Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym
Opublikowano: 26.04.2022 r.
Mięso mielone z indyka, pieczarki, cebula i śmietana. To główne składniki tego przepisu na soczyste pulpety z indyka w aromatycznym sosie pieczarkowym. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy na pewno zadowoli każdego łasucha. Delikatne mięso i kremowy sos dobrze się uzupełniają, tworząc harmonijną całość.
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Bułka tarta - 40 g
- Pieczarki - 250 g
- Cebula - 100 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 20 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Śmietana 12% - 500 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia mała, miska
Przepis krok po kroku
- Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Warzywa podsmażamy na oleju (20 ml) na rumiany kolor. Gotowe odstawiamy na bok.
- Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy do niego bułkę tartą oraz przyprawy. Składniki łączymy oraz formujemy z nich małe pulpeciki.
- Kotleciki obtaczamy w mące i podsmażamy je na złoty kolor na pozostałym oleju.
- Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka. Dodajemy śmietanę i przyprawy.
- Całość gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
Komentarz dietetyka
Danie posiada średni IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk