Pulpety z kurczaka

Opublikowano: 22.04.2022 r., 22:18 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smakowite pulpety z kurczaka
Pulpety z kurczaka
Delikatne i lekkostrawne pulpety z kurczaka to świetny pomysł na obiad dla wszystkich członków rodziny, nawet tych najmłodszych. Sprawdź mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
178 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Bułka pszenna - 1 sztuka (60 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Koperek - 1 pęczek (40 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na pulpety z kurczaka krok po kroku

Bułkę pszenną namocz w wodzie.

Mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj rozmoczoną bułkę, posiekany koperek i przyprawy.

Całość wymieszaj w rękach i uformuj niewielkie pulpety.

Obtocz pulpety w bułce tartej i obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Po chwili wlej bulion i duś pod przykryciem do miękkości.

Jak oceniasz przepis na pulpety z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pulpetów z kurczaka

Pulpety z kurczaka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Będą one odgrywać główną rolę podczas Twojego obiadu i z pewnością zachwycą każdego zaproszonego gościa.

Jak zrobić pulpety z kurczaka w sosie? Nic prostszego. Poznaj mój sprawdzony przepis.

Pyszne pulpety możesz przygotować z mięsa mielonego, z fileta z kurczaka lub piersią z kurczaka. Przy wyborze mięsa pamiętaj aby wybierać chude gatunki może to być mięso mielone z kurczaka lub z indyka. Wtedy danie będzie bardziej lekkostrawne i idealnie się nada nie tylko dla dzieci, ale także dla dzieci. Mięso mielone możesz od razu kupić w sklepie lub kupić kawałek mięsa i samodzielnie go zmielić w domu z Twoimi ulubionymi przyprawami. Zakup już zmielonego mięsa w sklepie będzie na pewno dużo mniej pracochłonny przy przygotowywaniu obiadu. Zmielone mięso po prostu połącz z jajkiem, namoczoną wcześniej bułką pszenną i podstawowymi przyprawami. Zdecydowanie wystarczy tutaj sól i pieprz. Całość wymieszaj w rękach i uformuj pulpety takiej wielkości, jaka będzie dla Ciebie idealna. Następnie obtocz pulpety w bułce tartej i obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Zalej całość bulionem warzywnym i duś pod przykryciem do miękkości.

Gdy mięso zrobi się kruche i delikatne będzie gotowe do spożycia, do sosu możesz dodać odrobinę mąki, dzięki temu nasz sos będzie bardziej gęsty. Po chwili przepis na pulpety z kurczaka w sosie gotowy.

Nie dosyć, że danie jest bardzo dobre, to masz pewność jego składu, a cały proces przygotowania przebiegał w Twojej kuchni. Bardzo często gotowe wersje takich dań, które już są bardzo powszechne w sklepach, zawierają bardzo duże ilości soli i konserwantów, które mają niekorzystne działanie na nasz organizm. Skoro już masz pyszne domowe pulpety, zadecyduj o dodatkach dla nich. Możesz postawić na gotowane ziemniaki lub puree z nich, świetnie sprawdzi się także kasza czy ryż.

Zapamiętaj przepis na moje pulpety, bo na pewno wrócisz do nich nie raz. To pyszna propozycja na obiad lub kolację na ciepło dla całej rodziny.

Alergeny w pulpetach z kurczaka

Lista alergenów dla pulpetów z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze pulpetów z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Pulpety możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa. Jeśli chcesz, aby były one delikatne i nisko kaloryczne tak jak ja postaw na drób.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
178.93
178.93
Białko (g)
16.01
16.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
11.84
11.84
Węglowodany przyswajalne (g)
11.00
11.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
0.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
7.48
7.48
Tłuszcze nasycone (g)
2.60
2.60
Tłuszcze nienasycone (g)
4.88
4.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.81
2.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.07
2.07
Cholesterol (mg)
63.90
63.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
37.73
37.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.34
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.73
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.37
3.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.20
Witamina E (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: koperek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.00
20.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.28
5.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.94
27.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.68
26.68
Brak danych dla: koperek, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
391.53
391.53
Potas (mg)
210.83
210.83
Wapń (mg)
57.29
57.29
Fosfor (mg)
160.72
160.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.66
24.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.87
1.87
Cynk (mg)
1.82
1.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z kurczaka 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów z kurczaka

Koszt składników
49.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Bułka pszenna
60 g
1 sztuka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koperek
40 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Koszt składników
49.40