Przepis na pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Obierz ziemniaki ze skórki.

Umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli.

Gotuj przez 25 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Mięso mielone umieść w misce, dodaj połowę cebuli, bułkę tartą, dopraw solą, majerankiem, pieprzem, papryką ostrą.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i posiekaj drobno.

Dodaj paprykę do mięsa i wyrób dokładnie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Formuj pulpety i obsmaż na patelni.

Wlej pomidory z puszki dopraw solą, pieprzem, wlej ocet.

Gotuj przez 20 minut.

Pulpety podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.

Często zadawane pytania

Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami podane na białym talerzu.
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami
Koszt przygotowania dania
31.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
788 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
68

Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pulpetach w sosie pomidorowym z ziemniakami

Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pulpety z mięsa mielonego są bardzo delikatne w smaku. Można je przygotować z różnego rodzaju mięsa. Przepis na pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone z kurczaka, cebula, bułka tarta, papryka czerwona, majeranek, papryka ostra, pomidory w puszce, ocet, sól, pieprz, olej rzepakowy, ziemniaki.

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami? Obierz ziemniaki ze skórki. Umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Gotuj przez 25 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Mięso mielone umieść w misce, dodaj połowę cebuli, bułkę tartą, dopraw solą, majerankiem, pieprzem, papryką ostrą. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i posiekaj drobno. Dodaj paprykę do mięsa i wyrób dokładnie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Formuj pulpety i obsmaż na patelni. Wlej pomidory z puszki dopraw solą, pieprzem, wlej ocet. Gotuj przez 20 minut. Pulpety podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.

Mięso z kurczaka jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso z kurczaka jest mięsem o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, ma także niską kaloryczność ogółem. Mięso z kurczaka jest bardzo uniwersalne w smaku, dlatego można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Pamiętaj, aby zawsze wybierać mięso hodowane bez dodatku antybiotyków. Nie kupujmy mięsa z chowu przemysłowego, jest ono niezdrowe, a warunki życia zwierząt są bardzo złe. Pomidory w puszce są bardzo dobrym pomysłem na przyspieszenie pracy w kuchni. Pomidory są bardzo popularnym owocem na całym świecie. Najczęściej podaje się je w wersji wytrawnej, choć mogą być one podawane na słodko jako dodatek do ciasta lub jako konfitura.

Podsumowując pyszne pulpety doskonale sprawdzą się na obiad także dla dzieci. Pulpety w sosie są bardzo aromatyczne i świetnie komponują się podane z ziemniakami lub ryżem. Pulpety są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze pulpetów w sosie pomidorowym z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(680g)
Energia (kalorie)
115.91 kcal
788.20 kcal
Białko
7.47 g
50.80 g
Fenyloalanina
0.28 mg
1.92 mg
Brak danych dla: cebula, papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany w pulpetach w sosie pomidorowym z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(680g)
Węglowodany
8.39 g
57.04 g
Węglowodany przyswajalne
7.12 g
48.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.27 g
8.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(680g)
Tłuszcz
6.07 g
41.26 g
Tłuszcze nasycone
1.38 g
9.39 g
Tłuszcze nienasycone
4.69 g
31.87 g
Tłuszcze jednonasycone
3.25 g
22.13 g
Tłuszcze wielonasycone
1.43 g
9.74 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.17 g
Brak danych dla: bułka tarta.
czytaj dalej
Cholesterol
30.35 mg
206.40 mg

Witaminy w przepisie na pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(680g)
Witamina A
11.82 µg (mcg)
80.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.30 mg
2.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
1.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
14.02 mg
95.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.51 mg
3.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.71 mg
18.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.15 µg (mcg)
96.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
126.18 µg (mcg)
858.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(680g)
Sód
88.24 mg
600.00 mg
Potas
363.53 mg
2472.00 mg
Wapń
20.74 mg
141.00 mg
Fosfor
90.21 mg
613.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.32 mg
131.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.93 mg
6.33 mg
Cynk
0.71 mg
4.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów w sosie pomidorowym z ziemniakami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach w sosie pomidorowym z ziemniakami

Lista alergenów dla pulpetów w sosie pomidorowym z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym z ziemniakami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
1200 g
6.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 3
18.00
Za 1200 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Pomidory w puszce
800 g
2 małe puszki
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Ziemniaki późne
600 g
6 średnich sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Koszt składników
42.90
Jak oceniasz przepis na pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób