Przepis na pulpety z cukinią krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Cukinię umyj pod wodą, obierz i zetrzyj w paski na tarce.

Przypraw i odstaw na 10 minut.

Mięso mielone dopraw do smaku i wymieszaj z wcześniej startą cukinią, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.

Uformuj pulpety i usmaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Po chwili wlej szklankę bulionu warzywnego i duś pulpety.

Dodaj wcześniej sparzone i pozbawione skóry pomidory, gotuj do momentu, aż się nie rozpadną i stworzą delikatny sos.

Dodaj koncentrat pomidorowy, wtedy sos pięknie się zaciągnie.

Przełóż pulpety na talerz i posyp posiekaną kolendrą.

Często zadawane pytania

pulpety z cukinią posypane natką pietruszki
Pulpety z cukinią
Koszt przygotowania dania
128.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
144 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Pulpety z cukinią - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pulpetach z cukinią

Pulpety z cukinią to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Będą one odgrywać główną rolę podczas Twojego obiadu i z pewnością zachwycą każdego zaproszonego gościa.

Jak zrobić pulpety z cukinią? Nic prostszego. Poznaj przepis na pulpety z cukinią.

Pyszne pulpety z cukinii możesz przygotować z mięsa mielonego. Przy wyborze mięsa pamiętaj aby wybierać chude gatunki może to być mięso mielone z kurczaka lub z indyka. Wtedy danie będzie bardziej lekkostrawne i idealnie się nada nie tylko dla dzieci ale także dla dzieci. Mięso mielone możesz od razu kupić w sklepie lub kupić kawałek mięsa i samodzielnie go zmielić w domu z Twoimi ulubionymi przyprawami. Zakup już zmielonego mięsa w sklepie będzie na pewno dużo mniej pracochłonny przy przygotowywaniu obiadu. Zmielone mięso po prostu połącz z jajkiem i startą na tarce cukinią w paski. Cukinię zetrzyj w pierwszej kolejności dopraw do smaku i odstaw, w tym momencie zrobi się ona bardziej miękka i idealnie nada się do farszu pulpetów. Uformuj pulpety takiej wielkości jaka będzie dla Ciebie idealna. I usmaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego, w trakcie smażenia możesz dodać szklankę bulionu i dusić pulpety. Dodaj pomidory z puszki lub wcześniej sparzone i pozbawione skóry pomidory duś do momentu, aż się nie rozpadną i nie stworzą delikatnego sosu, który otuli pulpety. Wtedy otrzymasz pulpety w sosie pomidorowym domowej roboty. Nie dosyć, że danie jest bardzo dobre to masz pewność jego składu, a cały proces przygotowania przebiegał w Twojej kuchni. Bardzo często gotowe wersje takich dań, które już są bardzo powszechne w sklepach zawierają bardzo duże ilości soli i konserwantów, które mają niekorzystne działanie na nasz organizm. Skoro już masz pyszne domowe pulpety zadecyduj o dodatkach dla nich. Możesz postawić na gotowane ziemniaki lub puree z nich, świetnie sprawdzi się także kasza czy ryż.

Zapamiętaj przepis na pulpety z cukinią bo na pewno wrócisz do nich nie raz. To pyszna propozycja na obiad lub kolację na ciepło dla całej rodziny.

Wartości odżywcze pulpetów z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
72.34 kcal
144.69 kcal
Białko
8.45 g
16.89 g

Węglowodany w pulpetach z cukinią

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
2.64 g
5.27 g
Węglowodany przyswajalne
2.03 g
4.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.61 g
1.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
3.31 g
6.63 g
Tłuszcze nasycone
1.33 g
2.66 g
Tłuszcze nienasycone
1.98 g
3.97 g
Tłuszcze jednonasycone
1.09 g
2.18 g
Tłuszcze wielonasycone
0.89 g
1.79 g
Cholesterol
41.97 mg
83.95 mg

Witaminy w przepisie na pulpety z cukinią

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
33.03 µg (mcg)
66.06 µg (mcg)
Witamina B6
0.26 mg
0.52 mg
Witamina B12
0.39 µg (mcg)
0.78 µg (mcg)
Witamina C
8.33 mg
16.66 mg
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Witamina E
0.24 mg
0.48 mg
Retinol
13.97 µg (mcg)
27.95 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.23 mg
Niacyna
2.59 mg
5.18 mg
Foliany
14.08 µg (mcg)
28.17 µg (mcg)
Beta karoten
210.73 µg (mcg)
421.47 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pulpety z cukinią

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
181.27 mg
362.53 mg
Potas
226.67 mg
453.34 mg
Wapń
21.41 mg
42.81 mg
Fosfor
94.88 mg
189.76 mg
Magnez
16.72 mg
33.45 mg
Żelazo
0.74 mg
1.49 mg
Cynk
1.03 mg
2.05 mg
Miedź
0.08 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z cukinią 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach z cukinią

Lista alergenów dla pulpetów z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania pulpetów z cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Mięso mielone z indyka
300 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kolendra świeża
20 g
1 garść
5.50
Za 1.0 g
Liczba opakowań 20
110.00
Za 20 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Pomidor
180 g
3 sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 180 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Koszt składników
149.50
Jak oceniasz przepis na pulpety z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób