Puree z brokuła

Opublikowano: 06.02.2023 r., 8:49 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puree z zielonego brokuła
Puree z brokuła
Puree z brokuła to ciekawy zamiennik surówki lub ziemniaków do obiadu. Może chcesz spróbować? Naprawdę warto. Sprawdź jak zrobić puree z brokuła.
Przygotowanie 2 min
Gotowanie i Blendowanie 30 min
169 kcal
Kcal w porcji
187 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Brokuły - 1 sztuka (350 g)
  • Olej lniany tłoczony na zimno (25 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek, blender

Przepis na puree z brokuła krok po kroku

Ugotuj do miękkości brokuł podzielony na mniejsze różyczki.

Ugotowany brokuł lekko ostudź.

Zblenduj lekko ostudzony brokuł z olejem, obranym ząbkiem czosnku, solą oraz pieprzem.

Gdy powstanie gładka pasta, puree jest gotowe do podania.

Jak oceniasz przepis na puree z brokuła
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,1% osób

Więcej informacji na temat puree z brokuła

Puree z brokuła to ciekawy zamiennik surówki lub ziemniaków do obiadu. Może chcesz spróbować? Naprawdę warto. Sprawdź jak zrobić puree z brokuła. Jest bardzo zdrowe, łatwe i szybkie, a przy tym smaczne. Jest to pyszne rozwiązanie, gdy jesteś na diecie. Taki sprawdzony przepis zrobisz z dwóch składników oraz prostych przypraw. Te puree z brokuła jest najlepsze, jeśli lubisz dobre i dietetyczne posiłki. Przepis na puree z brokuła ma wiele korzystnych wartości zdrowotnych. Ta szybka i łatwa pasta z brokuła jest dobra nie tylko na obiad.

Puree z brokuła to pyszny dodatek nie tylko do obiadu. Ten sprawdzony przepis genialnie nadaje się jako alternatywa dla ziemniaków, kaszy czy ryżu. Pasta brokułowa będzie smacznym sposobem na dip do chipsów, tortilli czy warzyw. Przepis na puree z brokuła możesz podawać na ciepło i na zimno. Spróbuj podawać z mięsem lub rybą gotowaną na parze i warzywami kiszonymi.

Pyszne puree z brokuła można zrobić tak, by było wartościowe i dostarczało cenne składniki. Olej lniany tłoczony na zimno nie może być używany do obróbki termicznej: nie można na nim smażyć, piec czy grillować. Można natomiast polać ciepłe danie. Najlepszym sposobem jest zapewnienie jak najniższej temperatury potrawy. Im zimniejsza potrawa, tym lepiej dla zachowania wartości odżywczych oleju lnianego, które są bardzo korzystne dla zdrowia. Podczas wyżej wymienionych form obróbki termicznej olej lniany tłoczony na zimno traci między innymi cenne kwasy tłuszczowe nienasycone. Brokuł jest bardzo zdrowy i ma działanie przeciwnowotworowe. Działa korzystnie na układ krwionośny, za sprawą obecności kwercytyny. Jest to warzywo, które ma niski indeks glikemiczny. Brokuł jest źródłem między innymi witaminy A oraz K, wapnia, potasu oraz witaminy C. Zawiera też luteinę oraz zeaksantynę (korzystne dla wzroku).

Jak zrobić puree z brokuła: podziel brokuł na różyczki i ugotuj w wodzie do miękkości. Jeżeli używasz oleju lnianego tłoczonego na zimno, przed użyciem go, należy najpierw trochę wystudzić brokuł. Następnie zmiksuj brokuł, olej, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Żadnych więcej przypraw nie potrzeba, najlepsze puree z brokuła jest właśnie takie (łatwe, szybkie i niewyszukane). Jak zrobisz puree z brokuła, powinien mieć w miarę jednolitą konsystencję.

*Do przepisu na puree z brokuła można wykorzystać każdy rodzaj tłuszczu roślinnego. Puree z brokuła będzie smaczne także z olejem rzepakowym, słonecznikowym czy z oliwą z oliwek.

*W sprawdzonym przepisie na puree z brokuła dobre będzie też wykorzystanie brokuła mrożonego.

Alergeny w puree z brokuła

Lista alergenów dla puree z brokuła przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na puree z brokuła

Wartości odżywcze puree z brokuła

na 100g gotowej potrawy

Przepis dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki nim wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest skuteczniejsze. Brokuł jest źródłem kwercytyny (korzystna dla układu krwionośnego). Brokuł ma działanie przeciwnowotworowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(187g)
Energia (kcal)
90.67
169.55
Białko (g)
2.64
4.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(187g)
Węglowodany (g)
6.20
11.59
Węglowodany przyswajalne (g)
3.77
7.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.43
4.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(187g)
Tłuszcz (g)
7.01
13.11
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
2.12
Tłuszcze nienasycone (g)
5.88
10.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.25
2.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.62
8.64
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(187g)
Witamina A (µg (mcg))
28.93
54.11
Witamina B6 (mg)
0.17
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
83.25
155.68
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.76
1.42
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.12
Ryboflawina (mg)
0.11
0.21
Niacyna (mg)
0.60
1.12
Foliany (µg (mcg))
58.80
109.96
Beta karoten (µg (mcg))
336.93
630.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(187g)
Sód (mg)
30.80
57.60
Potas (mg)
294.93
551.53
Wapń (mg)
43.93
82.16
Fosfor (mg)
61.67
115.32
Magnez (mg)
19.60
36.65
Żelazo (mg)
0.68
1.27
Cynk (mg)
0.39
0.72
Miedź (mg)
0.05
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny puree z brokuła 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puree z brokuła

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
350 g
1 sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 350 g
Olej lniany tłoczony na zimno
25 ml
15.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 25 ml
Koszt składników
20.00