Przepis na pulpety wołowe krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Zagotuj wodę w garnku.

Mięso wymieszaj z bułką tartą, jajkiem, solą, pieprzem i papryką słodką. Wszystko powinno bym bardzo dokładnie połączone.

Z mięsa zrób niewielkie pulpety i wrzuć je na gotującą się wodę. Jak pulpeciki wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 15 minut.

W międzyczasie rozgrzej masło na patelni. Posiekaj drobno cebulę, a pieczarki pokrój w pół plastry.

Warzywa usmaż na patelni do złotego koloru. Dodaj do warzyw przeciśnięty ząbek czosnku.

Jak warzywa będą złociste, na patelnię dodaj serek topiony i zalej śmietanką. Przypraw solą i pieprzem. Wszystko gotuj do rozpuszczenia serka i zredukowania sosu.

Jak sos zgęstnieje, na patelnię z sosem wyłóż ugotowane pulpeciki i wszystko duś 2 minuty na minimalnym ogniu pod przykryciem.

Na samym końcu posyp danie natką pietruszki. Podawaj, z czym lubisz.

Pulpety wołowe
Pulpety wołowe
Koszt przygotowania dania
20.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
359 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
47

Pulpety wołowe - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpetach wołowych

Co dobrego możesz zrobić na obiad z mięsa mielonego? Pulpety wołowe w pysznym, kremowym sosie pieczarkowym są doskonałym pomysłem na smaczne danie. Niewielkie kulki mięsne, które otulone są sosem pieczarkowym, możesz podać na wiele sposobów. Nie wiesz, jak zrobić pulpety wołowe? To jest bardzo prosty przepis i do tego wspaniale smakuje. Zobacz ten przepis na pulpety wołowe i zrób je jako dodatek do obiadu. To już wiesz, co zrobić z mięsa mielonego – działaj i przygotuj te pyszne danie dla swojej rodziny.

Pulpety wołowe to małe kulki mięsne, które najlepiej pasują na obiad. Gdy dodatkowo umieścisz je w sosie, otrzymasz potrawę smaczną i szybką. Dobre mięso wołowe do pulpetów jest bardzo ważne. Najlepiej, gdy mięso nie jest chude. Pulpety z karkówki lub szyi są dobre, bo nie są zbyt suche. Jak zrobisz pulpety wołowe, najlepsze będą do nich ziemniaki. Gdy skomponujesz je z makaronem, będą równie pyszne. Także kasza albo ryż stanowią smaczne rozwiązanie. Najlepszy dodatek warzywny to ogórek kiszony. Dobry pomysł na warzywa to też papryka lub ogórek konserwowy. Z takim prostym przepisem na pulpeciki powstanie idealna propozycja na coś nieskomplikowanego.

Masz mięso mielone w domu i zastanawiasz się, co możesz z niego zrobić? Pulpety wołowe to dobry pomysł na potrawę z mięsem mielonym. Jak zrobić pulpety wołowe z mięsa mielonego? Mięso bardzo dokładnie wymieszaj z bułką tartą i jajkiem. Dopraw. Zrób pulpeciki i ugotuj je w wodzie. Czas gotowania należy liczyć od momentu, w którym pulpeciki wypłynęły na wierzch. Wtedy zmniejsz moc palnika. Nie wrzucaj także zbyt dużej ilości pulpetów na raz. Jeżeli trzeba, rozłóż gotowanie na dwie partie. Gdy pulpety się gotują, możesz zrobić sos. Warzywa pokrój, podsmaż na maśle. Dodaj śmietankę, przyprawy oraz serek i gotuj, aż serek się roztopi. Sos powinien stać się kremowy. W sosie umieść ugotowane pulpeciki i gotuj jeszcze 2 minuty. Dla koloru, danie posyp natką pietruszki. Prosty przepis na obiad jest gotowy do podania. Przepis na pulpety wołowe jest równie dobry, gdy zaserwujesz go drugiego dnia. Staje się wtedy bardziej aromatyczny.

*Do przepisu na pulpety wołowe nie trzeba pulpetów gotować. Będą pyszne, jak je podsmażysz (albo po ugotowaniu, albo przed). Jeśli pulpety podsmażysz po ugotowaniu, możesz je dodać na patelnię w momencie, gdy warzywa do sosu będą rumiane. Gdy chcesz mieć smaczne pulpety bez gotowania, podsmaż je na maśle przed warzywami. Pulpeciki smaż na złoty kolor i dopiero wtedy dodaj warzywa i podsmaż je, a na końcu wlej śmietankę i dodaj serek.

Wartości odżywcze pulpetów wołowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(184g)
Energia (kalorie)
195.16 kcal
359.10 kcal
Białko
9.06 g
16.67 g

Węglowodany w pulpetach wołowych

Na 100g
Na porcję
(184g)
Węglowodany
4.34 g
7.98 g
Węglowodany przyswajalne
3.84 g
7.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.50 g
0.92 g
Brak danych dla: ser topiony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(184g)
Tłuszcz
15.73 g
28.95 g
Tłuszcze nasycone
10.78 g
19.83 g
Tłuszcze nienasycone
4.96 g
9.12 g
Tłuszcze jednonasycone
4.43 g
8.16 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.52 g
0.96 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
56.25 mg
103.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pulpety wołowe

Na 100g
Na porcję
(184g)
Witamina A
49.12 µg (mcg)
90.38 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.88 µg (mcg)
1.62 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
1.14 mg
2.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.25 mg
0.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
48.71 µg (mcg)
89.62 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.66 mg
4.89 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
14.48 µg (mcg)
26.65 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
4.67 µg (mcg)
8.59 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety wołowe

Na 100g
Na porcję
(184g)
Sód
91.99 mg
169.25 mg
Potas
207.10 mg
381.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
23.30 mg
42.87 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
103.00 mg
189.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
11.44 mg
21.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.17 mg
2.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.82 mg
3.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów wołowych 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach wołowych

Lista alergenów dla pulpetów wołowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser topiony
    • Masło

Cena przygotowania pulpetów wołowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
400 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Ser topiony
100 g
1 opakowanie
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 100 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
39.80
Jak oceniasz przepis na pulpety wołowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób