Puree z selera

Opublikowano: 14.05.2022 r., 10:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puree z selera w garnuszku
Puree z selera
Puree z selera korzeniowego to doskonała propozycja na dodatek obiadowy dla całej rodziny. Doskonale smakuje z dodatkiem mięsa. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Blendowanie 30 min
189 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Seler korzeniowy - 1 duża sztuka (400 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Masło - 3 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, pojemnik blendera

Przepis na puree z selera krok po kroku

Selera umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Pokrojonego selera ugotuj w mleku, do momentu, aż seler będzie miękki (około 30 minut).

Selera wyciągnij z mleka i umieść w pojemniku blendera.

Następnie do pojemnika dodaj masło, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Składniki dokładnie zblenduj.

Następnie dodaj śmietankę i ponownie zblenduj.

Jeśli puree będzie zbyt gęste, możesz rozrzedzić je odrobiną mleka pozostałego po gotowaniu selera.

Gotowe puree z selera podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na puree z selera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat puree z selera

Puree z selera korzeniowego na mleku to doskonały pomysł na dodatek do dania głównego. Dobry mus z selera to doskonała alternatywa dla gotowanych ziemniaków. Przepis na puree z selera jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania fit puree potrzebne będą następujące produkty spożywcze: seler korzeniowy, mleko spożywcze, masło, śmietanka kremowa oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić puree z selera? Selera umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojonego selera ugotuj w mleku, do momentu, aż seler będzie miękki (około 30 minut). Selera wyciągnij z mleka i umieść w pojemniku blendera. Następnie do pojemnika dodaj masło, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Składniki dokładnie zblenduj. Następnie dodaj śmietankę i ponownie zblenduj. Jeśli puree będzie zbyt gęste możesz rozrzedzić je odrobiną mleka pozostałego po gotowaniu selera. Gotowe puree z selera podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Seler korzeniowy to warzywo niskokaloryczne. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W selerze korzeniowym znajdziemy witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę A, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Jest to również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, oraz składników mineralnych (wapnia, magnezu, fosforu oraz potasu).

Podsumowując dietetyczny i pyszny mus z selera świetnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego. Doskonale smakuje z różnymi rodzajami mięs. Aby dodatkowo wzbogacić obiad w składniki odżywcze warto podać jeszcze surówkę przygotowaną ze świeżych, sezonowych warzyw. Aby przygotować mniej kaloryczną wersję puree śmietankę kremową można zastąpić mlekiem po gotowaniu selera, warto jednak dodawać je partiami, aby nie przygotować zbyt rzadkiego puree z selera korzeniowego.

Alergeny w puree z selera

Lista alergenów dla puree z selera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze puree z selera

na 100g gotowej potrawy

Puree z selera to doskonały dodatek do obiadu. Stanowi doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin, dlatego warto wykorzystać je w swojej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
85.94
189.07
Białko (g)
2.44
5.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
6.37
14.01
Węglowodany przyswajalne (g)
5.64
12.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
1.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
5.87
12.92
Tłuszcze nasycone (g)
4.49
9.87
Tłuszcze nienasycone (g)
1.38
3.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.17
2.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.73
28.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
69.56
153.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.33
7.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.56
1.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
69.03
151.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.34
0.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.36
9.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.90
17.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
60.55
133.20
Potas (mg)
202.48
445.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
81.98
180.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
99.45
218.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.22
31.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
0.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.35
0.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puree z selera 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puree z selera

Koszt składników
18.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler korzeniowy
400 g
1 duża sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
40 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
18.50