Pulpety z piekarnika
Przepis na pulpety z piekarnika
Przepis na pyszne pulpety z piekarnika to nie tylko pomysł na smaczny obiad, ale także szybką i łatwą alternatywę dla tradycyjnych mięsnych kul. Dzięki pieczeniu w piekarniku, ten sposób przygotowania gwarantuje, że pulpeciki będą chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie soczyste w środku. Oto, jak krok po kroku przygotować te aromatyczne danie:
- W misce umieść mięso wieprzowe, dodaj kaszę manną, sól i pieprz.
- Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę oraz czosnek.
- Dodaj cebulę do mięsa.
- Wbij jajka do miski i dodaj posiekany drobno koper.
- Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa.
- Masę wymieszaj bardzo dokładnie.
- Formuj pulpety o wielkości wedle własnego uznania.
- Ułóż je na blasze i piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20-25 minut.
Teraz możesz cieszyć się smacznymi i puszystymi pulpety, które świetnie komponują się z dodatkiem puree ziemniaczanego. Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy poszukują prostego, szybkiego i wyjątkowo smacznego dania na obiad.
- Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
- Kasza manna - pół szklanki (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (200 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
Przepis na pulpety z piekarnika krok po kroku
W misce umieść mięso wieprzowe, dodaj kaszę manną, sól i pieprz.
Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę oraz czosnek.
Dodaj cebulę do mięsa.
Wbij jajka do miski i dodaj posiekany drobno koper.
Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa.
Masę wymieszaj bardzo dokładnie.
Formuj pulpety o wielkości wedle własnego uznania.
Ułóż je na blasze i piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20-25 minut.
Pulpety podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów z piekarnika
Pulpety z piekarnika to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku pulpety można podać z dodatkiem sosu. Pulpety z piekarnika zawierają mniejszą ilość kalorii w porównaniu do pulpecików smażonych na patelni. Przepis na pulpety z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, cebula, czosnek, papryka czerwona, kasza manna, jajko, sól, pieprz, koper, masło.
Jak zrobić pulpety z piekarnika? W misce umieść mięso wieprzowe, dodaj kaszę manną, sól i pieprz. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj cebulę do mięsa. Wbij jajka do miski i dodaj posiekany drobno koper. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa. Masę wymieszaj bardzo dokładnie. Formuj pulpety o wielkości wedle własnego uznania. Im większe pulpety, tym dłużej czasu potrzebują w piekarniku. Ułóż je na blasze i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Pulpety podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.
Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych krwinek czerwonych, które transportują tlen. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Cebula dodana do mięsa mielonego wzmacnia jego aromat. Cebula zawiera dużą ilość kwercetyny, która jest naturalnym przeciwutleniaczem.
Podsumowując pyszne pulpety to dobry pomysł na obiad. Można je podać w sosie także podczas spotkania ze znajomymi. Smaczne pulpety pieczone mają bardziej zwartą konsystencję niż gotowane w sosie pulpety. Łatwe danie można przygotować z pomocą dzieci. Szybkie do zrobienia pulpety to bardzo dobre danie do pracy. Pulpety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w pulpetach z piekarnika
Lista alergenów dla pulpetów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pulpetów z piekarnika
Pulpety z piekarnika to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pulpety pieczone w piekarniku zawierają mniejszą ilość kalorii niż smażone na patelni. Pulpety są także źródłem składników mineralnych.
Energia i białka
(390g)
Węglowodany
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy
(390g)
Składniki mineralne
(390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.