Przepis na pulpety z soczewicy krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Soczewicę wsyp do garnka. Wlej 600 ml wody. Posól, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj do miękkości.

Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Starkuj cukinie, odciśnij nadmiar wody. Smaż razem z cebulą.

Bułkę namocz w wodzie.

Ugotowaną soczewicę, zmiel w malakserze. W misce umieść cebulę i cukinię, jajka, namoczoną bułkę, soczewicę i przyprawy. Wymieszaj składniki do powstania zwartej masy. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj bułki tartej.

Pulpety smaż na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.

Na patelni podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę , dodaj pokrojone pomidory, duś 10 minut na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem.

Pulpety umieść w sosie, posyp natką pietruszki. Gotuj jeszcze 3 minuty.

Pulpety z soczewicy polane sosem pomidorowym podane w naczyniu.
Pulpety z soczewicy
Koszt przygotowania dania
13.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
425 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
51

Pulpety z soczewicy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpetach z soczewicy

Pulpety z soczewicy to doskonała propozycja na wykorzystanie roślin strączkowych jako zamiennika mięsa. Pulpety smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym przygotujesz z następujących składników: soczewica (czerwona lub zielona), cebula, bułka grahamka, jajko, cukinia, przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek). Przepis na pulpety z soczewicy jest prosty nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Możesz je przygotować z soczewicy czerwonej lub z soczewicy zielonej. Obydwa rodzaje nadają się do tego typu dań. Soczewice najpierw należy ugotować w osolonej wodzie. Następnie zmielić w malakserze. Dodaj do masy podsmażoną cebulkę i cukinię, jajka, przyprawy, bułkę. Formować pulpety. Smażyć na złoty kolor na patelni. Pulpety najlepiej smakują w sosie pomidorowym, który podkręca ich delikatny smak. Sos możesz zabielić kwaśną śmietaną i koniecznie posypać świeżą natką pietruszki.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawiera małe ilości tłuszczu co powoduje, że jest produktem mało kalorycznym. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit.

Podsumowując pulpety z soczewicy są dobrą alternatywą dla mięsa. Pulpety gotowane w sosie pomidorowym są niskokaloryczne. Dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Pozwalają utrzymać odpowiednie stężenie cukru we krwi, dzięki zawartości wolno uwalnianych węglowodanów złożonych. Pyszne pulpety wegetariańskie z soczewicy w sosie są idealne na obiad dla całej rodziny.

Wartości odżywcze pulpetów z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
170.38 kcal
425.95 kcal
Białko
8.59 g
21.48 g

Węglowodany w pulpetach z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
23.02 g
57.56 g
Węglowodany przyswajalne
16.11 g
40.28 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.47 g
8.67 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
5.19 g
12.97 g
Tłuszcze nasycone
0.87 g
2.17 g
Tłuszcze nienasycone
4.32 g
10.80 g
Tłuszcze jednonasycone
2.72 g
6.79 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.45 g
3.61 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cholesterol
34.39 mg
85.97 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pulpety z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
34.89 µg (mcg)
87.23 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.44 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
9.75 mg
24.37 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.46 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Retinol
14.79 µg (mcg)
36.97 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.43 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.25 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.76 mg
1.89 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
69.54 µg (mcg)
173.84 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
227.14 µg (mcg)
567.86 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
71.41 mg
178.53 mg
Potas
309.65 mg
774.12 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Wapń
29.82 mg
74.54 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Fosfor
111.04 mg
277.61 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.18 mg
60.46 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.36 mg
5.90 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cynk
1.18 mg
2.95 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.37 mg
0.92 mg
Brak danych dla: bułka grahamka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z soczewicy 51
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach z soczewicy

Lista alergenów dla pulpetów z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bułka grahamka
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pulpetów z soczewicy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Bułka grahamka
100 g
0.80
Za 65,0 g
Liczba opakowań 2
1.23
Za 100 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Pomidor
300 g
2 małe sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Bułka tarta
20 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Koszt składników
31.90
Jak oceniasz przepis na pulpety z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób