- Ciecierzyca konserwowa 720 g 3 puszki
- Cebula 200 g
- Ser gouda 200 g
- Aquafaba (woda z ciecierzycy) 100 ml
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 125 g
- Olej rzepakowy 40 ml
- Bułka tarta 160 g
Przepis na pulpety z ciecierzycy krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Ciecierzycę odsącz, zachowując wodę z zalewy.
W naczyniu malaksera umieść ciecierzycę, żółty ser, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki ziół prowansalskich, łyżkę słodkiej papryki i łyżeczkę curry.
Zmiksuj całość na gładką masę i przełóż do miski.
Dodaj skrobię, 150 g bułki tartej i chwilę wyrabiaj.
Z masy formuj małe klopsiki, obtocz je w pozostałej bułce tartej i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
Gdy minie 10 minut pieczenia posmaruj pulpety olejem i piecz jeszcze 15 minut.

-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety z kurczaka
-
Pulpety
Informacje dietetyczne - pulpety z ciecierzycy
Wartości odżywcze pulpetów z ciecierzycy
Wraz ze spożyciem 100 g ugotowanej ciecierzycy dostarczymy do organizmu prawie 9 g białka i ponad 7,5 g błonnika. Za ten ostatni jest szczególnie doceniana i polecana wszystkim. Duża zawartość błonnika w diecie usprawnia nie tylko pracę przewodu pokarmowego, ale również ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pulpetach z ciecierzycy
Lista alergenów dla pulpetów z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Więcej informacji na temat pulpetów z ciecierzycy
Pulpety z ciecierzycy to idealne rozwiązanie na łatwe, smaczne, wegetariańskie klopsiki. Świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym.
Przepis na pulpety z ciecierzycy jest bardzo prosty w wykonaniu. Na początku cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Ser żółty zetrzyj na tarce. Ciecierzycę odsącz, zachowując wodę z zalewy. W naczyniu malaksera umieść ciecierzycę, żółty ser, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki ziół prowansalskich, łyżkę słodkiej papryki i łyżeczkę curry. Zmiksuj całość na gładką masę i przełóż do miski. Dodaj skrobię, 150 g bułki tartej i chwilę wyrabiaj. Z masy formuj małe klopsiki, obtocz je w pozostałej bułce tartej i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Gdy minie 10 minut pieczenia posmaruj pyszne pulpety olejem i piecz jeszcze 15 minut. Takie szybkie, pieczone danie bez mięsa to idealne rozwiązanie nawet dla fanów dań mięsnych. Jeśli chcesz to te dobre pulpeciki możesz podać w sosie. Idealnie smakują polane sosem pomidorowym z passaty, cebuli i ziół. Tak przygotowane danie to świetny pomysł na obiad.
Ciecierzyca zaliczana jest do nasion roślin strączkowych. Od dawna stosowana jest w kuchni arabskiej do przygotowania falafela lub hummusu. W związku z większym zainteresowaniem dietami wegetariańskimi i wegańskimi dużo częściej zaczęła pojawiać się również na polskich stołach. Ciecierzyca charakteryzuje się orzechowo-słodkim smakiem, dlatego tak świetnie pasuje do ciast i dań wytrawnych. Wraz ze spożyciem 100 g ugotowanej ciecierzycy dostarczymy do organizmu prawie 9 g białka i ponad 7,5 g błonnika. Za ten ostatni jest szczególnie doceniana i polecana wszystkim. Duża zawartość błonnika w diecie usprawnia nie tylko pracę przewodu pokarmowego, ale również ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Znaczenie ma tu także zawartość potasu w ciecierzycy. Ciecierzycę można znaleźć na półkach sklepowych w postaci suchych ziaren lub w zalewie z wody i soli w puszcze. W naszym przepisie najlepiej użyć właśnie tej ostatniej formy.
Jeśli wiesz już, jak zrobić pulpety z ciecierzycy to serdecznie polecam wykonać to danie.
Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów z ciecierzycy
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023