Puree z batata

Opublikowano: 28.10.2021 r., 18:26 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gładkie puree z batata
Puree z batata
Puree z batatów jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a na dodatek domowe pasty są najlepsze. Idealnie pasuje do obiadu lub w połączeniu ze świeżymi warzywami jako dip.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Blendowanie 60 min
148 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Bataty - 3 bataty (700 g)
  • Masło - 1/4 kostki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, blender

Przepis na puree z batata krok po kroku

Obierz bataty i pokrój je w słupki lub kostkę.

Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Dodaj masło, sól i tymianek.

Bataty piecz około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Upieczone bataty przełóż do miski i zblenduj na gładką masę.

Jak oceniasz przepis na puree z batata
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat puree z batata

Smaczne puree z batata to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek na obiad lub jako dip w połączeniu ze świeżymi warzywami. Pasta jest bardzo aromatyczna, dzięki tymiankowi, który dodawany jest przed pieczeniem w piekarniku. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Składniki w połączeniu z przyprawami zachwycą każdego, a zapach będzie roznosił się po całym domu. Puree możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania. Bataty również idealnie komponują się z czosnkiem lub z chilli.

Jak zrobić puree z batata? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy obrać słodkie ziemniaki i pokroić je w słupki lub kostkę. Taka forma ułatwi ich pieczenie. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Dodajemy masło, sól i tymianek i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczone warzywa przekładamy do miski i za pomocą blendera miksujemy je na gładki krem.

Przepis na puree z batata jest bardzo prosty. Dip składa się głównie z batatów, które mają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Bataty mają wiele odmian, gdzie niektóre słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem karotenoidów oraz luteiny, która wpływa pozytywnie na nasze oczy, a inne zawierają likopen, który minimalizuje rozwój chorób układu sercowo – naczyniowego oraz nowotworów. Słodkie ziemniaki również są zalecane dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, a także poprawiają wrażliwość tkanek trzustki. Ponadto bataty to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz witaminy C, A,E i K, a także wapń, magnez i potas. Dodatkowo spożywanie słodkich ziemniaków pozytywnie wpływa na naszą pamięć oraz koncentrację. Wynika to z obecności antocyjanin w ich składzie.

Bataty gotowane to fit pasta, która idealnie sprawdzi się na obiad oraz jako podwieczorek lub II śniadanie którym każdy będzie zachwycony. Dobra pasta idealnie nada się jako dip. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jej ich przygotowanie.

Alergeny w puree z batata

Lista alergenów dla puree z batata przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze puree z batata

na 100g gotowej potrawy

Bataty ze względu na niski indeks glikemiczny są idealna dla osób chorujących na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
118.73
148.42
Białko (g)
1.34
1.67
Fenyloalanina (mg)
0.10
0.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
16.54
20.68
Węglowodany przyswajalne (g)
14.21
17.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.33
2.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
5.54
6.92
Tłuszcze nasycone (g)
3.70
4.63
Tłuszcze nienasycone (g)
1.84
2.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.56
1.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.34
Cholesterol (mg)
14.33
17.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
780.13
975.17
Witamina B6 (mg)
0.16
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
11.95
14.93
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
44.73
55.92
Tiamina (mg)
0.06
0.07
Ryboflawina (mg)
0.05
0.06
Niacyna (mg)
0.51
0.63
Foliany (µg (mcg))
5.80
7.25
Beta karoten (µg (mcg))
8824.93
11031.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
246.20
307.75
Potas (mg)
216.27
270.33
Wapń (mg)
26.80
33.50
Fosfor (mg)
31.47
39.33
Magnez (mg)
16.93
21.17
Żelazo (mg)
0.67
0.84
Cynk (mg)
0.19
0.24
Miedź (mg)
0.09
0.11
Mangan (mg)
0.25
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny puree z batata 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puree z batata

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
700 g
3 bataty
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
8.40
Za 700 g
Masło
50 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
14.00