Pulpety z cielęciny

Opublikowano: 20.11.2021 r., 20:46 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe cielęce pulpety w sosie
Pulpety z cielęciny
Delikatne pulpety z cielęciny świetnie sprawdzą się na obiad w gronie rodziny. Postaw na cielęcinę, mięso jest niezwykle delikatne, proste w przygotowaniu i chude.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
101 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mięso mielone cielęce (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Bulion warzywny - 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
kuchenka, brytfanna

Przepis na pulpety z cielęciny krok po kroku

Mięso mielone przełóż do miski.

Dodaj jajko i drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem.

Dopraw mięso do smaku i dokładnie wymieszaj.

Mięso uformuj w kulki.

W brytfance rozgrzej olej rzepakowy i smaż pulpety.

Zalej całość 1/2 szklanki bulionu i duś bez przykrycia.

Gdy mięso będzie miękkie, potrawa będzie gotowa.

Jak oceniasz przepis na pulpety z cielęciny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,2% osób

Więcej informacji na temat pulpetów z cielęciny

Pulpety z cielęciny to będzie idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.

Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli ale także dzieci.

Cielęcina należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także dobre źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pulpety z cielęciny, sam zobacz jak w krótkim czasie przygotujesz pyszne danie obiadowe.

W tym przepisie wykorzystamy mięso z cielęciny, która jest zdecydowanie bardziej chuda, idealnie nada się dla dzieci. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ja do farszu zawszę dodaję drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Nadaje to aromatu całej potrawie. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Do mięsa mielonego możesz dodać także wcześniej namoczoną zwykłą bułkę, ja odeszłam od tego zwyczaju, a kotlety wychodzą tak samo smaczne, co ważne podczas smażenia nie rozpadają się. Tak przygotowane mięso formuję w rękach w charakterystyczne kulki w średnim rozmiarze.

Tak przygotowane mięso podsmażam krótko w brytfance i zalewam szklanką bulionu warzywnego. Duszę całość przez 20 minut. W ten sposób mam domowe, dobre i proste w przygotowaniu pulpety. Z powstałego wywaru śmiało możesz przygotować szybki sos.

Pulpety w sosie będą jeszcze bardziej delikatne, świetnie sprawdzi się tutaj sos pieczarkowy.

Skoro już wiesz jak zrobić pulpety z cielęciny, wypróbuj przepis. Smacznego!

Alergeny w pulpetach z cielęciny

Lista alergenów dla pulpetów z cielęciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze pulpetów z cielęciny

na 100g gotowej potrawy

Wybierz mięso z cielęciny zamiast wieprzowego lub wołowego, jest zdecydowanie bardziej chude, delikatne i aromatyczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
168.79
101.28
Białko (g)
13.25
7.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
1.67
1.00
Węglowodany przyswajalne (g)
1.50
0.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
11.81
7.09
Tłuszcze nasycone (g)
4.52
2.71
Tłuszcze nienasycone (g)
7.30
4.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.98
3.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.32
0.79
Cholesterol (mg)
58.39
35.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
13.38
8.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.54
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.36
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.99
0.59
Witamina E (mg)
0.40
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.43
6.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.63
2.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.62
3.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
18.21
10.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
125.78
75.47
Potas (mg)
161.41
96.85
Wapń (mg)
18.47
11.08
Fosfor (mg)
148.41
89.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.45
13.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.08
0.65
Cynk (mg)
1.77
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z cielęciny 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów z cielęciny

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone cielęce
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Bulion warzywny
125 ml
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Koszt składników
50.00