Pulpety wegetariańskie

Opublikowano: 26.04.2022 r., 9:27 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym
Pulpety wegetariańskie
Pulpety wegetariańskie to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Są pyszne w smaku oraz łatwe w przygotowaniu. Spróbuj ich koniecznie, a zagoszczą u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
263 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Soczewica czerwona (150 g)
  • Kasza jaglana (150 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Passata pomidorowa (600 g)
  • Cukinia (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, patelnia

Przepis na pulpety wegetariańskie krok po kroku

Soczewice i kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

Następnie cebulę kroimy w kostkę, a cukinię w półplasterki.

Cebulę odsmażmy na złoty kolor na patelni. Łączymy ją z ugotowaną soczewicą oraz kaszą jaglaną. Składniki doprawiamy, mieszamy i robimy z nich pulpeciki o średniej wielkości.

Smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Ważne, aby przewracać je na patelni delikatnie.

Następnie do garnka wlewamy passate pomidorową, dodajemy cukinię oraz przyprawy. Sos gotujemy na mały ogniu około 20 minut.

Na koniec gotowe pulpeciki przekładamy na talerz i polewamy je gotowym sosem.

Jak oceniasz przepis na pulpety wegetariańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat pulpetów wegetariańskich

Pyszne pulpety wegetariańskie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym z cukinią są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pulpety wegetariańskie? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku soczewice i kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie cebulę kroimy w kostkę, a cukinię w półplasterki. Cebulę odsmażmy na złoty kolor na patelni. Łączymy ją z ugotowaną soczewicą oraz kaszą jaglaną. Składniki doprawiamy, mieszamy i robimy z nich pulpeciki o średniej wielkości. Smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Ważne, aby przewracać je na patelni delikatnie. Następnie do garnka wlewamy passate pomidorową, dodajemy cukinię oraz przyprawy. Sos gotujemy na mały ogniu około 20 minut. Na koniec gotowe pulpeciki przekładamy na talerz i polewamy je gotowym sosem.

Sprawdzony przepis na pulpety wegetariańskie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Dietetyczne pulpety bez mięsa odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy także przygotować warzywne kotleciki. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w pulpetach wegetariańskich

Lista alergenów dla pulpetów wegetariańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pulpety wegetariańskie

Wartości odżywcze pulpetów wegetariańskich

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
131.63
263.25
Białko (g)
5.23
10.45
Fenyloalanina (mg)
0.54
1.08
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
22.12
44.24
Węglowodany przyswajalne (g)
19.09
38.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.03
6.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.23
6.46
Tłuszcze nasycone (g)
0.69
1.37
Tłuszcze nienasycone (g)
2.55
5.09
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.69
3.38
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
1.72
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
14.67
29.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.89
17.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
173.13
346.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
101.02
202.03
Potas (mg)
349.92
699.84
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.11
38.21
Żelazo (mg)
2.51
5.01
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów wegetariańskich 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów wegetariańskich

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
150 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.31
Za 150 g
Kasza jaglana
150 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Passata pomidorowa
600 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Cukinia
200 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Koszt składników
28.50