Pulpety z mięsa mielonego gotowane
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Bułka tarta - 4 łyżki (40 g)
- Passata pomidorowa (600 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 łyżki (20 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Cebula (100 g)
Przepis na pulpety z mięsa mielonego gotowane krok po kroku
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski, a cebulę w piórka. Warzywa podsmażamy na oleju (20 ml) do miękkości. Gotowe odstawiamy na bok.
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego bułkę tartą oraz przyprawy. Mieszamy je do momentu połączenia się składników. Następnie formujemy z nich małe pulpety.
Każdy pulpet obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiany kolor.
Gotowe mięso przekładamy do garnka. Dodajemy do niego podsmażone warzywa oraz passate pomidorową. Sos doprawiamy do smaku.
Całość gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów z mięsa mielonego gotowanych
Pyszne pulpety z mięsa mielonego gotowane to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Pulpety w sosie pomidorowo – warzywnym są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić gotowane pulpety z mięsa mielonego? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski, a cebulę w piórka. Warzywa podsmażamy na oleju (20 ml) do miękkości. Gotowe odstawiamy na bok. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego bułkę tartą oraz przyprawy. Mieszamy je do momentu połączenia się składników. Następnie formujemy z nich małe pulpety. Każdy pulpet obtaczamy w mące i podsmażamy na pozostały oleju na rumiany kolor. Gotowe mięso przekładamy do garnka. Dodajemy do niego podsmażone warzywa oraz passate pomidorową. Sos doprawiamy do smaku. Całość gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
Sprawdzony przepis na gotowane pulpety z mięsa mielonego nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Dietetyczne pulpety w sosie pomidorowym odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy je także przygotować na parze. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w pulpetach z mięsa mielonego gotowanych
Lista alergenów dla pulpetów z mięsa mielonego gotowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze pulpetów z mięsa mielonego gotowanych
Danie ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić je do naszego menu.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.