Pulpety wołowe
- Mięso mielone wołowe (400 g)
- Bułka tarta (30 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cebula (100 g)
- Pieczarki (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Ser topiony - 1 opakowanie (100 g)
- Masło (20 g)
Przepis na pulpety wołowe krok po kroku
Zagotuj wodę w garnku.
Mięso wymieszaj z bułką tartą, jajkiem, solą, pieprzem i papryką słodką. Wszystko powinno bym bardzo dokładnie połączone.
Z mięsa zrób niewielkie pulpety i wrzuć je na gotującą się wodę. Jak pulpeciki wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 15 minut.
W międzyczasie rozgrzej masło na patelni. Posiekaj drobno cebulę, a pieczarki pokrój w pół plastry.
Warzywa usmaż na patelni do złotego koloru. Dodaj do warzyw przeciśnięty ząbek czosnku.
Jak warzywa będą złociste, na patelnię dodaj serek topiony i zalej śmietanką. Przypraw solą i pieprzem. Wszystko gotuj do rozpuszczenia serka i zredukowania sosu.
Jak sos zgęstnieje, na patelnię z sosem wyłóż ugotowane pulpeciki i wszystko duś 2 minuty na minimalnym ogniu pod przykryciem.
Na samym końcu posyp danie natką pietruszki. Podawaj, z czym lubisz.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów wołowych
Co dobrego możesz zrobić na obiad z mięsa mielonego? Pulpety wołowe w pysznym, kremowym sosie pieczarkowym są doskonałym pomysłem na smaczne danie. Niewielkie kulki mięsne, które otulone są sosem pieczarkowym, możesz podać na wiele sposobów. Nie wiesz, jak zrobić pulpety wołowe? To jest bardzo prosty przepis i do tego wspaniale smakuje. Zobacz ten przepis na pulpety wołowe i zrób je jako dodatek do obiadu. To już wiesz, co zrobić z mięsa mielonego – działaj i przygotuj te pyszne danie dla swojej rodziny.
Pulpety wołowe to małe kulki mięsne, które najlepiej pasują na obiad. Gdy dodatkowo umieścisz je w sosie, otrzymasz potrawę smaczną i szybką. Dobre mięso wołowe do pulpetów jest bardzo ważne. Najlepiej, gdy mięso nie jest chude. Pulpety z karkówki lub szyi są dobre, bo nie są zbyt suche. Jak zrobisz pulpety wołowe, najlepsze będą do nich ziemniaki. Gdy skomponujesz je z makaronem, będą równie pyszne. Także kasza albo ryż stanowią smaczne rozwiązanie. Najlepszy dodatek warzywny to ogórek kiszony. Dobry pomysł na warzywa to też papryka lub ogórek konserwowy. Z takim prostym przepisem na pulpeciki powstanie idealna propozycja na coś nieskomplikowanego.
Masz mięso mielone w domu i zastanawiasz się, co możesz z niego zrobić? Pulpety wołowe to dobry pomysł na potrawę z mięsem mielonym. Jak zrobić pulpety wołowe z mięsa mielonego? Mięso bardzo dokładnie wymieszaj z bułką tartą i jajkiem. Dopraw. Zrób pulpeciki i ugotuj je w wodzie. Czas gotowania należy liczyć od momentu, w którym pulpeciki wypłynęły na wierzch. Wtedy zmniejsz moc palnika. Nie wrzucaj także zbyt dużej ilości pulpetów na raz. Jeżeli trzeba, rozłóż gotowanie na dwie partie. Gdy pulpety się gotują, możesz zrobić sos. Warzywa pokrój, podsmaż na maśle. Dodaj śmietankę, przyprawy oraz serek i gotuj, aż serek się roztopi. Sos powinien stać się kremowy. W sosie umieść ugotowane pulpeciki i gotuj jeszcze 2 minuty. Dla koloru, danie posyp natką pietruszki. Prosty przepis na obiad jest gotowy do podania. Przepis na pulpety wołowe jest równie dobry, gdy zaserwujesz go drugiego dnia. Staje się wtedy bardziej aromatyczny.
*Do przepisu na pulpety wołowe nie trzeba pulpetów gotować. Będą pyszne, jak je podsmażysz (albo po ugotowaniu, albo przed). Jeśli pulpety podsmażysz po ugotowaniu, możesz je dodać na patelnię w momencie, gdy warzywa do sosu będą rumiane. Gdy chcesz mieć smaczne pulpety bez gotowania, podsmaż je na maśle przed warzywami. Pulpeciki smaż na złoty kolor i dopiero wtedy dodaj warzywa i podsmaż je, a na końcu wlej śmietankę i dodaj serek.
Alergeny w pulpetach wołowych
Lista alergenów dla pulpetów wołowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser topiony
- Masło
Wartości odżywcze pulpetów wołowych
Przepis jest wysokokaloryczny, zawiera dużą ilość tłuszczu. Nasycony tłuszcz jest niezalecany przy problemach z układem sercowo-naczyniowym. Czerwone mięso jest źródłem witaminy B12, a także żelaza. Warto je spożywać w przypadku stwierdzonego niedoboru żelaza czy witamin z grupy B.
Energia i białka
(184g)
Węglowodany
(184g)
Tłuszcze
(184g)
Witaminy
(184g)
Składniki mineralne
(184g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.