Pulpety z cielęciny
- Mięso mielone cielęce (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Bulion warzywny - 1/2 szklanki (125 ml)
Przepis na pulpety z cielęciny krok po kroku
Mięso mielone przełóż do miski.
Dodaj jajko i drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem.
Dopraw mięso do smaku i dokładnie wymieszaj.
Mięso uformuj w kulki.
W brytfance rozgrzej olej rzepakowy i smaż pulpety.
Zalej całość 1/2 szklanki bulionu i duś bez przykrycia.
Gdy mięso będzie miękkie, potrawa będzie gotowa.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów z cielęciny
Pulpety z cielęciny to będzie idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.
Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli ale także dzieci.
Cielęcina należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także dobre źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. To wszystko sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pulpety z cielęciny, sam zobacz jak w krótkim czasie przygotujesz pyszne danie obiadowe.
W tym przepisie wykorzystamy mięso z cielęciny, która jest zdecydowanie bardziej chuda, idealnie nada się dla dzieci. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ja do farszu zawszę dodaję drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Nadaje to aromatu całej potrawie. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Do mięsa mielonego możesz dodać także wcześniej namoczoną zwykłą bułkę, ja odeszłam od tego zwyczaju, a kotlety wychodzą tak samo smaczne, co ważne podczas smażenia nie rozpadają się. Tak przygotowane mięso formuję w rękach w charakterystyczne kulki w średnim rozmiarze.
Tak przygotowane mięso podsmażam krótko w brytfance i zalewam szklanką bulionu warzywnego. Duszę całość przez 20 minut. W ten sposób mam domowe, dobre i proste w przygotowaniu pulpety. Z powstałego wywaru śmiało możesz przygotować szybki sos.
Pulpety w sosie będą jeszcze bardziej delikatne, świetnie sprawdzi się tutaj sos pieczarkowy.
Skoro już wiesz jak zrobić pulpety z cielęciny, wypróbuj przepis. Smacznego!
Alergeny w pulpetach z cielęciny
Lista alergenów dla pulpetów z cielęciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze pulpetów z cielęciny
Wybierz mięso z cielęciny zamiast wieprzowego lub wołowego, jest zdecydowanie bardziej chude, delikatne i aromatyczne.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.