Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym

Opublikowano: 07.09.2022 r., 19:30 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym na białym talerzu
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym to danie szczególnie popularne wśród młodych smakoszy. Te pyszne kulki z mięsa mielonego w delikatnym sosie na pewno zasmakują również dorosłym.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
279 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Bułka pszenna sucha (80 g)
  • Mleko 3,2% (100 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 20 g do obtoczenia pulpetów (50 g)
  • Bulion drobiowy (600 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Masło (15 g)
  • Koperek (15 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, praska do czosnku

Przepis na pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym krok po kroku

Bułkę połam, umieść w miseczce i zalej mlekiem. Zostaw na kilka minut, aż zmięknie.

Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.

W misce umieść mięso, cebulę, przeciśnięte przez praskę czosnek, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, jajko. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie zagnieć masę.

Dłonie zwilż wodą i formuj małe pulpeciki. Następnie obtocz je w mące.

Na głębokiej patelni pogrzej olej. Obsmaż na nim pulpety, aż będą złote.

Następnie dolej na patelnie bulion i gotuj pulpeciki przez 20 minut.

W rondelku rozpuść masło. Gdy zrobi się płynne, dodaj pozostałą mąkę i dokładnie wymieszaj.

Stopniowo dodawaj śmietanę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.

Gdy powstanie jednolity sos zacznij stopniowo dolewać bulion z patelni. Dokładnie wymieszaj.

Koperek posiekaj i dodaj do sosu w rondelku.

Pulpety podawaj polane sosem.

Jak oceniasz przepis na pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat pulpetów z indyka w sosie śmietanowo koperkowym

Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym to danie szczególnie popularne wśród młodych smakoszy. Te pyszne kulki z mięsa mielonego w delikatnym sosie na pewno zasmakują również dorosłym.

Żeby wykonać przepis na pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym potrzebujesz tylko kilku składników. Najpierw suchą bułkę połam, umieść w miseczce i zalej mlekiem. Zostaw na kilka minut, aż zmięknie. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. W misce umieść mięso, cebulę, przeciśnięte przez praskę czosnek, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, jajko. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie zagnieć masę z mięsa mielonego. Dłonie zwilż wodą i formuj małe pulpeciki. Następnie obtocz je w mące. Na głębokiej patelni pogrzej olej. Obsmaż na nim pulpety, aż będą złote. Następnie dolej na patelnie bulion i gotuj pulpeciki przez 20 minut. W rondelku rozpuść masło. Gdy zrobi się, płynne dodaj pozostałą mąkę i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj śmietanę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gdy powstanie jednolity sos zacznij stopniowo dolewać bulion z patelni. Dokładnie wymieszaj. Koperek posiekaj i dodaj do sosu w rondelku. Pulpety podawaj polane sosem. Jeśli wiesz już jak zrobić pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym, to pewnie zastanawiasz się również, z czym można je podać. Najlepiej pasują do ugotowanych ziemniaków lub w formie puree. Taki pomysł na obiad, który będzie najlepszy dla najmłodszych i najstarszych członków rodziny.

Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia.

Wiele wskazuje na to, że indyk jest lepszym wyborem żywieniowym niż kurczak. Indyki są dużo bardziej wrażliwe na czynniki takie jak zamknięcie bez dostępu do świeżego powietrza. Nie mogą też przebywać w zbyt zatłoczonych klatkach, dzięki czemu ryzyko zakażeń jest mniejsze. Tym samym dużo rzadziej leczone są antybiotykami. W procesie obróbki termicznej tj. pieczenie nie traci dużo ze swoich wartości odżywczych.

Alergeny w pulpetach z indyka w sosie śmietanowo koperkowym

Lista alergenów dla pulpetów z indyka w sosie śmietanowo koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze pulpetów z indyka w sosie śmietanowo koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
139.58
279.15
Białko (g)
10.18
20.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.83
11.67
Węglowodany przyswajalne (g)
5.52
11.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.46
16.92
Tłuszcze nasycone (g)
4.15
8.30
Tłuszcze nienasycone (g)
4.31
8.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.78
5.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.52
3.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.69
87.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
24.27
48.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.32
2.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.58
41.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.13
6.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.54
27.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
289.60
579.21
Potas (mg)
135.14
270.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
32.42
64.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
102.38
204.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.62
29.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
1.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.13
2.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z indyka w sosie śmietanowo koperkowym 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów z indyka w sosie śmietanowo koperkowym

Koszt składników
66.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka pszenna
80 g
sucha
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
50 g
20 g do obtoczenia pulpetów
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bulion drobiowy
600 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.86
Za 600 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Koperek
15 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 15 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
66.10