Pulpety wołowe w sosie pomidorowym

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wołowe pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym to doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. Są smaczne i bardzo aromatyczne. Wypróbuj tego prostego przepisu, by je przygotować.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
425 kcal
Kcal w porcji
304 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wołowe (500 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
  • Koncentrat pomidorowy (25 g)
  • Bulion warzywny (250 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na pulpety wołowe w sosie pomidorowym krok po kroku

Do dużej miski przełóż mięso, dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dopraw solą, pieprzem, posiekaną natką i koperkiem.

Całość dokładnie wymieszaj. Ręką uformuj małe kotleciki.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kotleciki.

Następnie całość zalej bulionem i duś przez 15 minut.

Do klopsów dodaj przecier, koncentrat i zioła prowansalskie.

Całość duś kolejne 15 minut.

Jak oceniasz przepis na pulpety wołowe w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat pulpetów wołowych w sosie pomidorowym

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym to doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. Są smaczne i bardzo aromatyczne. Wypróbuj tego prostego przepisu, by je przygotować. Te kotlety w pomidorowym sosie są naprawdę pyszne. Mają wspaniały, choć delikatny smak, który idealnie komponuje się z każdym dodatkiem, dlatego pulpeciki są bardzo uniwersalne. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Sos pomidorowy do pulpetów w tym wydaniu jest niezwykle intensywny i bardzo warzywny. Można w nim wyczuć nutę śródziemnomorskiego klimatu. To za sprawą przepysznych ziół. Całość robi się bez dodatku jogurtu czy śmietany, dlatego jest wersją zdrowszą, a przy tym mniej kaloryczną.

Przepis na pulpety wołowe w sosie pomidorowym stanowią smaczne rozwiązanie na posiłek. Mięso mielone w połączeniu z gęstym sosem pomidorowym to wspaniała opcja na każdy dzień. Najlepiej wykonać je z mięsa mielonego, które będzie miało odpowiednią konsystencję i fakturę. Są naprawdę pyszne i pełne smaku. . Powstają z niego kotlety bardzo miękkie i niezwykle smaczne. Choć sos jest niezwykle prosty i delikatny to idealnie komponuje się on z duszonym mięsem. Do jego wykonania używa się tylko kilku produktów, a także niezbyt dużo przypraw, by nie przytłoczyć mięsnego smaku. To danie na pewno pokochają wszyscy miłośnicy mięsnych potraw, gdyż w tym daniu to ono gra pierwsze skrzypce. Dodatkowo tak przygotowane staje się niezwykle miękkie i soczyste. Idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami czy kaszą. Są idealną opcją na szybki, ale zbilansowany posiłek, który na pewno zaspokoi nawet duży głód.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pulpety wołowe w sosie pomidorowym, by były pyszne i dobre nawet dla początkujących osób, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To najlepsze pulpety w sosie, które można przygotować w tak ekspresowym czasie. Całość jest bardzo smaczna i tworzy niezwykle sycący posiłek. Pulpety są bardzo delikatne i łagodne, wiec można je z powodzeniem podawać nawet najmniejszym domownikom. Te kotleciki są tak pyszne, że skradną serca wszystkich, którzy tylko ich spróbują. Są bardzo soczyste i aromatyczne, a przy tym wspaniale komponują się z sosem. To przepis, który na pewno często będzie gościł w menu, gdy tylko raz się go spróbuje.

Alergeny w pulpetach wołowych w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla pulpetów wołowych w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze pulpetów wołowych w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Ten posiłek to źródło pełnowartościowego białka i żelaza.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(304g)
Energia (kcal)
139.93
425.37
Białko (g)
7.91
24.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(304g)
Węglowodany (g)
3.82
11.60
Węglowodany przyswajalne (g)
3.09
9.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
2.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(304g)
Tłuszcz (g)
10.41
31.66
Tłuszcze nasycone (g)
4.60
14.00
Tłuszcze nienasycone (g)
5.81
17.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.31
16.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
1.53
Cholesterol (mg)
29.22
88.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(304g)
Witamina A (µg (mcg))
14.24
43.29
Witamina B6 (mg)
0.20
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
0.88
2.69
Witamina C (mg)
4.28
13.01
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.13
Witamina E (mg)
1.07
3.27
Retinol (µg (mcg))
1.65
5.00
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Ryboflawina (mg)
0.10
0.29
Niacyna (mg)
2.35
7.14
Foliany (µg (mcg))
6.77
20.59
Beta karoten (µg (mcg))
142.16
432.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(304g)
Sód (mg)
98.69
300.01
Potas (mg)
285.30
867.31
Wapń (mg)
15.79
48.01
Fosfor (mg)
82.60
251.09
Żelazo (mg)
1.50
4.55
Cynk (mg)
1.89
5.74
Miedź (mg)
0.13
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów wołowych w sosie pomidorowym 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów wołowych w sosie pomidorowym

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
66.50