Przepis na pulpety z cukinią krok po kroku
- Cukinia 300 g 1 sztuka
- Mięso mielone z indyka 300 g
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Jajko 1 szt.
- Kolendra świeża 20 g 1 garść
- Bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
- Pomidor 180 g 3 sztuki
- Koncentrat pomidorowy 20 g 2 łyżki
Cukinię umyj pod wodą, obierz i zetrzyj w paski na tarce.
Przypraw i odstaw na 10 minut.
Mięso mielone dopraw do smaku i wymieszaj z wcześniej startą cukinią, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
Uformuj pulpety i usmaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
Po chwili wlej szklankę bulionu warzywnego i duś pulpety.
Dodaj wcześniej sparzone i pozbawione skóry pomidory, gotuj do momentu, aż się nie rozpadną i stworzą delikatny sos.
Dodaj koncentrat pomidorowy, wtedy sos pięknie się zaciągnie.
Przełóż pulpety na talerz i posyp posiekaną kolendrą.
Często zadawane pytania
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety z kurczaka
-
Pulpety

(liczba kalorii)
Pulpety z cukinią - cechy przepisu
Więcej o pulpetach z cukinią
Pulpety z cukinią to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Będą one odgrywać główną rolę podczas Twojego obiadu i z pewnością zachwycą każdego zaproszonego gościa.
Jak zrobić pulpety z cukinią? Nic prostszego. Poznaj przepis na pulpety z cukinią.
Pyszne pulpety z cukinii możesz przygotować z mięsa mielonego. Przy wyborze mięsa pamiętaj aby wybierać chude gatunki może to być mięso mielone z kurczaka lub z indyka. Wtedy danie będzie bardziej lekkostrawne i idealnie się nada nie tylko dla dzieci ale także dla dzieci. Mięso mielone możesz od razu kupić w sklepie lub kupić kawałek mięsa i samodzielnie go zmielić w domu z Twoimi ulubionymi przyprawami. Zakup już zmielonego mięsa w sklepie będzie na pewno dużo mniej pracochłonny przy przygotowywaniu obiadu. Zmielone mięso po prostu połącz z jajkiem i startą na tarce cukinią w paski. Cukinię zetrzyj w pierwszej kolejności dopraw do smaku i odstaw, w tym momencie zrobi się ona bardziej miękka i idealnie nada się do farszu pulpetów. Uformuj pulpety takiej wielkości jaka będzie dla Ciebie idealna. I usmaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego, w trakcie smażenia możesz dodać szklankę bulionu i dusić pulpety. Dodaj pomidory z puszki lub wcześniej sparzone i pozbawione skóry pomidory duś do momentu, aż się nie rozpadną i nie stworzą delikatnego sosu, który otuli pulpety. Wtedy otrzymasz pulpety w sosie pomidorowym domowej roboty. Nie dosyć, że danie jest bardzo dobre to masz pewność jego składu, a cały proces przygotowania przebiegał w Twojej kuchni. Bardzo często gotowe wersje takich dań, które już są bardzo powszechne w sklepach zawierają bardzo duże ilości soli i konserwantów, które mają niekorzystne działanie na nasz organizm. Skoro już masz pyszne domowe pulpety zadecyduj o dodatkach dla nich. Możesz postawić na gotowane ziemniaki lub puree z nich, świetnie sprawdzi się także kasza czy ryż.
Zapamiętaj przepis na pulpety z cukinią bo na pewno wrócisz do nich nie raz. To pyszna propozycja na obiad lub kolację na ciepło dla całej rodziny.
Wartości odżywcze pulpetów z cukinią
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w pulpetach z cukinią
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na pulpety z cukinią
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na pulpety z cukinią
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pulpetach z cukinią
Lista alergenów dla pulpetów z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny