Puree z dyni do słoików

Opublikowano: 21.09.2024 r., 18:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Home-made pumpkin puree jars
Puree z dyni do słoików
Puree z dyni do słoików to rzecz, której nie może zabraknąć w Twojej spiżarni. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis i przygotuj je nie tylko na zimę.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 40 min
52 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia (2000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
słoiki

Przepis na puree z dyni do słoików krok po kroku

Dodatkowo przygotuj wodę.

Obierz dynię i usuń nasiona. Pokrój dynię na mniejsze kawałki.

Umieść pokrojone kawałki dyni w dużym garnku. Dodaj trochę wody (około 1-2 cm na dnie garnka), aby zapobiec przypalaniu. Gotuj na średnim ogniu, aż dynia będzie miękka (około 20-30 minut).

Gdy dynia jest miękka, odcedź nadmiar wody. Zmiksuj dynię na gładkie puree.

Przełóż puree z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu przez około 10 minut, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody.

Gorące puree dyniowe przełóż do wysterylizowanych słoików, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

Umieść zamknięte słoiki w dużym garnku lub kociołku do pasteryzacji. Zalej słoiki wodą, tak aby były całkowicie zanurzone.

Doprowadź wodę do wrzenia i pasteryzuj słoiki przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na puree z dyni do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat puree z dyni do słoików

Puree z dyni do słoików to rzecz, której nie może zabraknąć w Twojej spiżarni. Koniecznie pozna mój przepis na puree z dyni do słoików.

Nie ma nic lepszego niż przetwory z dyni.

Dynia jest bardzo bogata w beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A. Witamina A jest kluczowa dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Wzmacnia układ odpornościowy, wspiera zdrowie skóry i działa jako silny przeciwutleniacz. Dynia zawiera tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, witaminę B6 i foliany, które wspierają metabolizm i funkcjonowanie układu nerwowego. Wspiera równowagę elektrolitową, zdrowie serca i funkcjonowanie mięśni. Jest ważny dla zdrowia kości, układu nerwowego i mięśniowego. Wspiera produkcję czerwonych krwinek i transport tlenu w organizmie. Dynia jest dobrym źródłem błonnika, który wspiera zdrowie układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i może pomagać w utrzymaniu zdrowej wagi poprzez zwiększanie uczucia sytości.

Dodatkowo jest niskokaloryczna, co sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób dbających o linię.

Zatem, jak zrobić puree z dyni do słoików?

Dodatkowo przygotuj wodę. Obierz dynię i usuń nasiona. Pokrój dynię na mniejsze kawałki. Umieść pokrojone kawałki dyni w dużym garnku. Dodaj trochę wody (około 1-2 cm na dnie garnka), aby zapobiec przypalaniu. Gotuj na średnim ogniu, aż dynia będzie miękka (około 20-30 minut). Gdy dynia jest miękka, odcedź nadmiar wody. Zmiksuj dynię na gładkie puree. Przełóż puree z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu przez około 10 minut, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody. Gorące puree dyniowe przełóż do wysterylizowanych słoików, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Umieść zamknięte słoiki w dużym garnku lub kociołku do pasteryzacji. Zalej słoiki wodą, tak aby były całkowicie zanurzone. Doprowadź wodę do wrzenia i pasteryzuj słoiki przez 30 minut.

Nasze najlepsze przetwory do słoików są dobre do spożycia. Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis.

Alergeny w puree z dyni do słoików

Lista alergenów dla puree z dyni do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na puree z dyni do słoików

Wartości odżywcze puree z dyni do słoików

na 100g gotowej potrawy

Puree z dyni może Ci się przydać na obiad w ciągu roku lub jako baza do ciasta.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
26.00
52.00
Białko (g)
1.00
2.00
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.50
13.00
Węglowodany przyswajalne (g)
6.00
12.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
1.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.10
0.20
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.01
0.02
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
426.00
852.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.00
18.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.11
0.22
Niacyna (mg)
0.60
1.20
Foliany (µg (mcg))
16.00
32.00
Beta karoten (µg (mcg))
3100.00
6200.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
1.00
2.00
Potas (mg)
340.00
680.00
Wapń (mg)
21.00
42.00
Fosfor (mg)
44.00
88.00
Magnez (mg)
12.00
24.00
Żelazo (mg)
0.80
1.60
Cynk (mg)
0.32
0.64
Miedź (mg)
0.13
0.26
Mangan (mg)
0.13
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny puree z dyni do słoików 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puree z dyni do słoików

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
2000 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 2000 g
Koszt składników
10.00