Pulpety z mięsa z rosołu

Opublikowano: 14.04.2022 r., 8:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpety mięsne na żeliwnej patelni
Pulpety z mięsa z rosołu
Pulpety z mięsa z rosołu to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Pulpety to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na potrawę.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
326 kcal
Kcal w porcji
295 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry - z rosołu (1000 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (300 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, malakser

Przepis na pulpety z mięsa z rosołu krok po kroku

Mięso umieść w malakserze, dodaj do niego jajko, sól, pieprz i bułkę tartą.

Rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Dodaj do masy mięsnej.

Posiekaj koper, dopraw masę majerankiem, papryką ostrą, wymieszaj masę.

Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i smaż pulpety przez 10 minut pod przykryciem.

Podawaj pulpety z kromką świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na pulpety z mięsa z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat pulpetów z mięsa z rosołu

Pulpety z mięsa z rosołu to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pulpety z mięsa gotowanego są zupełnie inne w smaku niż te z mięsa surowego. Gotowane mięso ma bardziej klejącą konsystencję. Przepis na pulpety z mięsa z rosołu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pulpetów będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: mięso z rosołu, cebula, marchew, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, koper, majeranek, papryka ostra, olej rzepakowy.

Jak zrobić pulpety z mięsa z rosołu? Mięso umieść w malakserze, dodaj do niego jajko, sól, pieprz i bułkę tartą. Rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Dodaj do masy mięsnej. Posiekaj koper, dopraw masę majerankiem, papryką ostrą, wymieszaj masę. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i smaż pulpety przez 10 minut pod przykryciem. Podawaj pulpety z kromką świeżego pieczywa.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mięso z rosołu jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego.

Podsumowując pyszne pulpety z mięsa z zupy sprawdzą się doskonale na obiad. Szybkie do zrobienia pulpety to tanie danie dla rodziny. Łatwe do zrobienia pulpety przygotujesz bez większego problemu. Pulpety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w pulpetach z mięsa z rosołu

Lista alergenów dla pulpetów z mięsa z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pulpetów z mięsa z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Pulpety z mięsa z rosołu doskonale sprawdzą się jako pyszny obiad. Stanowią one świetny sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego po przygotowaniu zupy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(295g)
Energia (kcal)
110.63
326.37
Białko (g)
15.23
44.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(295g)
Węglowodany (g)
6.82
20.13
Węglowodany przyswajalne (g)
5.94
17.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
2.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(295g)
Tłuszcz (g)
2.53
7.46
Tłuszcze nasycone (g)
1.81
5.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.72
2.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
1.96
Cholesterol (mg)
63.72
187.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(295g)
Witamina A (µg (mcg))
116.98
345.09
Witamina B6 (mg)
0.51
1.51
Witamina B12 (µg (mcg))
0.85
2.52
Witamina C (mg)
3.31
9.78
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.87
Witamina E (mg)
0.27
0.79
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.49
51.60
Tiamina (mg)
0.10
0.30
Ryboflawina (mg)
0.18
0.52
Niacyna (mg)
6.27
18.50
Foliany (µg (mcg))
21.98
64.84
Beta karoten (µg (mcg))
923.29
2723.70
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(295g)
Sód (mg)
104.43
308.08
Potas (mg)
244.74
721.99
Wapń (mg)
31.35
92.49
Fosfor (mg)
140.31
413.90
Magnez (mg)
22.47
66.28
Żelazo (mg)
1.03
3.04
Cynk (mg)
0.92
2.70
Miedź (mg)
0.06
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z mięsa z rosołu 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów z mięsa z rosołu

Koszt składników
43.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
1000 g
z rosołu
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
43.30