Pulpety w sosie pieczarkowym
Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
Delikatne i smaczne pulpety w sosie pieczarkowym - idealne na każdą okazję
Pulpety w sosie pieczarkowym to klasyka polskiej kuchni, która z pewnością zachwyci każdego miłośnika tradycyjnych smaków. To danie nie tylko pyszne, ale również zdrowe i lekkie, idealne dla osób na diecie redukcyjnej oraz niskokalorycznej. Zdecydowanie polecam je zarówno na obiad, jak i na kolację. Przygotowanie tej potrawy jest proste i szybkie, dlatego nawet osoby niezbyt doświadczone w kuchni poradzą sobie bez problemu.
Cały proces przygotowania potrawy zajmuje około 40 minut, wliczając czas na przygotowanie składników oraz gotowanie i duszenie. Pulpety w sosie pieczarkowym charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym wynoszącym 60, dlatego są dobre również dla diabetyków. Smak tego dania jest wyjątkowo subtelny, delikatnie słony, co sprawia, że komponuje się doskonale z różnymi dodatkami węglowodanowymi i warzywnymi. Przygotujmy więc razem to pyszne danie krok po kroku.
Przygotowanie klopsów mielone w sosie pieczarkowym
Aby rozpocząć przygotowanie przepisu na pulpety w sosie pieczarkowym, najpierw należy zająć się mięsem mielonym. Do dużej miski przełóżcie 500 g mięsa mielonego wieprzowego. Do mięsa dodajcie jedno jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz drobno posiekaną cebulę (około 100 g). Następnie doprawcie mieszankę 1/4 łyżeczki soli, papryką słodką i szczyptą pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę i odstawcie na bok, aby składniki się przegryzły, a Wy mogliście zająć się przygotowaniem sosu pieczarkowego.
Na głębokiej patelni rozgrzejcie 20 g masła. Gdy masło się roztopi, dodajcie drobno posiekaną cebulę i zeszklijcie ją, dodając szczyptę soli dla smaku. Następnie do patelni dodajcie 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki. Delikatnie podsmażcie pieczarki, aż staną się lekko złote. Kiedy pieczarki są już odpowiednio podsmażone, wsypcie na patelnię 2 łyżki mąki pszennej i dobrze wymieszajcie, aby nie powstały grudki. Po krótkim podsmażeniu zalejcie całość 500 ml bulionu warzywnego i doprowadźcie do wrzenia.
Pulpety i finalne gotowanie sosu pieczarkowego
Gdy sos bulionowy już się zagotuje, możemy przystąpić do formowania pulpetów. Z przygotowanej wcześniej masy mięsnej uformujcie nieduże kulki i wrzucajcie je do gorącego sosu bulionowego z pieczarkami. Gotujcie pulpety na małym ogniu przez około 15 minut, aż będą w pełni ugotowane. Następnie dodajcie posiekaną natkę pietruszki, która doda daniu świeżości i jeszcze lepszego aromatu.
Śmietanę 18% (200 g) przelejcie do miski lub szklanki. Aby uniknąć zważenia śmietany, stopniowo dodawajcie do niej gorący bulion z patelni, nieustannie mieszając. Gdy już śmietana połączy się z bulionem, przelejcie ją delikatnie na patelnię z pulpetami i powoli zagotujcie sos. Gotujcie przez kolejne 2-3 minuty, aby smaki się połączyły, a sos lekko zgęstniał.
Pulpety w sosie pieczarkowym są gotowe do podania. To wyjątkowo pyszne i zdrowe danie, które można serwować z różnorodnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, kasza, ryż lub pieczywo, a także z warzywami na parze. Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym to prawdziwy skarb kuchni polskiej, który warto mieć w swoim repertuarze. Smacznego!
- Masło - 2 łyżeczki (20 g)
- Pieczarki (200 g)
- Cebula (100 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Mięso mielone wieprzowe - 1 opakowanie (500 g)
- Cebula (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta - 2 łyżki (11 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (30 g)
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka (10 g)
- Śmietana 18% (200 g)
Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym krok po kroku
Do miski przełóż mięso mielone.
Do mięsa wbij jajko, dodaj bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, 1/4 łyżeczki soli oraz papryki słodkiej, a także sporą szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszaj i odstaw na czas robienia sosu.
Na patelni delikatnie rozgrzej masło.
Na maśle podduś drobno pokrojoną cebulę.
Dodaj szczyptę soli oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
Delikatnie podsmaż pieczarki.
Na patelnię wsyp mąkę i podsmaż a następnie zalej bulionem.
Sos doprowadź do wrzenia, z mięsa uformuj pulpeciki i wrzucaj na gorący bulion.
Gotuj na małym ogniu 15 minut.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Śmietanę przelej do miski lub szklanki, cały czas mieszając dodawaj gorący bulion z pulpetów. Wlej śmietanę do pulpetów.
Pomału zagotuj sos i gotuj 2-3 minuty.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety z kurczaka
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów w sosie pieczarkowym
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach.
Pulpety w sosie pieczarkowym są pyszną odmianą kotletów mielonych. Gotowane klopsy mielone w sosie pieczarkowym są wyjątkowe w smaku. Pulpety wykonasz z mięsa mielonego, dzięki temu przygotowanie kotletów jest znacznie szybsze. Pulpeciki wieprzowe wykonasz z łopatki lub szynki, dzięki czemu będą lekkie i delikatne w smaku. Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym jest banalnie łatwy i możesz go dowolnie modyfikować różnymi przyprawami i dodatkami. Sos do pulpetów przygotowany jest z pary składników, jednak jest aromatyczny, kremowy i świetnie komponuje się z mięsem indyka. Jak zrobić pulpety dowiesz się z dokładnego przepisu.
Pulpety w sosie pieczarkowym możesz podać z ziemniakami, kaszą, ryżem, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną, duszoną marchewką czy każdą surówką jaką lubisz.
Alergeny w pulpetach w sosie pieczarkowym
Lista alergenów dla pulpetów w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pulpetów w sosie pieczarkowym
Pulpety w sosie pieczarkowym są pysznym i delikatnym daniem, które komponuje się z wieloma dodatkami węglowodanowymi oraz warzywnymi dodatkami. Jest bardzo smacznym daniem, które jest zdrowe i lekkie.
Energia i białka
(238g)
Węglowodany
(238g)
Tłuszcze
(238g)
Witaminy
(238g)
Składniki mineralne
(238g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.