Pulpety z mięsa mielonego gotowane

Opublikowano: 26.04.2022 r., 7:04 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowane pulpety w sosie
Pulpety z mięsa mielonego gotowane
Pulpety z mięsa mielonego to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Są pyszne w smaku oraz łatwe w przygotowaniu. Doskonale komponują się z kaszą bulgur.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
335 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Bułka tarta - 4 łyżki (40 g)
  • Passata pomidorowa (600 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 łyżki (20 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, patelnia

Przepis na pulpety z mięsa mielonego gotowane krok po kroku

Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski, a cebulę w piórka. Warzywa podsmażamy na oleju (20 ml) do miękkości. Gotowe odstawiamy na bok.

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego bułkę tartą oraz przyprawy. Mieszamy je do momentu połączenia się składników. Następnie formujemy z nich małe pulpety.

Każdy pulpet obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiany kolor.

Gotowe mięso przekładamy do garnka. Dodajemy do niego podsmażone warzywa oraz passate pomidorową. Sos doprawiamy do smaku.

Całość gotujemy około 20 minut na małym ogniu.

Jak oceniasz przepis na pulpety z mięsa mielonego gotowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat pulpetów z mięsa mielonego gotowanych

Pyszne pulpety z mięsa mielonego gotowane to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Pulpety w sosie pomidorowo – warzywnym są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić gotowane pulpety z mięsa mielonego? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski, a cebulę w piórka. Warzywa podsmażamy na oleju (20 ml) do miękkości. Gotowe odstawiamy na bok. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego bułkę tartą oraz przyprawy. Mieszamy je do momentu połączenia się składników. Następnie formujemy z nich małe pulpety. Każdy pulpet obtaczamy w mące i podsmażamy na pozostały oleju na rumiany kolor. Gotowe mięso przekładamy do garnka. Dodajemy do niego podsmażone warzywa oraz passate pomidorową. Sos doprawiamy do smaku. Całość gotujemy około 20 minut na małym ogniu.

Sprawdzony przepis na gotowane pulpety z mięsa mielonego nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Dietetyczne pulpety w sosie pomidorowym odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy je także przygotować na parze. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w pulpetach z mięsa mielonego gotowanych

Lista alergenów dla pulpetów z mięsa mielonego gotowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze pulpetów z mięsa mielonego gotowanych

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
152.58
335.67
Białko (g)
7.17
15.78
Fenyloalanina (mg)
0.27
0.60
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
8.05
17.70
Węglowodany przyswajalne (g)
6.78
14.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
2.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
10.35
22.77
Tłuszcze nasycone (g)
3.71
8.17
Tłuszcze nienasycone (g)
6.64
14.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.12
11.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.52
3.35
Cholesterol (mg)
24.83
54.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
27.69
60.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.35
40.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.69
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.49
5.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.86
39.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
297.10
653.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
123.81
272.38
Potas (mg)
319.37
702.62
Wapń (mg)
19.83
43.62
Fosfor (mg)
87.31
192.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.41
42.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.33
2.93
Cynk (mg)
0.99
2.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z mięsa mielonego gotowanych 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów z mięsa mielonego gotowanych

Koszt składników
45.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Passata pomidorowa
600 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
20 g
2 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Papryka czerwona
150 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
45.60