Pulpety z indyka
- Mięso mielone z indyka - 1 opakowanie (500 g)
- Cebula (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Natka pietruszki - 1 garść (20 g)
- Bułka tarta - 2 łyżki (16 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Koperek - 1 pęczek (25 g)
- Masło - 1 łyżka (20 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 1 łyżka (15 g)
- Śmietana 12% (200 g)
Przepis na pulpety z indyka krok po kroku
Mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj 1/4 łyżeczki soli, sporą szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej. Dodaj również połowę posiekanej natki pietruszki i koperku.
Mięso dokładnie wymieszaj z dodatkami.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekaną cebulę, szczyptę soli i 3 łyżki wody. Duś aż cebula zmięknie.
Na patelnię z cebulką wlej bulion warzywny i zagotuj.
Z mięsa uformuj pulpeciki i wrzucaj na delikatnie wrzący bulion.
Gotuj 10 minut.
Do jednego naczynia przełóż mąkę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Ciągle mieszając dolewaj stopniowo gorący bulion (około 3 chochelki). Dodaj śmietanę z mąką na patelnię.
Bardzo delikatnie doprowadź do wrzenia.
Wyłącz ogień, dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety z kurczaka
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów z indyka
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach.
Pulpety z indyka w sosie są pyszną odmianą kotletów mielonych. Gotowane klopsy są wyjątkowe w smaku. Do pulpetów możesz użyć gotowe mięso mielone, dzięki temu przygotowanie kotletów jest znacznie szybsze. Aby pulpeciki były jeszcze lżejsze i mniej kaloryczne do przygotowania może zostać użyta pierś z indyka. Przepis na pulpety z indyka jest banalnie łatwy i możesz go dowolnie modyfikować różnymi przyprawami i dodatkami. Sos do pulpetów z indyka przygotowany jest z pary składników, jednak jest aromatyczny, kremowy i świetnie komponuje się z mięsem indyka. Jak zrobić pulpety z indyka dowiesz się z dokładnego przepisu.
Pyszne pulpety z indyka możesz podać z ziemniakami, kaszą, ryżem, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną, duszoną marchewką czy każdą surówką jaką lubisz.
Alergeny w pulpetach z indyka
Lista alergenów dla pulpetów z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Mąka pszenna typ 550
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze pulpetów z indyka
Pyszne, delikatne i bardzo smaczne danie. Gotowane pulpety będą świetnym i zdrowym pomysłem na obiad.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
-
mięso,
indyk,
cebula,
jajka,
pietruszka,
bułka tarta,
masło,
mąka pszenna,
śmietana,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.