Puree z dyni do słoików
- Dynia (2000 g)
Przepis na puree z dyni do słoików krok po kroku
Dodatkowo przygotuj wodę.
Obierz dynię i usuń nasiona. Pokrój dynię na mniejsze kawałki.
Umieść pokrojone kawałki dyni w dużym garnku. Dodaj trochę wody (około 1-2 cm na dnie garnka), aby zapobiec przypalaniu. Gotuj na średnim ogniu, aż dynia będzie miękka (około 20-30 minut).
Gdy dynia jest miękka, odcedź nadmiar wody. Zmiksuj dynię na gładkie puree.
Przełóż puree z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu przez około 10 minut, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody.
Gorące puree dyniowe przełóż do wysterylizowanych słoików, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
Umieść zamknięte słoiki w dużym garnku lub kociołku do pasteryzacji. Zalej słoiki wodą, tak aby były całkowicie zanurzone.
Doprowadź wodę do wrzenia i pasteryzuj słoiki przez 30 minut.
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Placki z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Dżem z dyni
-
Puree z dyni
-
Placuszki dyniowe
-
Placki dyniowe
-
Dynia w occie
-
Pieczona dynia
-
Sernikobrownie z dynią
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Sernik dyniowy
-
Frytki z dyni
-
Muffinki dyniowe
-
Makaron z dynią
-
Tarta dyniowa
-
Dania z dynią
Więcej informacji na temat puree z dyni do słoików
Puree z dyni do słoików to rzecz, której nie może zabraknąć w Twojej spiżarni. Koniecznie pozna mój przepis na puree z dyni do słoików.
Nie ma nic lepszego niż przetwory z dyni.
Dynia jest bardzo bogata w beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A. Witamina A jest kluczowa dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Wzmacnia układ odpornościowy, wspiera zdrowie skóry i działa jako silny przeciwutleniacz. Dynia zawiera tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, witaminę B6 i foliany, które wspierają metabolizm i funkcjonowanie układu nerwowego. Wspiera równowagę elektrolitową, zdrowie serca i funkcjonowanie mięśni. Jest ważny dla zdrowia kości, układu nerwowego i mięśniowego. Wspiera produkcję czerwonych krwinek i transport tlenu w organizmie. Dynia jest dobrym źródłem błonnika, który wspiera zdrowie układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i może pomagać w utrzymaniu zdrowej wagi poprzez zwiększanie uczucia sytości.
Dodatkowo jest niskokaloryczna, co sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób dbających o linię.
Zatem, jak zrobić puree z dyni do słoików?
Dodatkowo przygotuj wodę. Obierz dynię i usuń nasiona. Pokrój dynię na mniejsze kawałki. Umieść pokrojone kawałki dyni w dużym garnku. Dodaj trochę wody (około 1-2 cm na dnie garnka), aby zapobiec przypalaniu. Gotuj na średnim ogniu, aż dynia będzie miękka (około 20-30 minut). Gdy dynia jest miękka, odcedź nadmiar wody. Zmiksuj dynię na gładkie puree. Przełóż puree z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu przez około 10 minut, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody. Gorące puree dyniowe przełóż do wysterylizowanych słoików, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Umieść zamknięte słoiki w dużym garnku lub kociołku do pasteryzacji. Zalej słoiki wodą, tak aby były całkowicie zanurzone. Doprowadź wodę do wrzenia i pasteryzuj słoiki przez 30 minut.
Nasze najlepsze przetwory do słoików są dobre do spożycia. Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis.
Alergeny w puree z dyni do słoików
Lista alergenów dla puree z dyni do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na puree z dyni do słoików
Wartości odżywcze puree z dyni do słoików
Puree z dyni może Ci się przydać na obiad w ciągu roku lub jako baza do ciasta.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.