Przepis na pulpety z soczewicy krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Soczewicę wsyp do garnka. Wlej 600 ml wody. Posól, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj do miękkości.

Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Starkuj cukinie, odciśnij nadmiar wody. Smaż razem z cebulą.

Bułkę namocz w wodzie.

Ugotowaną soczewicę, zmiel w malakserze. W misce umieść cebulę i cukinię, jajka, namoczoną bułkę, soczewicę i przyprawy. Wymieszaj składniki do powstania zwartej masy. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj bułki tartej.

Pulpety smaż na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.

Na patelni podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę , dodaj pokrojone pomidory, duś 10 minut na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem.

Pulpety umieść w sosie, posyp natką pietruszki. Gotuj jeszcze 3 minuty.

Pulpety z soczewicy polane sosem pomidorowym podane w naczyniu.
Pulpety z soczewicy
Koszt przygotowania dania
13.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
425 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
51

Pulpety z soczewicy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpetach z soczewicy

Pulpety z soczewicy to doskonała propozycja na wykorzystanie roślin strączkowych jako zamiennika mięsa. Pulpety smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym przygotujesz z następujących składników: soczewica (czerwona lub zielona), cebula, bułka grahamka, jajko, cukinia, przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek). Przepis na pulpety z soczewicy jest prosty nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Możesz je przygotować z soczewicy czerwonej lub z soczewicy zielonej. Obydwa rodzaje nadają się do tego typu dań. Soczewice najpierw należy ugotować w osolonej wodzie. Następnie zmielić w malakserze. Dodaj do masy podsmażoną cebulkę i cukinię, jajka, przyprawy, bułkę. Formować pulpety. Smażyć na złoty kolor na patelni. Pulpety najlepiej smakują w sosie pomidorowym, który podkręca ich delikatny smak. Sos możesz zabielić kwaśną śmietaną i koniecznie posypać świeżą natką pietruszki.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawiera małe ilości tłuszczu co powoduje, że jest produktem mało kalorycznym. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit.

Podsumowując pulpety z soczewicy są dobrą alternatywą dla mięsa. Pulpety gotowane w sosie pomidorowym są niskokaloryczne. Dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Pozwalają utrzymać odpowiednie stężenie cukru we krwi, dzięki zawartości wolno uwalnianych węglowodanów złożonych. Pyszne pulpety wegetariańskie z soczewicy w sosie są idealne na obiad dla całej rodziny.

Wartości odżywcze pulpetów z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
170.38 kcal
425.95 kcal
Białko
8.59 g
21.48 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w pulpetach z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
23.02 g
57.56 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
16.11 g
40.28 g
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
5.19 g
12.97 g
Tłuszcze nasycone
0.87 g
2.17 g
Tłuszcze nienasycone
4.32 g
10.80 g
Tłuszcze jednonasycone
2.72 g
6.79 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.45 g
3.61 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pulpety z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.18 mg
0.44 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.43 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.25 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.76 mg
1.89 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
69.54 µg (mcg)
173.84 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
71.41 mg
178.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
309.65 mg
774.12 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
29.82 mg
74.54 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
111.04 mg
277.61 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.18 mg
60.46 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.36 mg
5.90 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.18 mg
2.95 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.37 mg
0.92 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z soczewicy 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach z soczewicy

Lista alergenów dla pulpetów z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka grahamka
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pulpetów z soczewicy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Bułka grahamka
100 g
0.80
Za 65,0 g
Liczba opakowań 2
1.23
Za 100 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Pomidor
300 g
2 małe sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Bułka tarta
20 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
31.90
Jak oceniasz przepis na pulpety z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób