Pulpety z kaszy jaglanej

Opublikowano: 21.08.2021 r., 12:58 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpety kaszowe na patelni
Pulpety z kaszy jaglanej
Pulpety z kaszy jaglanej są smaczne i proste do zrobienia. Te pulpeciki najlepiej smakują w sosie pomidorowym. Sprawdź, jak wygląda przepis na pulpety z kaszy jaglanej!
Przygotowanie 55 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
674 kcal
Kcal w porcji
255 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Kasza jaglana (100 g)
  • Marchewka - 2 średnie marchewki (140 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Ser gouda - W kostce (50 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
  • Bułka tarta - 4 łyżki (40 g)
  • Olej rzepakowy - 2 lyżki do warzyw, 5 łyżek do pulpetów (84 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, oregano
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, miska, patelnia

Przepis na pulpety z kaszy jaglanej krok po kroku

Kaszę jaglaną przełóż na sitko i sparz wrzątkiem, a następnie dobrze przepłucz. Następnie umieść ją w garnku, zalej wrzątkiem (ok. 2 razy więcej wody niż kaszy) i ugotuj. Po ok. 15 min, gdy kasza wchłonie całą wodę, przełóż ją do dużej miski i pozostał do ostygnięcia.

Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz i osusz. Warzywa zetrzyj na tarce na średnich oczkach.

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.

Garść natki pietruszki posiekaj.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj cebulkę. Po ok. 3-4 min dodaj marchewkę i pietruszkę. Wymieszaj i podsmażaj całość pod przykryciem przez 5-6 min. Następnie dodaj czosnek. Po ok. po 1-2 min zdejmij warzywa z palnika i odstaw je na bok do przestudzenia.

Do miski z kaszą dodaj 1 łyżeczkę oregano, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej oraz pieprz i sól do smaku. Następnie dodaj starty ser, natkę pietruszki, bułkę tartą oraz przestudzoną marchewkę i pietruszkę z cebulą i czosnkiem. Całość dobrze wymieszaj (najlepiej za pomocą rąk), a potem odstaw na ok. 10 min.

Z gotowej masy uformuj kulki (może je lekko spłaszczyć).

Z gotowej masy uformuj kulki (może je lekko spłaszczyć).

Podawaj z sosem pomidorowym i wybranymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na pulpety z kaszy jaglanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat pulpetów z kaszy jaglanej

Pulpety z kaszy jaglanej to dobry pomysł na wegetariański obiad. Te pulpety są proste do przygotowania i można je zrobić z małej liczby składników. Wychodzą bardzo smaczne i można je podać z różnymi sosami i dodatkami.

Jak zrobić pulpety z kaszy jaglanej? Warto pamiętać o tym, że kaszę jaglaną należy przygotować w odpowiedni sposób. Aby pozbyć się goryczki, trzeba ją zalać wrzątkiem, przepłukać i znowu zalać wrzątkiem, a potem gotować pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody (ok. 15 minut). Możesz też dodatkowo zacząć od uprażenia kaszy na suchej patelni, ale ten krok równie dobrze można pominąć.

Warzywa należy zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Następnie trzeba je przysmażyć na patelni. Gdy przestygną, można je połączyć z resztą składników i ulepić pulpety. Gdyby masa była zbyt wodnista, dodaj więcej bułki tartej. Możesz też dodać jajko.

Ten przepis na pulpety z kaszy jaglanej możesz dowolnie zmodyfikować, aby dopasować danie do swojego gustu. Jeśli chcesz zrobić wegańskie pulpety, zrezygnuj z dodania sera żółtego lub dodaj jego roślinny zamiennik.

Te pulpety mogą być też z mięsem – możesz połączyć wybrane mięso mielone z kaszą jaglaną i resztą składników. Zamiast smażyć, możesz przygotować zdrowe pulpety gotowane w bulionie. Możesz też pokusić się na ich upieczenie w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub zapieczone w sosie w naczyniu żaroodpornym. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz pokusić się na dodanie ostrej papryki. Poza natką pietruszki możesz dodać także koperek. Bułkę tartą możesz zamienić na mąkę kukurydzianą.

Te pulpety będą pyszne w sosie pomidorowym. Aby zrobić smaczny sos, warto zacząć od przysmażenia czosnku. Pamiętaj, że w jego przypadku wystarczy chwila. Łatwo go przypalić, a wtedy staje się gorzki. Następnie do czosnku można wlać przecier pomidorowy i wsypać zioła oraz przyprawy. Taki sos trzeba gotować ok. 10 minut. Na koniec należy umieścić w nim pulpety i całość dusić pod przykryciem ok. 5 minut, choć dobre będą też pulpety jedynie polane sosem na talerzu.

Alergeny w pulpetach z kaszy jaglanej

Lista alergenów dla pulpetów z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze pulpetów z kaszy jaglanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kcal)
264.66
674.87
Białko (g)
5.28
13.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany (g)
23.65
60.31
Węglowodany przyswajalne (g)
21.08
53.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.57
6.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz (g)
17.01
43.37
Tłuszcze nasycone (g)
3.23
8.23
Tłuszcze nienasycone (g)
13.78
35.13
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.83
25.05
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.95
10.08
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.36
23.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A (µg (mcg))
205.50
524.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.57
14.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.10
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.46
34.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1905.71
4859.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód (mg)
133.57
340.61
Potas (mg)
179.48
457.68
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
90.04
229.60
Żelazo (mg)
1.45
3.69
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z kaszy jaglanej 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów z kaszy jaglanej

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
100 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 100 g
Marchewka
140 g
2 średnie marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Ser gouda
50 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
84 ml
2 lyżki do warzyw, 5 łyżek do pulpetów
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.59
Za 84 ml
Koszt składników
27.00