakami i chrzanem czy smaczne sałatki. Jednak możesz eksperymentować w ten sposób również w trakcie tradycyjnych obiadów. Dodatek takiego puree na talerzu doskonale ożywi każdą kompozycję smakową. Świetnie sprawdza się na przykład z mięsem - nieważne czy to kotlet schabowy, czy mielone. Zjedzone z takimi ziemniaczkami będą smakować jeszcze lepiej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić puree ziemniaczane z chrzanem, by było pyszne i dobre nawet dla początkujących, ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To najlepsze puree dla miłośników ostrego smaku. Nie musi się on pojawiać na naszych talerzach przy pomocy dodatku chilli, nasz polski chrzan również doskonale się tutaj sprawdza. Podaj je do obiadu, a zobaczysz, jak pomaga zaostrzyć apetyty. Chrzan to niezwykle aromatyczna i silna przyprawa. Dlatego pamiętaj, by używać go tylko w małych ilościach. Warto wiedzieć, że chrzan to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników. W chrzanie znajdziemy składniki mineralne, takie jak potas, magnez, fosfor, wapń, a także kwas foliowy i witaminę C. Na uwagę zasługują cenne związki roślinne, w tym glukozynolany, które rozkładają się na izotiocyjaniany i mogą chronić przed infekcjami oraz mieć działanie profilaktyczne w przypadku nowotworów.

Alergeny w puree ziemniaczanym z chrzanem

Lista alergenów dla puree ziemniaczanego z chrzanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

W przepisie na puree ziemniaczane z chrzanem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chrzan tarty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze puree ziemniaczanego z chrzanem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek, który dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(262g)
Energia (kcal)
87.34
228.82
Białko (g)
2.39
6.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(262g)
Węglowodany (g)
12.85
33.67
Węglowodany przyswajalne (g)
11.45
30.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
3.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(262g)
Tłuszcz (g)
3.16
8.27
Tłuszcze nasycone (g)
2.19
5.75
Tłuszcze nienasycone (g)
0.96
2.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.82
2.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.38
Cholesterol (mg)
9.30
24.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(262g)
Witamina A (µg (mcg))
27.62
72.36
Witamina B6 (mg)
0.21
0.55
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.46
Witamina C (mg)
13.02
34.12
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.92
Witamina E (mg)
0.08
0.21
Retinol (µg (mcg))
26.97
70.66
Tiamina (mg)
0.07
0.18
Ryboflawina (mg)
0.06
0.17
Niacyna (mg)
0.72
1.88
Foliany (µg (mcg))
10.72
28.09
Beta karoten (µg (mcg))
6.91
18.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(262g)
Sód (mg)
24.23
63.48
Potas (mg)
323.78
848.31
Wapń (mg)
48.50
127.06
Fosfor (mg)
69.68
182.55
Magnez (mg)
19.04
49.88
Żelazo (mg)
0.52
1.37
Cynk (mg)
0.34
0.89
Miedź (mg)
0.07
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny puree ziemniaczanego z chrzanem 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puree ziemniaczanego z chrzanem

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Chrzan
15 g
tarty
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 15 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
13.00