Przepis na pulpety z kaszy jaglanej krok po kroku

Składniki
  • Kasza jaglana 100 g
  • Marchewka 140 g 2 średnie marchewki
  • Cebula 100 g 1 sztuka
  • Czosnek 15 g 3 ząbki czosnku
  • Ser gouda 50 g W kostce
  • Pietruszka 80 g 1 sztuka
  • Bułka tarta 40 g 4 łyżki
  • Olej rzepakowy 84 ml 2 lyżki do warzyw, 5 łyżek do pulpetów
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, oregano
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, miska, patelnia

Kaszę jaglaną przełóż na sitko i sparz wrzątkiem, a następnie dobrze przepłucz. Następnie umieść ją w garnku, zalej wrzątkiem (ok. 2 razy więcej wody niż kaszy) i ugotuj. Po ok. 15 min, gdy kasza wchłonie całą wodę, przełóż ją do dużej miski i pozostał do ostygnięcia.

Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz i osusz. Warzywa zetrzyj na tarce na średnich oczkach.

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.

Garść natki pietruszki posiekaj.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj cebulkę. Po ok. 3-4 min dodaj marchewkę i pietruszkę. Wymieszaj i podsmażaj całość pod przykryciem przez 5-6 min. Następnie dodaj czosnek. Po ok. po 1-2 min zdejmij warzywa z palnika i odstaw je na bok do przestudzenia.

Do miski z kaszą dodaj 1 łyżeczkę oregano, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej oraz pieprz i sól do smaku. Następnie dodaj starty ser, natkę pietruszki, bułkę tartą oraz przestudzoną marchewkę i pietruszkę z cebulą i czosnkiem. Całość dobrze wymieszaj (najlepiej za pomocą rąk), a potem odstaw na ok. 10 min.

Z gotowej masy uformuj kulki (może je lekko spłaszczyć).

Z gotowej masy uformuj kulki (może je lekko spłaszczyć).

Podawaj z sosem pomidorowym i wybranymi dodatkami.

Pulpety z kaszy jaglanej znajdują się na patelni.
Pulpety z kaszy jaglanej
Koszt przygotowania dania
5.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
674 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
62

Pulpety z kaszy jaglanej - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pulpetach z kaszy jaglanej

Pulpety z kaszy jaglanej to dobry pomysł na wegetariański obiad. Te pulpety są proste do przygotowania i można je zrobić z małej liczby składników. Wychodzą bardzo smaczne i można je podać z różnymi sosami i dodatkami.

Jak zrobić pulpety z kaszy jaglanej? Warto pamiętać o tym, że kaszę jaglaną należy przygotować w odpowiedni sposób. Aby pozbyć się goryczki, trzeba ją zalać wrzątkiem, przepłukać i znowu zalać wrzątkiem, a potem gotować pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody (ok. 15 minut). Możesz też dodatkowo zacząć od uprażenia kaszy na suchej patelni, ale ten krok równie dobrze można pominąć.

Warzywa należy zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Następnie trzeba je przysmażyć na patelni. Gdy przestygną, można je połączyć z resztą składników i ulepić pulpety. Gdyby masa była zbyt wodnista, dodaj więcej bułki tartej. Możesz też dodać jajko.

Ten przepis na pulpety z kaszy jaglanej możesz dowolnie zmodyfikować, aby dopasować danie do swojego gustu. Jeśli chcesz zrobić wegańskie pulpety, zrezygnuj z dodania sera żółtego lub dodaj jego roślinny zamiennik.

Te pulpety mogą być też z mięsem – możesz połączyć wybrane mięso mielone z kaszą jaglaną i resztą składników. Zamiast smażyć, możesz przygotować zdrowe pulpety gotowane w bulionie. Możesz też pokusić się na ich upieczenie w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub zapieczone w sosie w naczyniu żaroodpornym. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz pokusić się na dodanie ostrej papryki. Poza natką pietruszki możesz dodać także koperek. Bułkę tartą możesz zamienić na mąkę kukurydzianą.

Te pulpety będą pyszne w sosie pomidorowym. Aby zrobić smaczny sos, warto zacząć od przysmażenia czosnku. Pamiętaj, że w jego przypadku wystarczy chwila. Łatwo go przypalić, a wtedy staje się gorzki. Następnie do czosnku można wlać przecier pomidorowy i wsypać zioła oraz przyprawy. Taki sos trzeba gotować ok. 10 minut. Na koniec należy umieścić w nim pulpety i całość dusić pod przykryciem ok. 5 minut, choć dobre będą też pulpety jedynie polane sosem na talerzu.

Wartości odżywcze pulpetów z kaszy jaglanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (255g)
Energia (kalorie)
264.66 kcal
674.87 kcal
Białko
5.28 g
13.45 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w pulpetach z kaszy jaglanej

Na 100g
Na porcję (255g)
Węglowodany
23.65 g
60.31 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
21.08 g
53.75 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.57 g
6.56 g
Brak danych dla: ser gouda, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (255g)
Tłuszcz
17.01 g
43.37 g
Tłuszcze nasycone
2.74 g
6.98 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
13.78 g
35.13 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
9.83 g
25.05 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.95 g
10.08 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety z kaszy jaglanej

Na 100g
Na porcję (255g)
Żelazo
1.45 mg
3.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z kaszy jaglanej 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach z kaszy jaglanej

Lista alergenów dla pulpetów z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, oregano.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania pulpetów z kaszy jaglanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
100 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 100 g
Marchewka
140 g
2 średnie marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Ser gouda
50 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
84 ml
2 lyżki do warzyw, 5 łyżek do pulpetów
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.59
Za 84 ml
Liczba porcji:
Razem
27.00
Łączny koszt
5.22
Jak oceniasz przepis na pulpety z kaszy jaglanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób