Przepis na pulpety z warzywami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, bazylia, imbir mielony, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

Mięso wymieszaj z jajkiem i przyprawami (1 łyżeczką kurkumy, papryki słodkiej i ostrej, imbirem, 0,5 łyżeczki pieprzu i 0,25 łyżeczki soli).

Z mięsa formuj pulpeciki i obsmaż je na patelni z oliwą.

Warzywa pokrój w kostkę.

Z patelni zdejmij pulpety, dodaj cebulę z paprykami i lekko je podsmaż.

Do warzyw dodaj cukinię, 0,25 szklanki wody, przecier, łyżeczkę bazylii, kurkumy, imbiru, 0,5 łyżeczki pieprzu i szczyptę soli.

Duś warzywa, aż cukinia trochę zmięknie.

Do sosu włóż pulpety i duś około 5 minut, na wolnym ogniu, pod przykryciem.

Patelnia z pulpetami z warzywami w sosie pomidorowym.
pulpety z warzywami
Koszt przygotowania dania
16.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
207 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Pulpety z warzywami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpetach z warzywami

Mięso mielone można przygotować na wiele sposobów. Świetnie nadaje się na kotlety, do zapiekanek, sosów, zup, czy też w formie pulpetów lub klopsików. Bardzo lubię przeróżne pulpeciki, ponieważ świetnie nadają się do sosów. Można przygotować większą ilość, zamrozić, a potem w razie potrzeby wyjąć i podgrzać w sosie. Ze względu na ich mały rozmiar szybko się ogrzewają, więc nawet nie trzeba ich wcześniej wyjmować, żeby zmarzły. W ten sposób można przygotować szybki obiad, a do tego nie jest nudno, bo za każdym razem można robić je z innym sosem. Dania z mięsa mielonego są także łatwe do zjedzenia nawet, dla osób z problemami z uzębieniem, jak dzieci i osoby starsze, ponieważ mięso jest już wstępnie rozdrobnione. Powyżej znajdziesz przepis na pulpety z warzywami, zrobione z indyka, które są obsmażane i duszone w sosie. Dzięki temu te mięsne pulpety są soczyste i przechodzą trochę smakiem warzyw, co sprawia, że są pyszne. Sos warzywny, w którym gotowane są klopsiki, sprawia też, że danie staje się zdrowsze i bardziej sycące. Do sosu możesz użyć swoich ulubionych warzyw lub warzyw, na które akurat jest sezon. Moje ulubione połączenie to cebula, papryka (najlepiej w różnych kolorach, żeby danie wyglądało bardziej zachęcająco), cukinia i przecier pomidorowy. Zarówno do sosu, jak i do mięsa na pulpety z warzywami warto dodać różnorodne przyprawy, które dodadzą wyjątkowego smaku i aromatu daniu, a także pozytywnie wpłyną na zdrowie. Zioła i przyprawy pozwalają na ograniczenie spożycia soli, która często jest używana w nadmiernych ilościach, a także mają działanie antyoksydacyjne, dlatego warto dodawać je tam, gdzie to tylko możliwe. Do mięsa i sosu możesz dodać czosnek, imbir, kurkumę, bazylię, paprykę słodką i ostrą oraz pieprz. Pamiętaj, żeby zawsze do dań z kurkumą dodawać pieprz, który poprawia przyswajanie zawartej w niej kurkuminy. Dzięki temu sos i pulpety będą nie tylko bardzo dobre, ale także zdrowsze.

Tego, jak zrobić pulpety duszone z warzywami dowiesz się z przepisu, który znajduje się wyżej.

Wartości odżywcze pulpetów z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(283g)
Energia (kalorie)
73.17 kcal
207.08 kcal
Białko
6.43 g
18.19 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w pulpetach z warzywami

Na 100g
Na porcję
(283g)
Węglowodany
4.24 g
12.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.26 g
9.22 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(283g)
Tłuszcz
3.69 g
10.44 g
Tłuszcze nasycone
1.24 g
3.50 g
Tłuszcze nienasycone
2.42 g
6.85 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.77 g
5.00 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.65 g
1.85 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pulpety z warzywami

Na 100g
Na porcję
(283g)
Witamina B6
0.28 mg
0.79 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.74 mg
2.08 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.38 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.20 mg
6.23 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
20.19 µg (mcg)
57.12 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety z warzywami

Na 100g
Na porcję
(283g)
Sód
29.07 mg
82.28 mg
Potas
325.73 mg
921.80 mg
Wapń
12.97 mg
36.72 mg
Fosfor
80.91 mg
228.99 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
13.89 mg
39.31 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.73 mg
2.07 mg
Cynk
0.65 mg
1.85 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.25 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z warzywami 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach z warzywami

Lista alergenów dla pulpetów z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pulpetów z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
400 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cukinia
180 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 180 g
Papryka żółta
220 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.20
Za 220 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Przecier pomidorowy bez soli
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Liczba porcji:
Koszt składników
49.50
Jak oceniasz przepis na pulpety z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób