Przepis na pulpety z warzywami krok po kroku
- Mięso mielone z kurczaka 400 g
- Jajko 1 szt.
- Cebula 105 g 1 sztuka
- Papryka czerwona 230 g 1 sztuka
- Cukinia 180 g 1 sztuka
- Papryka żółta 220 g 1 sztuka
- Oliwa z oliwek 10 ml
- Przecier pomidorowy bez soli 150 g
Mięso wymieszaj z jajkiem i przyprawami (1 łyżeczką kurkumy, papryki słodkiej i ostrej, imbirem, 0,5 łyżeczki pieprzu i 0,25 łyżeczki soli).
Z mięsa formuj pulpeciki i obsmaż je na patelni z oliwą.
Warzywa pokrój w kostkę.
Z patelni zdejmij pulpety, dodaj cebulę z paprykami i lekko je podsmaż.
Do warzyw dodaj cukinię, 0,25 szklanki wody, przecier, łyżeczkę bazylii, kurkumy, imbiru, 0,5 łyżeczki pieprzu i szczyptę soli.
Duś warzywa, aż cukinia trochę zmięknie.
Do sosu włóż pulpety i duś około 5 minut, na wolnym ogniu, pod przykryciem.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety z kurczaka
-
Pulpety

(liczba kalorii)
Pulpety z warzywami - cechy przepisu
Więcej o pulpetach z warzywami
Mięso mielone można przygotować na wiele sposobów. Świetnie nadaje się na kotlety, do zapiekanek, sosów, zup, czy też w formie pulpetów lub klopsików. Bardzo lubię przeróżne pulpeciki, ponieważ świetnie nadają się do sosów. Można przygotować większą ilość, zamrozić, a potem w razie potrzeby wyjąć i podgrzać w sosie. Ze względu na ich mały rozmiar szybko się ogrzewają, więc nawet nie trzeba ich wcześniej wyjmować, żeby zmarzły. W ten sposób można przygotować szybki obiad, a do tego nie jest nudno, bo za każdym razem można robić je z innym sosem. Dania z mięsa mielonego są także łatwe do zjedzenia nawet, dla osób z problemami z uzębieniem, jak dzieci i osoby starsze, ponieważ mięso jest już wstępnie rozdrobnione. Powyżej znajdziesz przepis na pulpety z warzywami, zrobione z indyka, które są obsmażane i duszone w sosie. Dzięki temu te mięsne pulpety są soczyste i przechodzą trochę smakiem warzyw, co sprawia, że są pyszne. Sos warzywny, w którym gotowane są klopsiki, sprawia też, że danie staje się zdrowsze i bardziej sycące. Do sosu możesz użyć swoich ulubionych warzyw lub warzyw, na które akurat jest sezon. Moje ulubione połączenie to cebula, papryka (najlepiej w różnych kolorach, żeby danie wyglądało bardziej zachęcająco), cukinia i przecier pomidorowy. Zarówno do sosu, jak i do mięsa na pulpety z warzywami warto dodać różnorodne przyprawy, które dodadzą wyjątkowego smaku i aromatu daniu, a także pozytywnie wpłyną na zdrowie. Zioła i przyprawy pozwalają na ograniczenie spożycia soli, która często jest używana w nadmiernych ilościach, a także mają działanie antyoksydacyjne, dlatego warto dodawać je tam, gdzie to tylko możliwe. Do mięsa i sosu możesz dodać czosnek, imbir, kurkumę, bazylię, paprykę słodką i ostrą oraz pieprz. Pamiętaj, żeby zawsze do dań z kurkumą dodawać pieprz, który poprawia przyswajanie zawartej w niej kurkuminy. Dzięki temu sos i pulpety będą nie tylko bardzo dobre, ale także zdrowsze.
Tego, jak zrobić pulpety duszone z warzywami dowiesz się z przepisu, który znajduje się wyżej.
Wartości odżywcze pulpetów z warzywami
Energia i białka
(283g)
Węglowodany w pulpetach z warzywami
(283g)
Tłuszcze
(283g)
Witaminy w przepisie na pulpety z warzywami
(283g)
Składniki mineralne w przepisie na pulpety z warzywami
(283g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pulpetach z warzywami
Lista alergenów dla pulpetów z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko