Pulpety w sosie śmietanowym
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Kasza manna - 2 łyżki (20 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Śmietana 18% - 5 łyżek (100 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 3 łyżki (30 g)
Przepis na pulpety w sosie śmietanowym krok po kroku
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni na oliwie.
W misce wymieszaj mięso, jajko i kaszę mannę (jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać odrobinę więcej kaszy), dodaj przyprawy, podsmażoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki.
Na płaskim talerzyku rozsyp mąkę.
Z mięsa uformuj ręcznie małe kotleciki i obtaczaj w mące.
Podsmażaj na patelni z każdej strony do zarumienienia.
Przełóż do garnka, zalej bulionem, zagotuj i doprowadź do wrzenia.
Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj ok. 20-30 minut.
W miseczce wymieszaj łyżkę mąki ze śmietaną, dokładnie aby nie powstały grudki.
Zahartuj łyżką gorącego bulionu i wlej do garnka z pulpetami.
Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety z kurczaka
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów w sosie śmietanowym
Pulpety w sosie śmietanowym to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gotowane pulpeciki drobiowe z mięsa mielonego są pyszne, bardzo miękkie, delikatne i łagodne w smaku, przez co sprawdzą się również dla dzieci, nawet tych najmłodszych. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pulpety w sosie śmietanowym na obiad nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką i dzięki niemu przekonasz się, że to danie nie jest tak skomplikowane, ani czasochłonne jak mogłoby się wydawać. Do ich przygotowania potrzebne Ci będzie mielone mięsa z kurczaka lub indyka, jajko, odrobina mąki i kaszy manny, cebula, czosnek oraz śmietana. Warto wykorzystać również bulion warzywny lub warzywno-mięsny jako baza do sosu, jednak bez problemu możesz też użyć zwykłej wody – pulpety wyjdą dobre i smaczne mimo to. Mięso drobiowe możesz zastąpić mięsem wieprzowym, wołowym lub wołowo-wieprzowym, pamiętaj jednak, że wtedy danie będzie bardziej kaloryczne. Od czego zacząć przygotowanie pulpetów? Wystarczy podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do mięsa razem z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Z tak przygotowanej masy, po odstawieniu na 30 minut do lodówki, wystarczy ręcznie uformować pulpeciki, obtoczyć w mące, lekko podsmażyć na patelni i ugotować na bulionie i wodzie. Przygotowanie sosu to wyłącznie dodanie zahartowanej, wymieszanej z odrobiną mąki, śmietany. Gotowe! Jak widzisz, przepis na pulpety w sosie śmietanowym nie jest trudny i z pewnością poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Pulpety możesz podawać z ulubioną kaszą, białym lub brązowym ryżem, a także ziemniakami. Nie zapomnij o dodatku warzyw np. w formie surówki. Pulpety w sosie śmietanowym świetnie pasują do gotowanej fasolki szparagowej, marchewki z groszkiem czy surówki z buraczków. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na pulpety w sosie śmietanowym, które będą pysznym, zdrowym pomysłem na posiłek dla całej rodziny.
Alergeny w pulpetach w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla pulpetów w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
- Mąka pszenna typ 550
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze pulpetów w sosie śmietanowym
Aby obniżyć kaloryczność dania najlepiej wybrać śmietanę o jak najmniejszej procentowej zawartości tłuszczu lub zastąpić ją jogurtem.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
-
mięso,
indyk,
jajka,
cebula,
czosnek,
kasza manna,
śmietana,
mąka pszenna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.