Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami

Opublikowano: 16.04.2022 r., 12:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami podane na białym talerzu.
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pulpety są doskonałe także jako danie do pracy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na potrawę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
788 kcal
Kcal w porcji
680 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (1200 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (400 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Pomidory w puszce 2 małe puszki (800 g)
  • Papryka czerwona 1 średnia sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Ziemniaki późne 6 średnich sztuk (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami krok po kroku

Obierz ziemniaki ze skórki.

Umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli.

Gotuj przez 25 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Mięso mielone umieść w misce, dodaj połowę cebuli, bułkę tartą, dopraw solą, majerankiem, pieprzem, papryką ostrą.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i posiekaj drobno.

Dodaj paprykę do mięsa i wyrób dokładnie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Formuj pulpety i obsmaż na patelni.

Wlej pomidory z puszki dopraw solą, pieprzem, wlej ocet.

Gotuj przez 20 minut.

Pulpety podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat pulpetów w sosie pomidorowym z ziemniakami

Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pulpety z mięsa mielonego są bardzo delikatne w smaku. Można je przygotować z różnego rodzaju mięsa. Przepis na pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone z kurczaka, cebula, bułka tarta, papryka czerwona, majeranek, papryka ostra, pomidory w puszce, ocet, sól, pieprz, olej rzepakowy, ziemniaki.

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami? Obierz ziemniaki ze skórki. Umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Gotuj przez 25 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Mięso mielone umieść w misce, dodaj połowę cebuli, bułkę tartą, dopraw solą, majerankiem, pieprzem, papryką ostrą. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i posiekaj drobno. Dodaj paprykę do mięsa i wyrób dokładnie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Formuj pulpety i obsmaż na patelni. Wlej pomidory z puszki dopraw solą, pieprzem, wlej ocet. Gotuj przez 20 minut. Pulpety podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.

Mięso z kurczaka jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso z kurczaka jest mięsem o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, ma także niską kaloryczność ogółem. Mięso z kurczaka jest bardzo uniwersalne w smaku, dlatego można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Pamiętaj, aby zawsze wybierać mięso hodowane bez dodatku antybiotyków. Nie kupujmy mięsa z chowu przemysłowego, jest ono niezdrowe, a warunki życia zwierząt są bardzo złe. Pomidory w puszce są bardzo dobrym pomysłem na przyspieszenie pracy w kuchni. Pomidory są bardzo popularnym owocem na całym świecie. Najczęściej podaje się je w wersji wytrawnej, choć mogą być one podawane na słodko jako dodatek do ciasta lub jako konfitura.

Podsumowując pyszne pulpety doskonale sprawdzą się na obiad także dla dzieci. Pulpety w sosie są bardzo aromatyczne i świetnie komponują się podane z ziemniakami lub ryżem. Pulpety są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w pulpetach w sosie pomidorowym z ziemniakami

Lista alergenów dla pulpetów w sosie pomidorowym z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze pulpetów w sosie pomidorowym z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami to świetne źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pulpety zawierają dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Pulpety są niskokaloryczne i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(680g)
Energia (kcal)
115.91
788.20
Białko (g)
7.47
50.80
Fenyloalanina (mg)
0.28
1.92
Brak danych dla: cebula, papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(680g)
Węglowodany (g)
8.39
57.04
Węglowodany przyswajalne (g)
7.12
48.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
8.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(680g)
Tłuszcz (g)
6.07
41.26
Tłuszcze nasycone (g)
1.38
9.39
Tłuszcze nienasycone (g)
4.69
31.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.25
22.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.43
9.74
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.17
Brak danych dla: bułka tarta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.35
206.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(680g)
Witamina A (µg (mcg))
11.82
80.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
2.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
1.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.02
95.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
3.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.71
18.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.15
96.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
126.18
858.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(680g)
Sód (mg)
88.24
600.00
Potas (mg)
363.53
2472.00
Wapń (mg)
20.74
141.00
Fosfor (mg)
90.21
613.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.32
131.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
6.33
Cynk (mg)
0.71
4.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów w sosie pomidorowym z ziemniakami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym z ziemniakami

Koszt składników
42.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
1200 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
18.00
Za 1200 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Pomidory w puszce
800 g
2 małe puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Ziemniaki późne
600 g
6 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Koszt składników
42.90