Puree ziemniaczane z cebulą

Opublikowano: 03.04.2024 r., 19:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puree ziemniaczane z cebulą w garnku.
Puree ziemniaczane z cebulą
Puree ziemniaczane z cebulą to jeden z tych przepisów, obok których ciężko przejść obojętnie. Jest smaczne, lekkie, pełne aromatu, a przy okazji niezwykle proste.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
224 kcal
Kcal w porcji
177 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Ziemniaki późne (360 g)
  • Cebula (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (45 ml)
  • Masło (10 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, blender

Przepis na puree ziemniaczane z cebulą krok po kroku

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj do miękkości.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanej oliwie do złocistego koloru.

Ziemniaki odcedź i pozostaw w garnku, dodaj śmietankę, masło i cebulę.

Całość zblenduj na gładką masę przy pomocy blendera.

Jak oceniasz przepis na puree ziemniaczane z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat puree ziemniaczanego z cebulą

Puree ziemniaczane z cebulą to jeden z tych przepisów, obok których ciężko przejść obojętnie. Jest smaczne, lekkie, pełne aromatu, a przy okazji niezwykle proste.

Przepis na puree ziemniaczane z cebulą to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Ziemniaki w takim wydaniu zachwycają smakiem. Same w sobie są niezwykle delikatne i kremowe. W połączeniu z aromatyczną cebulką tworzą duet doskonały. Jeśli kochasz puree w tradycyjnej wersji, ta z cebulą też przypadnie Ci do gustu. Puree pięknie prezentuje się na talerzu, zwłaszcza gdy udekorujemy je zieleniną np. koperkiem. Brakuje Ci pomysłu jak wykorzystać ziemniaki na co dzień? Przychodzę z pomocą! Ten pomysł świetnie odmieni każdy nudny obiad. Wystarczy, że połączysz go z dowolnym proteinowym dodatkiem. Ziemniaki królują w polskiej kuchni, nic dziwnego, są tanie, a przy tym naprawdę uniwersalne. Ten przepis jest jednym ze sposobów na ciekawe ich wykorzystanie. Jeśli szukasz efektu wow, możesz do całości dodać sporo pieprzu, dzięki temu całość nabierze bardziej ostrego charakteru.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić puree ziemniaczane z cebulą, by było szybkie, łatwe i pyszne, to ten sprawdzony przepis będzie dobrym wyborem. By przygotować ten przepis nie potrzebujesz dużej ilości składników. Głównymi są oczywiście ziemniaki i cebula. To główne produkty polskiej kuchni, dlatego można z całą pewnością stwierdzić, że to danie może być jej filarem. Puree jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków z wody, które, choć dobre nie są zbyt interesujące. Przez co wielu osobom się nudzą. Jeśli szukasz dodatku do dań głównych, który wniesie nieco świeżości, a przy okazji wciąż będzie tradycyjny, to puree sprawdzi się idealnie. Nie zwlekaj i wypróbuj je już dziś! Możesz połączyć je z ulubionym kotletem schabowym, mielonymi czy pulpecikami z ryby. Doskonale sprawdzą się również w towarzystwie roślinnych burgerów. To dodatek niezwykle uniwersalny. Czy wypróbujesz go na swoim rodzinnym stole?

Alergeny w puree ziemniaczanym z cebulą

Lista alergenów dla puree ziemniaczanego z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Masło

Wartości odżywcze puree ziemniaczanego z cebulą

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest zdrowa, choć dość kaloryczna, dlatego powinny na nią uważać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(177g)
Energia (kcal)
126.67
224.21
Białko (g)
1.79
3.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(177g)
Węglowodany (g)
13.90
24.61
Węglowodany przyswajalne (g)
12.16
21.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.75
3.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(177g)
Tłuszcz (g)
7.50
13.27
Tłuszcze nasycone (g)
4.60
8.15
Tłuszcze nienasycone (g)
2.89
5.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.51
4.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.38
0.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.06
7.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(177g)
Witamina A (µg (mcg))
12.91
22.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.78
26.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.66
22.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.74
1.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.83
24.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.85
6.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(177g)
Sód (mg)
5.09
9.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
316.71
560.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.97
22.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
44.64
79.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.55
31.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
1.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.24
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puree ziemniaczanego z cebulą 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puree ziemniaczanego z cebulą

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
360 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 360 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
45 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.72
Za 45 ml
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
38.00