Puree z selera
- Seler korzeniowy - 1 duża sztuka (400 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Masło - 3 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Przepis na puree z selera krok po kroku
Selera umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Pokrojonego selera ugotuj w mleku, do momentu, aż seler będzie miękki (około 30 minut).
Selera wyciągnij z mleka i umieść w pojemniku blendera.
Następnie do pojemnika dodaj masło, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Składniki dokładnie zblenduj.
Następnie dodaj śmietankę i ponownie zblenduj.
Jeśli puree będzie zbyt gęste, możesz rozrzedzić je odrobiną mleka pozostałego po gotowaniu selera.
Gotowe puree z selera podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Puree ziemniaczane
-
Puree z dyni
-
Puree z kalafiora
-
Puree z ziemniaków
-
Puree z batata
-
Puree z groszku
-
Puree z marchewki
-
Puree z brokułów
-
Puree z zielonego groszku
-
Ziemniaki duszone
-
Puree ziemniaczane z cebulą
-
Puree z topinamburu
-
Mus dyniowy
-
Puree ziemniaczane z chrzanem
-
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym
-
Puree
Więcej informacji na temat puree z selera
Puree z selera korzeniowego na mleku to doskonały pomysł na dodatek do dania głównego. Dobry mus z selera to doskonała alternatywa dla gotowanych ziemniaków. Przepis na puree z selera jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania fit puree potrzebne będą następujące produkty spożywcze: seler korzeniowy, mleko spożywcze, masło, śmietanka kremowa oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić puree z selera? Selera umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojonego selera ugotuj w mleku, do momentu, aż seler będzie miękki (około 30 minut). Selera wyciągnij z mleka i umieść w pojemniku blendera. Następnie do pojemnika dodaj masło, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Składniki dokładnie zblenduj. Następnie dodaj śmietankę i ponownie zblenduj. Jeśli puree będzie zbyt gęste możesz rozrzedzić je odrobiną mleka pozostałego po gotowaniu selera. Gotowe puree z selera podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Seler korzeniowy to warzywo niskokaloryczne. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W selerze korzeniowym znajdziemy witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę A, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Jest to również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, oraz składników mineralnych (wapnia, magnezu, fosforu oraz potasu).
Podsumowując dietetyczny i pyszny mus z selera świetnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego. Doskonale smakuje z różnymi rodzajami mięs. Aby dodatkowo wzbogacić obiad w składniki odżywcze warto podać jeszcze surówkę przygotowaną ze świeżych, sezonowych warzyw. Aby przygotować mniej kaloryczną wersję puree śmietankę kremową można zastąpić mlekiem po gotowaniu selera, warto jednak dodawać je partiami, aby nie przygotować zbyt rzadkiego puree z selera korzeniowego.
Alergeny w puree z selera
Lista alergenów dla puree z selera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze puree z selera
Puree z selera to doskonały dodatek do obiadu. Stanowi doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin, dlatego warto wykorzystać je w swojej diecie.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.