Przepis na pulpety z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

W misce umieść mięso wieprzowe, dodaj kaszę manną, sól i pieprz.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Dodaj cebulę do mięsa.

Wbij jajka do miski i dodaj posiekany drobno koper.

Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa.

Masę wymieszaj bardzo dokładnie.

Formuj pulpety o wielkości wedle własnego uznania.

Ułóż je na blasze i piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20-25 minut.

Pulpety podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Pulpety z piekarnika podane na żeliwnej patelni.
Pulpety z piekarnika
Koszt przygotowania dania
35.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
947 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
51

Pulpety z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpetach z piekarnika

Pulpety z piekarnika to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku pulpety można podać z dodatkiem sosu. Pulpety z piekarnika zawierają mniejszą ilość kalorii w porównaniu do pulpecików smażonych na patelni. Przepis na pulpety z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, cebula, czosnek, papryka czerwona, kasza manna, jajko, sól, pieprz, koper, masło.

Jak zrobić pulpety z piekarnika? W misce umieść mięso wieprzowe, dodaj kaszę manną, sól i pieprz. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj cebulę do mięsa. Wbij jajka do miski i dodaj posiekany drobno koper. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa. Masę wymieszaj bardzo dokładnie. Formuj pulpety o wielkości wedle własnego uznania. Im większe pulpety, tym dłużej czasu potrzebują w piekarniku. Ułóż je na blasze i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Pulpety podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych krwinek czerwonych, które transportują tlen. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Cebula dodana do mięsa mielonego wzmacnia jego aromat. Cebula zawiera dużą ilość kwercetyny, która jest naturalnym przeciwutleniaczem.

Podsumowując pyszne pulpety to dobry pomysł na obiad. Można je podać w sosie także podczas spotkania ze znajomymi. Smaczne pulpety pieczone mają bardziej zwartą konsystencję niż gotowane w sosie pulpety. Łatwe danie można przygotować z pomocą dzieci. Szybkie do zrobienia pulpety to bardzo dobre danie do pracy. Pulpety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze pulpetów z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kalorie)
242.85 kcal
947.11 kcal
Białko
10.55 g
41.14 g

Węglowodany w pulpetach z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany
5.83 g
22.73 g
Węglowodany przyswajalne
5.14 g
20.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.69 g
2.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz
19.66 g
76.67 g
Tłuszcze nasycone
10.80 g
42.11 g
Tłuszcze nienasycone
8.86 g
34.55 g
Tłuszcze jednonasycone
7.40 g
28.86 g
Tłuszcze wielonasycone
1.46 g
5.69 g
Cholesterol
88.41 mg
344.80 mg

Witaminy w przepisie na pulpety z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A
104.35 µg (mcg)
406.97 µg (mcg)
Witamina B6
0.26 mg
1.01 mg
Witamina B12
0.44 µg (mcg)
1.72 µg (mcg)
Witamina C
15.54 mg
60.62 mg
Retinol
81.50 µg (mcg)
317.86 µg (mcg)
Tiamina
0.40 mg
1.55 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.72 mg
Niacyna
2.49 mg
9.72 mg
Foliany
20.03 µg (mcg)
78.11 µg (mcg)
Beta karoten
182.31 µg (mcg)
710.99 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód
42.89 mg
167.26 mg
Potas
221.21 mg
862.71 mg
Wapń
22.20 mg
86.56 mg
Fosfor
121.28 mg
472.98 mg
Magnez
16.61 mg
64.77 mg
Żelazo
0.82 mg
3.21 mg
Cynk
1.34 mg
5.21 mg
Miedź
0.05 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z piekarnika 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach z piekarnika

Lista alergenów dla pulpetów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania pulpetów z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Kasza manna
100 g
pół szklanki
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Papryka czerwona
200 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
49.50
Jak oceniasz przepis na pulpety z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób