Pulpety w sosie serowym

Opublikowano: 27.08.2021 r., 12:54 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Serowe pulpety w białej misce
Pulpety w sosie serowym
Pulpety w sosie serowym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Klopsiki zrobione są z mięsa mielonego, dzięki czemu są łatwe do pokrojenia, nawet dla dzieci.
Przygotowanie 20 min
344 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (300 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ser cheddar (80 g)
  • Serek topiony śmietankowy (100 g)
  • Por (80 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, imbir mielony
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, miska, szpatułka, patelnia

Przepis na pulpety w sosie serowym krok po kroku

Mięso wymieszaj z jajkiem i przyprawami (łyżeczka kurkumy, imbiru, 0,5 łyżeczki pieprzu i soli).

Z masy mięsnej formuj pulpeciki i kładź je na rozgrzaną patelnię z oliwą.

Obsmaż pulpeciki z każdej strony i zdejmij je z patelni.

Pora pokrój w półplasterki i podsmaż.

Dodaj do niego serek topiony, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,25 szklanki wody i gotuj chwilę, żeby ser dobrze się wymieszał z resztą składników.

Ser żółty zetrzyj na tarce i dodaj do sosu.

Gdy sery się połączą włóż do sosu pulpety i duś je w sosie, na wolnym ogniu, około 5 minut.

Jak oceniasz przepis na pulpety w sosie serowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pulpetów w sosie serowym

Potrawy zrobione z mięsa mielonego to dobry pomysł na posiłek dla dzieci, ponieważ łatwo się je rozdrabnia i gryzie, co znacznie ułatwia jedzenie dzieciom, jak i osobom starszym, które mogą mieć problemy z uzębieniem i gryzieniem pokarmów. Cały kawałek mięsa będzie trudniejszy do zjedzenia, a dodatkowo będzie wymagał umiejętności krojenia, żeby go rozdrobnić, co dla dzieci jest nie lada wyzwaniem. Drobiowe pulpety w sosie serowym są miękkie, soczyste i bardzo łatwo się je kroi, dlatego świetnie się sprawdzą na obiad dla całej rodziny. Najlepiej podawać je z kaszą lub makaronem oraz koniecznie z warzywami, ponieważ przepis na pulpety w sosie serowym prawie nie zawiera warzyw. Najlepiej, żeby pół talerza zajmowały warzywa lub owoce. Minimalną zalecaną ilością warzyw i owoców w ciągu dnia jest 400 g, co w praktyce jest bardzo małą ilością. Warzywa są nie tylko bogate w witaminy i składniki mineralne, ale też bioaktywne składniki diety, jak resweratrol w winogronach, czy kwercetyna w cebuli. Różne tego typu substancje wykazują działanie między innymi na układ sercowo-naczyniowy, wspomagają niszczenie komórek nowotworowych, są przeciwutleniaczami, mogą poprawiać wrażliwość na insulinę i mają wiele innych działań, dlatego warto sięgać po owoce i warzywa. Sos serowy do pulpetów zawiera w sobie tylko trochę pora i dużo sera, który jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, a te zaleca się ograniczać do tak niskiego poziomu, jak to możliwe, ponieważ wykazują one działanie prozapalne. Warzywa, dzięki zawartym w nich składnikach, będą chociaż trochę minimalizować ten negatywny wpływ. Także wybranie odpowiedniego dodatku węglowodanowego może wpływać na ostateczny wpływ potrawy. Zamiast zrobić jasny makaron z klopsikami w sosie serowym, możesz użyć pełnoziarnistego makaronu, który ma niższy indeks glikemiczny. Zamiast białego ryżu czy drobnej kaszy (na przykład kaszy kuskus) wybierz brązowy ryż lub grubą kaszę (przykładowo kaszę gryczaną). Takie drobne zmiany mają wpływ na twoje zdrowie oraz sylwetkę.

Alergeny w pulpetach w sosie serowym

Lista alergenów dla pulpetów w sosie serowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
    • serek topiony śmietankowy

Wartości odżywcze pulpetów w sosie serowym

na 100g gotowej potrawy

Pulpety w sosie serowym prawie nie zawierają warzyw, dlatego pamiętaj, aby podawać je z porcją warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
202.86
344.86
Białko (g)
13.88
23.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
2.73
4.63
Węglowodany przyswajalne (g)
2.50
4.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
15.27
25.95
Tłuszcze nasycone (g)
8.24
14.01
Tłuszcze nienasycone (g)
7.02
11.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.59
9.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.43
2.43
Cholesterol (mg)
101.09
171.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
106.69
181.37
Witamina B6 (mg)
0.31
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.52
0.89
Witamina C (mg)
1.54
2.61
Witamina E (mg)
0.79
1.35
Retinol (µg (mcg))
95.74
162.76
Tiamina (mg)
0.07
0.12
Ryboflawina (mg)
0.24
0.42
Niacyna (mg)
2.89
4.92
Foliany (µg (mcg))
18.18
30.91
Beta karoten (µg (mcg))
141.92
241.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
196.08
333.34
Potas (mg)
313.41
532.79
Wapń (mg)
117.74
200.16
Fosfor (mg)
180.78
307.33
Magnez (mg)
19.14
32.53
Żelazo (mg)
1.03
1.75
Cynk (mg)
1.39
2.37
Miedź (mg)
0.06
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów w sosie serowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów w sosie serowym

Koszt składników
46.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
300 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser cheddar
80 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.47
Za 80 g
Serek topiony śmietankowy
100 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
2.92
Za 100 g
Por
80 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 80 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
46.30