Pulpety z makaronem
- Masło (20 g)
- Mięso mielone wieprzowe - karkówka (400 g)
- Por - 1 duża sztuka (140 g)
- Pieczarki (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Serek topiony śmietankowy - 1 opakowanie (100 g)
- Makaron świderki (200 g)
Przepis na pulpety z makaronem krok po kroku
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do mięsa mielonego dodaj sól oraz pieprz. Bardzo dokładnie wymieszaj.
Z mięsa zrób małe pulpety.
Rozgrzej masło na patelni i smaż pulpety na złoty kolor (około 5 minut).
Do podsmażonych pulpetów dodaj posiekany w pół plastry por oraz pieczarki pokrojone w pół plastry. Przypraw solą i pieprzem.
Smaż wszystko do zmięknięcia i zezłocenia warzyw.
Wlej śmietankę oraz dodaj serek. Gotuj na minimalnym ogniu pod przykryciem, aż serek się rozpuści i połączy z resztą składników. Sos powinien być aksamitny i kremowy.
Sos z pulpetami wymieszaj z makaronem, gotuj jeszcze 2 minuty i podawaj.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów z makaronem
Pulpety z makaronem w sosie z pieczarkami i porem? Czemu nie! To doskonały pomysł na prosty przepis z mięsa mielonego i makaronu. Polecam na tani i szybki obiad. Pulpety są wymieszane z makaronem oraz pysznym, kremowym i aksamitnym sosem. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś takiego sosu, który łączy por oraz pieczarki, masz okazję sprawdzić, jak smakuje. Całość jest do zrobienia w niecałą godzinę. Sprawdź, jak zrobić pulpety z makaronem oraz kremowym sosem – są pyszne, łatwe i tanie. Na pyszny obiad jest to propozycja idealna.
Mięso mielone możesz zrobić w wielu różnych opcjach. Pulpety z makaronem są fajnym pomysłem na tanie i łatwe danie, które dobrze sprawdzi się na szybki obiad. Pulpety z makaronem i sosem będą nieco odmienione. Taki sos z pieczarkami ma dodatek pora, który genialnie się komponuje. Zobaczysz, że jest to bardzo smaczne połączenie. Przepis na pulpety z makaronem jest przepyszny, to także znakomity pomysł na danie dla dziecka. Jak zrobisz pulpety z makaronem, nie potrzebujesz zbyt dużej ilości składników. Przyprawy są najprostsze (sól i pieprz). Nie potrzebujesz dodawać cebuli czy czosnku. Por świetnie poradzi sobie jako zamiennik. Dodatkowo zawsze jest to jakieś urozmaicenie. Do zrobienia tego prostego przepisu na pulpety wybierz mięso, które nie jest zbyt chude. Dzięki temu mięsne kuleczki będą soczyste.
Myśli nad szybkim obiadem z mięsa mielonego spędzają Ci sen z powiek? Niepotrzebnie. W końcu te danie, jakim są pulpety z makaronem, nie wymagają zbyt dużo nakładu pracy. Jak zrobić pulpety z makaronem? To prosty przepis, który polega na ugotowaniu makaronu, usmażeniu pulpetów oraz zrobieniu sosu. Sprawdź przepis na pulpety z makaronem i sosem i przekonaj się sam. Z mięsa i przypraw zrób pulpety, a następnie usmaż je na maśle. Pulpety powinny zyskać złocisty kolor. Należy je obsmażyć, by stały się soczyste, więc dodaj je na dobrze rozgrzany tłuszcz. Gdy pulpeciki zyskają piękny kolor, dodaj do nich posiekany por oraz pieczarki. Por najlepiej jest pokroić w pół plasterki, tak samo, jak pieczarki. Jak warzywa zmiękną, dodaj do nich serek topiony, śmietankę oraz przyprawy. Poczekaj, aż serek się rozpuści i dopiero dodaj odcedzony z wody makaron. Całość wymieszaj, by sos trafił wszędzie. Gotuj jeszcze 2 minuty, by wszystko się połączyło.
Jeżeli zależy Ci na obniżeniu indeksu glikemicznego, do przepisu na pulpety z makaronem dodaj makaron z pełnego ziarna. Dodatkowo makaron gotuj al. dente – nie rozgotowuj go. Zbyt długie gotowanie makaronu łatwo zwiększa wartość indeksu glikemicznego.
Alergeny w pulpetach z makaronem
Lista alergenów dla pulpetów z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- serek topiony śmietankowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
Wartości odżywcze pulpetów z makaronem
Por jest bogaty w allicynę, która działa korzystnie dla profilu lipidowego. Jest więc dobre dodanie go do potraw. Sam przepis bogaty jest w nasycone kwasy tłuszczowe, których w nadmiarze trzeba unikać. Jest to także przepis, który zawiera sporą ilość kilokalorii.
Energia i białka
(327g)
Węglowodany
(327g)
Tłuszcze
(327g)
Witaminy
(327g)
Składniki mineralne
(327g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.