Pulpety w sosie pieczeniowym

Opublikowano: 24.08.2021 r., 9:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpety w sosie pieczeniowym podane z ziemniakami i surówką.
Pulpety w sosie pieczeniowym
Pulpety w sosie pieczeniowym to doskonała propozycja na aromatyczne danie obiadowe na chłodne dni. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na pulpety w sosie pieczeniowym.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
382 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
  • Cebula 2 małe sztuki (100 g)
  • Kasza manna (50 g)
  • Mleko 3,2% (100 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bulion warzywny (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na pulpety w sosie pieczeniowym krok po kroku

Mięso umieść w misce. Dodaj do niego startą cebulę, jajka, mleko, kaszę mannę, przyprawy. Wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę.

Formuj pulpety za pomocą łyżki stołowej. Obsmaż na rozgrzanym oleju na złoto. Gotuj w bulionie warzywnym lekko osolonym, dodaj do wody odrobinę octu.

W garnku umieść pulpety, wlej 100ml bulionu, w którym gotowały się pulpety.

Dodaj sos pieczeniowy własnej roboty. Jeśli nie masz sosu domowego możesz go zastąpić gotowym z proszku. Zawartość torebki wymieszaj w 300 ml bulionu, wymieszaj dokładnie. Zagotuj.

Dodaj pulpety. Gotuj 5 minut.

Podawaj z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.

Jak oceniasz przepis na pulpety w sosie pieczeniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat pulpetów w sosie pieczeniowym

Pulpety w sosie pieczeniowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny z mięsa mielonego. Przepis na pulpety w sosie pieczeniowym jest prosty nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia w kuchni alby go przygotować. Jeśli nie jesteś zwolennikiem używania gotowych sosów to idealnie się składa możesz przygotować sos pieczeniowy własnoręcznie. Potrzebujesz mięsa wieprzowego, cebuli, czosnku, liścia laurowego, ziela angielskiego, papryki słodkiej i ostrej, ziemniaków i korzenia selera. Mięso, cebulę i czosnek podsmaż na patelni. W garnku umieść wszystkie składniki, wlej 500 ml wody. Duś aż mięso zmięknie. Wyjmij mięso i liście laurowe. Zmiksuj sos do uzyskania gładkiej konsystencji. Sos możesz zamrozić w mniejszych porcjach i dodawać do różnych dań. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie domowego sosu możesz użyć gotowego. Danie będzie równie dobre.

Jak zrobić pulpety w sosie pieczeniowym? Będziesz potrzebować mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, cebuli, kaszy manny, jajek, mleka, bulionu warzywnego, octu, soli i pieprzu. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Bulion i ocet potrzebny będzie do ugotowania pulpetów. Pulpety obsmaż na rozgrzanym oleju na złoto. Wrzuć do bulionu z octem i gotuj 15 minut. Jeśli używasz gotowego sosu z proszku wymieszaj go z 300 ml bulionu po gotowaniu pulpetów, zagotuj, umieść w nim pulpety i gotuj 5 minut. Jeśli natomiast używasz własnoręcznie przygotowanego sosu dodaj do niego 100 ml bulionu i wrzucić do niego kulki mięsne. Gotuj przez 10 minut. Aby wzbogacić sos dodaj do niego podsmażone na patelni pieczarki. Podawaj pulpety z kluskami śląskimi lub kopytkami i surówką z czerwonej kapusty.

Podsumowując pulpety w sosie pieczeniowym są pyszne i bardzo aromatyczne. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do pracy. Domowy sos pieczeniowy jest dobrą alternatywą dla sosu z proszku, zawiera mniej soli i konserwantów, jest bez dodatku mąki, na bazie naturalnych składników. Nie ma cukru jak wiele gotowych sosów ani tłuszczy utwardzonych, które bardzo niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Mają działanie rakotwórcze i podwyższają poziom cholesterolu we krwi. Z przepisu możesz przygotować również pulpety drobiowe, wystarczy, że zamienisz mięso mielone wieprzowe na drobiowe.

Alergeny w pulpetach w sosie pieczeniowym

Lista alergenów dla pulpetów w sosie pieczeniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze pulpetów w sosie pieczeniowym

na 100g gotowej potrawy

Pulpety w sosie pieczeniowym to pyszne danie obiadowe. Jeśli przygotujesz sos własnej roboty zamiast używać gotowy z torebki, będziesz mieć pewność, że danie jest zdrowe i pełne składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
191.29
382.58
Białko (g)
12.06
24.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.32
6.65
Węglowodany przyswajalne (g)
3.10
6.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
14.07
28.13
Tłuszcze nasycone (g)
6.57
13.13
Tłuszcze nienasycone (g)
7.50
15.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.16
12.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.34
2.68
Cholesterol (mg)
70.88
141.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
16.02
32.05
Witamina B6 (mg)
0.26
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
1.06
Witamina C (mg)
0.96
1.91
Retinol (µg (mcg))
14.10
28.20
Tiamina (mg)
0.47
0.95
Ryboflawina (mg)
0.20
0.39
Niacyna (mg)
2.84
5.67
Foliany (µg (mcg))
9.73
19.47
Beta karoten (µg (mcg))
22.08
44.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
93.09
186.17
Potas (mg)
214.80
429.60
Wapń (mg)
22.58
45.17
Fosfor (mg)
134.99
269.98
Magnez (mg)
15.60
31.20
Żelazo (mg)
0.73
1.45
Cynk (mg)
1.53
3.06
Miedź (mg)
0.05
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów w sosie pieczeniowym 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów w sosie pieczeniowym

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kasza manna
50 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
52.50