Przepis na pulpety z ciecierzycy krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, curry, zioła prowansalskie

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Ciecierzycę odsącz, zachowując wodę z zalewy.

W naczyniu malaksera umieść ciecierzycę, żółty ser, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki ziół prowansalskich, łyżkę słodkiej papryki i łyżeczkę curry.

Zmiksuj całość na gładką masę i przełóż do miski.

Dodaj skrobię, 150 g bułki tartej i chwilę wyrabiaj.

Z masy formuj małe klopsiki, obtocz je w pozostałej bułce tartej i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.

Gdy minie 10 minut pieczenia posmaruj pulpety olejem i piecz jeszcze 15 minut.

Często zadawane pytania

Pulpety z ciecierzycy na białym talerzu
Pulpety z ciecierzycy
Koszt przygotowania dania
13.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
418 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
50

Pulpety z ciecierzycy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpetach z ciecierzycy

Pulpety z ciecierzycy to idealne rozwiązanie na łatwe, smaczne, wegetariańskie klopsiki. Świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym.

Przepis na pulpety z ciecierzycy jest bardzo prosty w wykonaniu. Na początku cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Ser żółty zetrzyj na tarce. Ciecierzycę odsącz, zachowując wodę z zalewy. W naczyniu malaksera umieść ciecierzycę, żółty ser, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki ziół prowansalskich, łyżkę słodkiej papryki i łyżeczkę curry. Zmiksuj całość na gładką masę i przełóż do miski. Dodaj skrobię, 150 g bułki tartej i chwilę wyrabiaj. Z masy formuj małe klopsiki, obtocz je w pozostałej bułce tartej i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Gdy minie 10 minut pieczenia posmaruj pyszne pulpety olejem i piecz jeszcze 15 minut. Takie szybkie, pieczone danie bez mięsa to idealne rozwiązanie nawet dla fanów dań mięsnych. Jeśli chcesz to te dobre pulpeciki możesz podać w sosie. Idealnie smakują polane sosem pomidorowym z passaty, cebuli i ziół. Tak przygotowane danie to świetny pomysł na obiad.

Ciecierzyca zaliczana jest do nasion roślin strączkowych. Od dawna stosowana jest w kuchni arabskiej do przygotowania falafela lub hummusu. W związku z większym zainteresowaniem dietami wegetariańskimi i wegańskimi dużo częściej zaczęła pojawiać się również na polskich stołach. Ciecierzyca charakteryzuje się orzechowo-słodkim smakiem, dlatego tak świetnie pasuje do ciast i dań wytrawnych. Wraz ze spożyciem 100 g ugotowanej ciecierzycy dostarczymy do organizmu prawie 9 g białka i ponad 7,5 g błonnika. Za ten ostatni jest szczególnie doceniana i polecana wszystkim. Duża zawartość błonnika w diecie usprawnia nie tylko pracę przewodu pokarmowego, ale również ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Znaczenie ma tu także zawartość potasu w ciecierzycy. Ciecierzycę można znaleźć na półkach sklepowych w postaci suchych ziaren lub w zalewie z wody i soli w puszcze. W naszym przepisie najlepiej użyć właśnie tej ostatniej formy.

Jeśli wiesz już, jak zrobić pulpety z ciecierzycy to serdecznie polecam wykonać to danie.

Wartości odżywcze pulpetów z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
209.13 kcal
418.26 kcal
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Białko
8.60 g
17.19 g
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.46 mg
0.91 mg
Brak danych dla: cebula, aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej

Węglowodany w pulpetach z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
26.16 g
52.32 g
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
23.71 g
47.41 g
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.45 g
4.91 g
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.02 g
16.03 g
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.50 g
7.01 g
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.51 g
9.03 g
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.05 g
6.10 g
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.46 g
2.93 g
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Cholesterol
14.76 mg
29.51 mg
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pulpety z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
21.83 µg (mcg)
43.65 µg (mcg)
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.31 mg
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.31 mg
2.62 mg
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Witamina E
0.27 mg
0.54 mg
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
21.23 µg (mcg)
42.46 µg (mcg)
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.29 mg
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.06 mg
2.12 mg
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
40.65 µg (mcg)
81.30 µg (mcg)
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
7.95 µg (mcg)
15.90 µg (mcg)
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy), olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
301.43 mg
602.87 mg
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Potas
194.49 mg
388.97 mg
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Wapń
138.77 mg
277.55 mg
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Fosfor
144.72 mg
289.45 mg
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
26.88 mg
53.75 mg
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.17 mg
2.34 mg
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Cynk
0.75 mg
1.50 mg
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.34 mg
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy), olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z ciecierzycy 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach z ciecierzycy

Lista alergenów dla pulpetów z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

W przepisie na pulpety z ciecierzycy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • aquafaba (woda z ciecierzycy)
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pulpetów z ciecierzycy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
720 g
3 puszki
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 720 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Aquafaba (woda z ciecierzycy)
100 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
125 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Bułka tarta
160 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 160 g
Jak oceniasz przepis na pulpety z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób