Pulpety wegetariańskie
- Soczewica czerwona (150 g)
- Kasza jaglana (150 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Cebula (100 g)
- Passata pomidorowa (600 g)
- Cukinia (200 g)
Przepis na pulpety wegetariańskie krok po kroku
Soczewice i kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Następnie cebulę kroimy w kostkę, a cukinię w półplasterki.
Cebulę odsmażmy na złoty kolor na patelni. Łączymy ją z ugotowaną soczewicą oraz kaszą jaglaną. Składniki doprawiamy, mieszamy i robimy z nich pulpeciki o średniej wielkości.
Smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Ważne, aby przewracać je na patelni delikatnie.
Następnie do garnka wlewamy passate pomidorową, dodajemy cukinię oraz przyprawy. Sos gotujemy na mały ogniu około 20 minut.
Na koniec gotowe pulpeciki przekładamy na talerz i polewamy je gotowym sosem.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów wegetariańskich
Pyszne pulpety wegetariańskie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym z cukinią są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pulpety wegetariańskie? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku soczewice i kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie cebulę kroimy w kostkę, a cukinię w półplasterki. Cebulę odsmażmy na złoty kolor na patelni. Łączymy ją z ugotowaną soczewicą oraz kaszą jaglaną. Składniki doprawiamy, mieszamy i robimy z nich pulpeciki o średniej wielkości. Smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Ważne, aby przewracać je na patelni delikatnie. Następnie do garnka wlewamy passate pomidorową, dodajemy cukinię oraz przyprawy. Sos gotujemy na mały ogniu około 20 minut. Na koniec gotowe pulpeciki przekładamy na talerz i polewamy je gotowym sosem.
Sprawdzony przepis na pulpety wegetariańskie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Dietetyczne pulpety bez mięsa odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy także przygotować warzywne kotleciki. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w pulpetach wegetariańskich
Lista alergenów dla pulpetów wegetariańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pulpety wegetariańskie
Wartości odżywcze pulpetów wegetariańskich
Danie ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić je do naszego menu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.