Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami
- Mięso mielone z kurczaka (1200 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Pomidory w puszce - 2 małe puszki (800 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Ziemniaki późne - 6 średnich sztuk (600 g)
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami krok po kroku
Obierz ziemniaki ze skórki.
Umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli.
Gotuj przez 25 minut.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Mięso mielone umieść w misce, dodaj połowę cebuli, bułkę tartą, dopraw solą, majerankiem, pieprzem, papryką ostrą.
Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i posiekaj drobno.
Dodaj paprykę do mięsa i wyrób dokładnie.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Formuj pulpety i obsmaż na patelni.
Wlej pomidory z puszki dopraw solą, pieprzem, wlej ocet.
Gotuj przez 20 minut.
Pulpety podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów w sosie pomidorowym z ziemniakami
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pulpety z mięsa mielonego są bardzo delikatne w smaku. Można je przygotować z różnego rodzaju mięsa. Przepis na pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone z kurczaka, cebula, bułka tarta, papryka czerwona, majeranek, papryka ostra, pomidory w puszce, ocet, sól, pieprz, olej rzepakowy, ziemniaki.
Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami? Obierz ziemniaki ze skórki. Umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Gotuj przez 25 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Mięso mielone umieść w misce, dodaj połowę cebuli, bułkę tartą, dopraw solą, majerankiem, pieprzem, papryką ostrą. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i posiekaj drobno. Dodaj paprykę do mięsa i wyrób dokładnie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Formuj pulpety i obsmaż na patelni. Wlej pomidory z puszki dopraw solą, pieprzem, wlej ocet. Gotuj przez 20 minut. Pulpety podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.
Mięso z kurczaka jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso z kurczaka jest mięsem o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, ma także niską kaloryczność ogółem. Mięso z kurczaka jest bardzo uniwersalne w smaku, dlatego można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Pamiętaj, aby zawsze wybierać mięso hodowane bez dodatku antybiotyków. Nie kupujmy mięsa z chowu przemysłowego, jest ono niezdrowe, a warunki życia zwierząt są bardzo złe. Pomidory w puszce są bardzo dobrym pomysłem na przyspieszenie pracy w kuchni. Pomidory są bardzo popularnym owocem na całym świecie. Najczęściej podaje się je w wersji wytrawnej, choć mogą być one podawane na słodko jako dodatek do ciasta lub jako konfitura.
Podsumowując pyszne pulpety doskonale sprawdzą się na obiad także dla dzieci. Pulpety w sosie są bardzo aromatyczne i świetnie komponują się podane z ziemniakami lub ryżem. Pulpety są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w pulpetach w sosie pomidorowym z ziemniakami
Lista alergenów dla pulpetów w sosie pomidorowym z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze pulpetów w sosie pomidorowym z ziemniakami
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami to świetne źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pulpety zawierają dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Pulpety są niskokaloryczne i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(680g)
Węglowodany
(680g)
Tłuszcze
(680g)
Witaminy
(680g)
Składniki mineralne
(680g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.