Pulpety wołowe
Opublikowano: 13.09.2022 r.
Mięso mielone wołowe, cebula, pieczarki i śmietanka kremowa to kluczowe składniki przepisu na pyszne pulpety wołowe. Mięso miesza się z dodatkami, a potem zalewa kremowym sosem, co sprawia, że danie staje się wyjątkowo aromatyczne i soczyste. Gotowe pulpety to idealne połączenie miękka i kremowa konsystencja, które zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 400 g
- Bułka tarta - 30 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 100 g
- Pieczarki - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Ser topiony - 100 g (1 opakowanie)
- Masło - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Zagotuj wodę w garnku.
- Mięso wymieszaj z bułką tartą, jajkiem, solą, pieprzem i papryką słodką. Wszystko powinno bym bardzo dokładnie połączone.
- Z mięsa zrób niewielkie pulpety i wrzuć je na gotującą się wodę. Jak pulpeciki wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 15 minut.
- W międzyczasie rozgrzej masło na patelni. Posiekaj drobno cebulę, a pieczarki pokrój w pół plastry.
- Warzywa usmaż na patelni do złotego koloru. Dodaj do warzyw przeciśnięty ząbek czosnku.
- Jak warzywa będą złociste, na patelnię dodaj serek topiony i zalej śmietanką. Przypraw solą i pieprzem. Wszystko gotuj do rozpuszczenia serka i zredukowania sosu.
- Jak sos zgęstnieje, na patelnię z sosem wyłóż ugotowane pulpeciki i wszystko duś 2 minuty na minimalnym ogniu pod przykryciem.
- Na samym końcu posyp danie natką pietruszki. Podawaj, z czym lubisz.
Komentarz dietetyka
Przepis jest wysokokaloryczny, zawiera dużą ilość tłuszczu. Nasycony tłuszcz jest niezalecany przy problemach z układem sercowo-naczyniowym. Czerwone mięso jest źródłem witaminy B12, a także żelaza. Warto je spożywać w przypadku stwierdzonego niedoboru żelaza czy witamin z grupy B.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości