Pulpety w sosie pieczeniowym
- Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Kasza manna (50 g)
- Mleko 3,2% (100 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Bulion warzywny (250 ml)
Przepis na pulpety w sosie pieczeniowym krok po kroku
Mięso umieść w misce. Dodaj do niego startą cebulę, jajka, mleko, kaszę mannę, przyprawy. Wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę.
Formuj pulpety za pomocą łyżki stołowej. Obsmaż na rozgrzanym oleju na złoto. Gotuj w bulionie warzywnym lekko osolonym, dodaj do wody odrobinę octu.
W garnku umieść pulpety, wlej 100ml bulionu, w którym gotowały się pulpety.
Dodaj sos pieczeniowy własnej roboty. Jeśli nie masz sosu domowego możesz go zastąpić gotowym z proszku. Zawartość torebki wymieszaj w 300 ml bulionu, wymieszaj dokładnie. Zagotuj.
Dodaj pulpety. Gotuj 5 minut.
Podawaj z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów w sosie pieczeniowym
Pulpety w sosie pieczeniowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny z mięsa mielonego. Przepis na pulpety w sosie pieczeniowym jest prosty nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia w kuchni alby go przygotować. Jeśli nie jesteś zwolennikiem używania gotowych sosów to idealnie się składa możesz przygotować sos pieczeniowy własnoręcznie. Potrzebujesz mięsa wieprzowego, cebuli, czosnku, liścia laurowego, ziela angielskiego, papryki słodkiej i ostrej, ziemniaków i korzenia selera. Mięso, cebulę i czosnek podsmaż na patelni. W garnku umieść wszystkie składniki, wlej 500 ml wody. Duś aż mięso zmięknie. Wyjmij mięso i liście laurowe. Zmiksuj sos do uzyskania gładkiej konsystencji. Sos możesz zamrozić w mniejszych porcjach i dodawać do różnych dań. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie domowego sosu możesz użyć gotowego. Danie będzie równie dobre.
Jak zrobić pulpety w sosie pieczeniowym? Będziesz potrzebować mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, cebuli, kaszy manny, jajek, mleka, bulionu warzywnego, octu, soli i pieprzu. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Bulion i ocet potrzebny będzie do ugotowania pulpetów. Pulpety obsmaż na rozgrzanym oleju na złoto. Wrzuć do bulionu z octem i gotuj 15 minut. Jeśli używasz gotowego sosu z proszku wymieszaj go z 300 ml bulionu po gotowaniu pulpetów, zagotuj, umieść w nim pulpety i gotuj 5 minut. Jeśli natomiast używasz własnoręcznie przygotowanego sosu dodaj do niego 100 ml bulionu i wrzucić do niego kulki mięsne. Gotuj przez 10 minut. Aby wzbogacić sos dodaj do niego podsmażone na patelni pieczarki. Podawaj pulpety z kluskami śląskimi lub kopytkami i surówką z czerwonej kapusty.
Podsumowując pulpety w sosie pieczeniowym są pyszne i bardzo aromatyczne. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do pracy. Domowy sos pieczeniowy jest dobrą alternatywą dla sosu z proszku, zawiera mniej soli i konserwantów, jest bez dodatku mąki, na bazie naturalnych składników. Nie ma cukru jak wiele gotowych sosów ani tłuszczy utwardzonych, które bardzo niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Mają działanie rakotwórcze i podwyższają poziom cholesterolu we krwi. Z przepisu możesz przygotować również pulpety drobiowe, wystarczy, że zamienisz mięso mielone wieprzowe na drobiowe.
Alergeny w pulpetach w sosie pieczeniowym
Lista alergenów dla pulpetów w sosie pieczeniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze pulpetów w sosie pieczeniowym
Pulpety w sosie pieczeniowym to pyszne danie obiadowe. Jeśli przygotujesz sos własnej roboty zamiast używać gotowy z torebki, będziesz mieć pewność, że danie jest zdrowe i pełne składników odżywczych.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
mięso,
cebula,
kasza manna,
mleko,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.